Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Apple για το τι είναι το Passbook: "Οι κάρτες επιβίβασης σας, εισιτήρια κινηματογράφων, κουπόνια λιανικού εμπορίου, κάρτες πελατειακής πίστης και πολλά άλλα είναι τώρα συγκεντρωμένα όλα σε ένα μέρος. Μπορείτε να προσθέσετε πάσα στο Passbook μέσα από εφαρμογές, e-mail, ιστοσελίδες από τις συμμετέχουσες αεροπορικές εταιρείες, θέατρα, καταστήματα και πολλά άλλα. Στη συνέχεια μπορείτε να σαρώσετε την οθόνη του iPhone ή του iPod touch ώστε να κάνετε check in για την πτήση σας, να μπείτε σε μια αίθουσα σινεμά ή να εξαργυρώσετε ένα κουπόνι. Μπορείτε επίσης να δείτε πότε λήγει ένα κουπόνι σας, που βρίσκονται οι θέσεις σας σε μία συναυλία, καθώς και το υπόλοιπο του ποσού σας από κάρτες καφέ - μπαρ. "Ξυπνήστε" το iPhone ή το iPod Touch σας και το πάσο εμφανίζεται στην οθόνη κλειδώματος σας την κατάλληλη χρονική ή και τοπική στιγμή - όπως κατά την άφιξη σας στο αεροδρόμιο ή μπαίνοντας σε ένα κατάστημα για να εξαργυρώσετε τη δωροκάρτα ή το κουπόνι σας. Ακόμα και αν υπάρξει αλλαγή στην πύλη αναχώρησης σας αφότου έχετε κάνει check in για την πτήση σας, το Passbook θα σας ενημερώσει ώστε να είστε πάντα βέβαιοι πως δεν χαλαρώνετε σε λάθος τερματικό."
Η πρώτη κίνηση που θα πρέπει να γίνει, είναι να τοποθετήσετε τα κουπόνια ή τα πάσα που διάθετε, μέσα στην εφαρμογή. Για να είναι αυτό εφικτό θα πρέπει φυσικά να υπάρχουν εφαρμογές εγκατεστημένες στο iPhone ή στο iPod Touch σας που να συνεργάζονται με το Passbook. Όπως αναφέρει η Apple όμως, δεν είναι αυτός ο μοναδικός τρόπος καθώς μια εταιρία που ενδιαφέρεται να διαθέσει πάσα για το Passbook, μπορεί να τα διαθέσει προς τους πελάτες της και μέσω email ή της ιστοσελίδας της. Ανοίγοντας την εφαρμογή Passbook, υπάρχει το κουμπί App Store που αν το πατήσετε μεταφερόσαστε σε ειδικό τμήμα του ηλεκτρονικού καταστήματος στο οποίο μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε εφαρμογές που συνεργάζονται με το Passbook. Προς το παρών οι εφαρμογές που διατίθενται στο ελληνικό App Store είναι οι: iHotels, Lufthansa, United Airlines και American Airlines. Επειδή δεν θέλουμε ούτε να ταξιδέψουμε, ούτε να μείνουμε σε κάποιο ξενοδοχείο, αλλά θέλουμε να δούμε την εφαρμογή στην πράξη όσο το δυνατόν είναι αυτό εφικτό, θα χρησιμοποιήσουμε ψεύτικα πάσα που έχει διαθέσει η εταιρία Fion Solutions. Η Fion Solutions συμβουλεύει κατάλληλα εταιρίες για την δημιουργία των πασών τους. Επίσης διαθέτει κάμποσα ψεύτικα πάσα τα οποία μπορείτε να τοποθετήσετε στο Passbook σας, ώστε να το ομορφύνετε μέχρις ότου μπορέσετε να το χρησιμοποιήσετε πραγματικά. Η εισαγωγή τους γίνεται με την διαδικασία της ιστοσελίδας, αρκεί να χρησιμοποιείτε το ίδιο Apple ID στον υπολογιστή/συσκευή που θα επισκεφθείτε την ιστοσελίδα και στο iPhone ή iPod Touch σας που τρέχει το iOS 6. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πατήσετε το κουμπί "Add to Passbook" και θα δείτε την κάρτα να απογειώνεται και σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα να έχει προσγειωθεί στο Passbook σας.
Έχοντας πλέον τα πάσα και ανοίγοντας την εφαρμογή, εισέρχεστε στην κεντρική οθόνη όπου εμφανίζονται όλα τα πάσα που διαθέτετε, ταξινομημένα ανά κατηγορία. Η προβολή τους γίνεται όπως θα γινόταν μέσα σε ένα πορτοφόλι, δηλαδή εμφανίζεται το πάνω μέρος της κάθε κάρτας. Οι κατηγορίες είναι:
- Κάρτες επιβίβασης - Ξεχωρίζουν σχεδιαστικά από τις 2 εγκοπές που διαθέτουν στα πλαϊνά πάνω μέρη. Εδώ ανήκουν οι κάρτες επιβίβασης των πτήσεων.
- Εισιτήρια - Ξεχωρίζουν σχεδιαστικά από μια ημικυκλική εγκοπή στο πάνω μέρος τους. Εδώ ανήκουν τα εισιτήρια από κινηματογράφους, θέατρα και άλλα events που χρειάζονται εισιτήριο για να εισέλθετε.
- Κάρτες καταστημάτων - Ξεχωρίζουν σχεδιαστικά από τον απλοϊκό σχεδιασμό τους, καθώς δεν περιέχουν εγκοπές ή άλλα εφέ και πρόκειται για σκέτες παραλληλόγραμμες κάρτες. Εδώ ανήκουν οι κάρτες πελατών και πιστότητας, όπως για παράδειγμα η κάρτα των Starbucks.
- Κουπόνια - Ξεχωρίζουν σχεδιαστικά από το εφέ κοψίματος (ζιγκ ζαγκ) που διαθέτουν στο πάνω και στο κάτω μέρος της κάρτας. Εδώ ανήκουν εκπτωτικά κουπόνια, κουπόνια προσφορών και άλλα.
- Διαγράψετε μια κάρτα. Η διαγραφή μιας κάρτας είναι όλα τα λεφτά, όπως είχαμε δει και στην παρουσίαση του iOS 6. Η κάρτα περνάει από έναν εικονικό καταστροφέα (shredder), ο οποίος φυσικά την κάνει κομματάκια και έτσι διαγράφεται.
- Να ενεργοποιήσετε ή απενεργοποιήσετε τις αυτόματες ενημερώσεις της. Από προεπιλογή είναι ενεργοποιημένο.
- Να ενεργοποιήσετε ή απενεργοποιήσετε την εμφάνιση της στη οθόνη κλειδώματος (lock screen). Η εμφάνιση της γίνετε βάση ώρας ή τοποθεσίας. Από προεπιλογή είναι ενεργοποιημένο.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα 9to5mac.com, η Apple θα αρχίσει να δέχεται πληρωμές στα φυσικά της καταστήματα μέσω της εφαρμογής Passbook, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η αναβάθμιση των συστημάτων, ώστε να μπορεί να εξυπηρετηθεί ο σκοπός αυτός. Η εφαρμογή έχει τρομερές δυνατότητες και την βρίσκουμε εξυπηρετικότατη ακόμα και στα πρώτα της στάδια που βρίσκεται. Φυσικά για να μπορέσει να αποδώσει τα μέγιστα θα χρειαστεί χρόνος ώστε να αρχίσουν να την εκμεταλλεύονται ολοένα και περισσότερες εταιρίες. Ελπίζουμε να μην μείνει ως μια εφαρμογή η οποία θα είναι ανεκμετάλλευτη για τους Έλληνες χρήστες και σύντομα να δούμε και ελληνικές προσπάθειες.
Αξιολογήστε το άρθρο