• Τα καταστήματα Apple Store κλείνουν δέκα χρόνια ζωής


    "Στις 19 Μαΐου του 2001 παρουσίασε η Apple δύο πρώτα καταστήματα Apple Store, δημιουργώντας μέσα σε δέκα χρόνια μια αλυσίδα καταστημάτων που αποτελεί πλέον πρότυπο παγκοσμίως."

    Την άνοιξη του 2001 παρουσίασε η Apple τα πρώτα δύο καταστήματά της, με ορισμένους εκείνη την εποχή να χαρακτηρίζουν την κίνηση της εταιρίας ως μεγάλο λάθος. Να στοιχηματίζεις εναντίον της Apple έχει μεγάλο ρίσκο, και τα δύο Apple Stores σε California και Virginia ήταν μόλις τα πρώτα από τα 25 που θα άνοιγε η εταιρία μέχρι το τέλος της χρονιάς και τα 300 και πλέον που διαθέτει σήμερα. Σε μια εποχή αβεβαιότητας η Apple πήρε την απόφαση να βουτήξει σε βαθιά νερά, κι εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται πως ξέρει καλό "κολύμπι".

    Το πρώτο κατάστημα που άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό, ήταν αυτό της Virginia στις 10 π.μ., με 500 πελάτες να περιμένουν υπομονετικά για να μπουν στο καινούργιο Apple Store, με κάτι παρόμοιο να συμβαίνει και στο εμπορικό κέντρο του Los Angeles όπου η εταιρία εγκαινίασε το δεύτερο κατάστημά της τρεις ώρες αργότερα. Στο μεταξύ ο Steve Jobs είχε παρουσιάσει το κατάστημα στην Virginia στους εκπροσώπους του τύπου δύο ημέρες νωρίτερα.

    Περί τα τέλη της δεκαετίας του '90 η Apple είχε κακή εμπειρία με την διάθεση των προϊόντων της από διάφορα καταστήματα. Όταν η εταιρία αποφάσισε να ανοίξει τα δικά της καταστήματα, ο Jobs προσλαμβάνει τους καλύτερους ειδικούς προκειμένου να οργανώσει το εγχείρημα. Το 1999 προστέθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας ο CEO της Gap, Millard Drexler, και την επόμενη χρονιά προσλαμβάνεται ο Ron Johnson, ένα πρώην στέλεχος της εταιρίας Target, που μετέτρεψε τα καταστήματα της εταιρίας από κλώνους των K-Mart, σε μοδάτο προορισμό για εκείνους που ήθελαν φθηνά αλλά καλοσχεδιασμένα είδη σπιτιού. Ο Johnson είναι εκείνος που συνέλαβε το σχέδιο για τα καταστήματα της Apple. Όταν αρχικά του ανατέθηκε να δημιουργήσει ένα κατάστημα Apple Store από το μηδέν, ο Johnson έπρεπε να αντιμετωπίσει μια μικρή ποικιλία προϊόντων που διέθετε τότε η Apple: iMac, iBook, PowerMac G4 και PowerBook. Για τον Johnson ήταν πλέον προφανές ότι έπρεπε να επικεντρώσει το ενδιαφέρον των χρηστών στην χρήση των προϊόντων και τις λύσεις που μπορούν να τους προσφέρουν. Έτσι αποφάσισε να αφιερώσουν τμήματα των καταστημάτων για την φυσική χρήση των προϊόντων της εταιρίας, ώστε να δουν τις λύσεις που τους προσφέρουν στην πράξη. Ακόμη συνειδητοποίησε πως η σχέση των χρηστών με τους υπολογιστές τους Mac είναι μακροχρόνια και οικεία, με τον Mac να τους εξυπηρετεί ως εργαλείο και σύντροφος, με τα προϊόντα να είναι τρόπος ζωής.

    Στα υπόλοιπα καταστήματα η πώληση ενός προϊόντος, σηματοδοτούσε το τέλος της σχέσης με τον πελάτη, ενώ στα Apple Stores ήταν η αρχή. Όλοι οι επισκέπτες ενός καταστήματος μπορούσαν να πειραματιστούν με τα προϊόντα της Apple hardware και software, ενώ οι πελάτες είχαν την δυνατότητα να πάρουν απαντήσεις στα ερωτήματά τους δωρεάν από την Genius Bar, να επισκευάσουν τους υπολογιστές τους ή να αντικαταστήσουν εξαρτήματα. Στο μεταξύ τα καταστήματα δημιουργούσαν την δική τους κουλτούρα, προσφέροντας δωρεάν σεμινάρια, ή φιλοξενώντας events της κοινότητας.

    Η προσέγγιση του Johnson αποδείχθηκε τελικά εξαιρετικά επιτυχημένη, με την Apple στις μέρες μας να αυξάνει την φυσική της παρουσία μέσω των καταστημάτων της παγκοσμίως, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες τα επισκέπτονται καθημερινά, και φυσικά με τον τζίρο της εταιρίας να αυξάνεται.


    Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά ως θέμα στο φόρουμ: Τα καταστήματα Apple Store κλείνουν δέκα χρόνια ζωής από τον MihalisGR Πλοηγηθείτε στο αρχικό θέμα
    Σχόλια 3 Σχόλια
    1. Economou D.'s Avatar
      "Six (6) digital camcorders, six (6) digital cameras, six (6) mp3 players and six (6) hand-held organizers."

      Τα organizer τα έβαλε για ξεκάρφωμα, γιατί, ως γνωστόν, ο Steve Jobs είναι ο Εωσφόρος!
    1. giannisg2004's Avatar
      Και ο Apple I νομίζω έκανε 666$ !
    1. Vasilis7's Avatar
      Η "απλότητα" αυτών των καταστημάτων είνα έργο ιδιοφυίας. Έχω μπει σε αυτά τα καταστήματα, και έχω μείνει άφωνος. Σε μερικά καταστήματα, το προσωπικά δίνει σεμινάρια πάνω στη λειτουργία του OsX ή ενός προγραμμάτος.