Ως γνωστόν η Apple δεν προσφέρει ακόμη πλήρες εξ-Ελληνισμένο περιβάλλον για το Mac OS X, τουλάχιστον ενσωματωμένο στην αρχική έκδοση του λειτουργικού. Η πολιτική αυτή της Apple εξακολουθεί και στην νεότερη έκδοση του λειτουργικού OS X Lion. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως το κείμενο στα μενού, εφαρμογές και άλλα επίπεδα του λειτουργικού συστήματος, εμφανίζονται στα Αγγλικά ή και άλλες γλώσσες εφόσον ο χρήστης το επιλέξει, όχι όμως και στα Ελληνικά. Η Apple παραδόξως προσφέρει ένα ξεχωριστό πακέτο εξ-Ελληνισμού το περιβάλλοντος, μέσω του Ελληνα διανομέα των προϊόντων της στην χώρα μας iSquare. Εξαιρώντας το εξ-Ελληνισμένο περιβάλλον, η Apple κατά τα άλλα προσφέρει πλήρη υποστήριξη της Ελληνικής γλώσσας στο Mac OS X.
Πακέτο εξ-Ελληνισμού για το Mac OS X
Το συγκεκριμένο πακέτο προσφέρεται από την σχετική σελίδα της iSquare και παρέχεται από την Apple. Για κάθε εγκατάσταση του λειτουργικού της μορφής 10.x.x παρέχεται και το πιο πρόσφατο πακέτο εξ-Ελληνισμού. Ο πρώτος περιορισμός με το συγκεκριμένο πακέτο είναι πως η έκδοση στην οποία ανταποκρίνεται το εκάστοτε πακέτο εξ-Ελληνισμού, πρέπει να προέρχεται από το Software Update κι όχι από την αρχική εγκατάσταση του μηχανήματος. Ο δεύτερος είναι πως συνήθως προκύπτει πρώτα μια νεότερη αναβάθμιση του λειτουργικού από την Apple της μορφής 10.x.x και το σχετικό πακέτο εξ-Ελληνισμού για την συγκεκριμένη έκδοση συνήθως καθυστερεί αρκετά.
Η εγκατάσταση λοιπόν του πακέτου εξ-Ελληνισμού δεν προτείνεται στους χρήστες, εκτός κι αν η επιλογή του είναι μονόδρομος για τον χρήστη. Σ' αυτές τις περιπτώσεις αρκεί να κατεβάσετε το σχετικό πακέτο για την πιο πρόσφατη έκδοση του Mac OS X, και να προχωρήσετε στην εγκατάσταση. Να γνωρίζετε όμως ότι δεν θα μπορείτε να αναβαθμίσετε το σύστημά σας σε νεότερη έκδοση, αν θέλετε να διατηρήσετε τον εξ-Ελληνισμό, μέχρι τουλάχιστον να διατεθεί και πάλι το νεότερο πακέτο εξ-Ελληνισμού από την προαναφερθείσα σελίδα.
Υποστήριξη Ελληνικών
Αν εξαιρέσουμε την περιορισμένη υποστήριξη των Ελληνικών στο γραφικό περιβάλλον του λειτουργικού, κατά τα άλλα η Apple όπως αναφέρω και στην εισαγωγή, προσφέρει πλήρης υποστήριξη της Ελληνική γλώσσας. Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να γράψουμε Ελληνικά και μάλιστα αν θέλουμε και σε πολυτονικό σύστημα στον υπολογιστή μας, καθώς και να επιλέξουμε κι άλλες ρυθμίσεις για την χώρα μας, όπως η εμφάνιση ώρας και ημερομηνίας.
Για να αποκτήσουμε πρόσβαση στις σχετικές ρυθμίσεις, αρκεί να περιηγηθούμε System Preferences>Language & Text.
1. Επιλογή Ελληνικού πληκτρολόγιου: Για να μπορούμε να γράψουμε στα Ελληνικά, θα πρέπει να τσεκάρουμε από τις ρυθμίσεις το Ελληνικό πληκτρολόγιο. Για να το κάνουμε αυτό επιλέγουμε την καρτέλα Input Sources και από το σχετικό μενού τσεκάρουμε τις επιλογές Greek και αν θέλουμε Greek Polytonic για πολυτονική γραφή. Τσεκάροντας στο κάτω μέρος και την επιλογή Snow input menu in menu bar, θα εμφανίζεται μια σχετική σημαία στην μπάρα των μενού, που θα μας επιδεικνύει κάθε φορά ποια γλώσσα έχουμε επιλεγμένη.
Η εναλλαγή της γλώσσας από αγγλικά στα Ελληνικά ή όποια άλλη γλώσσα έχουμε επιλέξει να υπάρχει ως επιλογή, γίνεται είτε κάνοντας κλικ στην σημαία στην menu bar, όπου και εμφανίζεται σχετικό μενού, είτε μέσω συντόμευσης πληκτρολογίου, την οποία μπορούμε να ορίσουμε κάνοντας κλικ στο σχετικό κουμπί στην ίδια καρτέλα: Keyboard Shortcuts...
2. Επιλογές ημερομηνίας, ώρας κλπ.: Από την καρτέλα Formats ο χρήστης έχει την δυνατότητα να επιλέξει τις σωστές ρυθμίσεις για την χώρα μας όσον αφορά την εμφάνιση ημερομηνίας και ώρας. Από την επιλογή Region επιλέγουμε στο σχετικό μενού Greek>Greece. Οι υπόλοιπες ρυθμίσεις επιλέγονται αυτόματα, όπως για παράδειγμα η εμφάνιση της ώρας και το είδος του νομίσματος, οπότε δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι περισσότερο.
Στις ρυθμίσεις υπάρχουν και δύο ακόμη καρτέλες Language και Text με τις οποίες δεν χρειάζεται να ασχοληθείτε, εκτός κι αν έχετε εγκαταστήσει τα γλωσσικά εργαλεία της iSquare, όπου στην καρτέλα Text θα χρειαστεί να προσθέσετε την σχετική επιλογή για να έχετε Ελληνικό ορθογραφικό έλεγχο στο λειτουργικό. Γι' αυτή την δυνατότητα θα μιλήσουμε σε ξεχωριστή δημοσίευση.
Αξιολογήστε το άρθρο