Πολλοί νέοι χρήστες που αγόρασαν τον καινούργιο τους γυαλιστερό Macintosh και μέχρι σήμερα δούλευαν με PC, έχουν απορίες σχετικά με την συνεργασία των εξωτερικών σκληρών δίσκων και την χρήση των δεδομένων-αρχείων τους που έχουν αποθηκεύσει σ΄αυτούς. Η δημοσίευση αυτή έρχεται για να ξεκαθαρίσει το τοπίο μια και καλή.
Αρχικά να πούμε πως το σύστημα αρχείων που χρησιμοποιεί το κάθε λειτουργικό σύστημα είναι διαφορετικό. Τα Windows χρησιμοποιούν το σύστημα NTFS (Windows NT File System) ή το παλαιότερο FAT32 (File Allocation Table) και το Mac OS X το σύστημα HFS (Hierarchical File System).
Η πρώτη περίπτωση που θα συζητήσουμε αφορά όταν έχουμε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο από PC (δηλ. έχει NTFS φορμά) στον οποίο έχουμε αποθηκεύσει τα δεδομένα μας, που είναι και η πιο σύνηθης. Το Mac OS X μπορεί να διαβάσει και να μεταφέρει τα δεδομένα από έναν εξωτερικό δίσκο με φορμά NTFS αλλά δεν μπορεί να γράψει σε αυτόν. Αυτό σημαίνει πως σ΄αυτή την περίπτωση κι εφόσον δεν θέλετε να αποθηκεύετε επιπλέον δεδομένα στον εξωτερικό σας δίσκο, δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτε.
Αν όμως θέλετε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τον εξωτερικό σας δίσκο ως αποθηκευτικό μέσον έχετε δύο λύσεις. Η μία είναι να αποθηκεύσετε προσωρινά τα δεδομένα σας στον εσωτερικό δίσκο του Mac σας (ή σε έναν άλλο εξωτερικό με φορμά HFS), να φορμάρετε τον δίσκο στο σύστημα αρχείων του Mac OS X (μέ το Disk Utility), δηλ. το HFS και να μεταφέρετε τα αρχεία σας πάλι πίσω. Τότε θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον δίσκο κανονικά.
Η δεύτερη λύση είναι - ειδικά αν θέλετε να εξακολουθήσετε να χρησιμοποιείτε τον εξωτερικό δίσκο και με το PC - να μην τον πειράξετε καθόλου και να βάλετε λογισμικό που θα σας επιτρέψει να γράφετε από το Mac OS X, σε δίσκους με φορμά NTFS. Υπάρχουν δύο utilities που κάνουν την δουλειά, το ένα δωρεάν αλλά με όχι και τόσο καλά αποτελέσματα στις επιδόσεις (NTFS-3G), και το άλλο επί πληρωμή που λειτουργεί σε κανονικές ταχύτητες και είναι πλήρως αξιόπιστο (Paragon NTFS for Mac).
Σε περίπτωση που προτιμήσετε να υϊοθετήσετε το φορμά HFS για τον εξωτερικό σας δίσκο, δεν σημαίνει πως δεν θα μπορείτε πλέον να τον χρησιμοποιείτε στο PC και τα Windows. Βέβαια για να γίνει αυτό απαιτείται να εγκαταστήσετε κι εδώ το σχετικό πρόγραμμα που θα μπορεί να αναγνωρίσει τον εξωτερικό δίσκο, αλλιώς θα αγνοεί απλά την ύπαρξή του. Εξαιρετικά αξιόπιστο σ΄αυτή την περίπτωση θεωρείται δοκιμασμένα το MacDrive 7 της Mediafour. Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν δωρεάν αξιόπιστες λύσεις για τα Windows.
Σημείωση: Το σύστημα FAT32 θεωρώ πως είναι απαρχαιωμένο και γι' αυτό δεν ασχολούμαι καθόλου, αφού δεν μπορεί να διαχειριστεί αρχεία μεγαλύτερα των 4GB. Καλό είναι στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε εξωτερικό δίσκο με αυτό το σύστημα να τον μετατρέψετε σε NTFS πρίν κάνετε την μεταφορά στον Mac. Επίσης να επισημάνω πως το Mac OS X μπορεί να διαβάσει και να γράψει σε δίσκους με φορμά FAT32 αλλά ισχύει ο περιορισμός των 4GB και δεν συνιστάται.
Φορμά δίσκων με το Disk Utility
H διαχείριση και όλες οι μετατροπές στους σκληρούς μας δίσκους γίνονται από το Disk Utility που περιλαμβάνεται στο Mac OS X. Για να αλλάξετε το φορμά ενός σκληρού δίσκου πηγαίνετε Finder>Go>Utilities> και ανοίξτε το Disk Utility. Σχετικό οδηγό μπορείτε να βρείτε εδώ.
Αξιολογήστε το άρθρο