• Τα βασικά για το OS X: Επιφάνεια εργασίας

    Με το άνοιγμα του ενός υπολογιστή Mac, και την φόρτωση του λειτουργικού OS X Lion, ο χρήστης έρχεται άμεσα σε επαφή με την επιφάνεια εργασίας, που ουσιαστικά αποτελεί το σημείο έναρξης των εργασιών με τον υπολογιστή μας. Στον καινούργιο χρήστη που δεν έχει δουλέψει στο παρελθόν σε περιβάλλον του Mac OS X, και κατά πάσα πιθανότητα έρχεται από περιβάλλον Windows, μπορεί να φαντάζει δικαίως κάπως περίεργο το καινούργιο γραφικό περιβάλλον, αν και η Apple έχει κάνει το καλύτερο δυνατόν ώστε αυτό να γίνεται κατανοητό μάλλον εύκολα. Ας πάμε λοιπόν να δούμε τα βασικά στοιχεία που απαρτίζουν την επιφάνεια εργασίας, από τα οποία ουσιαστικά ο χρήστης ξεκινάει την αλληλεπίδραση με τον υπολογιστή του.

    Στην πρώτη επαφή του ο νέος χρήστης με την επιφάνεια εργασίας, καλείται να αναγνωρίσει τέσσερις βασικούς τομείς που την απαρτίζουν: Την μπάρα των μενού (menu bar) στο πάνω μέρος, το Dock στο κάτω μέρος, τα εικονίδια στην δεξιά πλευρά της επιφάνειας εργασίας και τέλος το παράθυρο του Finder. Ας τα δούμε ένα ένα αναλυτικά.



    Menu Bar
    Σε αντίθεση με τα Windows όπου σε κάθε παράθυρο στο πάνω μέρος, περιλαμβάνονται τα σχετικά μενού της εκάστοτε εφαρμογής, το OS X έχει μόνιμα εγκατεστημένη μια μπάρα μενού στο πάνω μέρος της οθόνης. Σ' αυτή την μπάρα εμφανίζονται τα μενού της εκάστοτε εφαρμογής, τα οποία εναλλάσσονται αναλόγως με την εφαρμογή που είναι ενεργή, και κάποια επιπλέον εικονίδια που αναφέρονται σε συγκεκριμένες χρήσεις. Η μπάρα χωρίζεται σε δύο τομείς:
    • Στην αριστερή της πλευρά εμφανίζονται τα μενού των εφαρμογών.
    • Στην δεξιά της πλευρά εμφανίζονται εικονίδια που παραπέμπουν σε λειτουργίες και χαρακτηριστικά, ή ακόμη και εφαρμογές (κάτι ανάλογο με την taskbar στα Windows).
    Η Apple περιορίζοντας τα μενού και τα εικονίδια στο πάνω μέρος της οθόνης, απαλλάσσει μ' αυτό τον τρόπο τα παράθυρα των εφαρμογών από τα μενού, αφήνοντας περισσότερο χώρο για άλλες λειτουργίες και χαρακτηριστικά. Επιπλέον ο χρήστης δεν χρειάζεται να ψάχνει σε ποιο σημείο του παραθύρου βρίσκονται τα μενού της εκάστοτε εφαρμογής, αφού αυτά βρίσκονται σταθερά στο πάνω μέρος της επιφάνειας εργασίας.



    Dock
    Ο λεγόμενος Dock στο OS X, αναλαμβάνει να φιλοξενήσει τα εικονίδια των εφαρμογών που θα επιλέξει ο χρήστης, ώστε να αποκτά με ένα κλικ πρόσβαση στις εφαρμογές που χρησιμοποιεί πιο συχνά. Επιπλέον στο Dock, εμφανίζονται τα εικονίδια των εφαρμογών που είναι ανοικτές, εφόσον αυτές δεν έχουν ήδη προστεθεί, φιλοξενούνται τα παράθυρα στα οποία πραγματοποιείται ελαχιστοποίηση κ.α. Ο Dock διαθέτει κι άλλες λειτουργίες, όπως για παράδειγμα τα stacks, επιλογές για την εκάστοτε εφαρμογή κ.α. αλλά γι΄αυτά θα μιλήσουμε σε ξεχωριστή δημοσίευση.



    Εικονίδια Desktop
    Τα εικονίδια που εμφανίζονται στην δεξιά πλευρά της οθόνης, μπορεί να περιλαμβάνονται και να εμφανίζονται διάφορα στοιχεία του λειτουργικού, όπως τα εικονίδια σκληρών δίσκων, εσωτερικών και εξωτερικών, φάκελοι και αρχεία, ακόμη και συντομεύσεις για εφαρμογές. Το λειτουργικό διαθέτει διάφορους τρόπους τακτοποίησης των εικονιδίων στην επιφάνεια εργασίας, και ο χρήστης έχει την δυνατότητα να μην τα εμφανίζει καθόλου αν το επιθυμεί, διατηρώντας την εντελώς "καθαρή".

    Το Desktop στο OS X λειτουργεί όπως ένα φάκελος ουσιαστικά, όπου ο χρήστης μπορεί να τοποθετεί και να αφαιρεί φακέλους και αρχεία ανάλογα με τις ανάγκες του, προκειμένου να αποκτά άμεσα πρόσβαση όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο. Η τοποθέτηση αρχείων για παράδειγμα με τα οποία δουλεύουμε σε ένα συγκεκριμένο project, μπορεί να κάνει την εργασία μας γρήγορη και αποτελεσματική. Γι΄αυτό προτείνεται το Desktop να παραμένει όσο το δυνατόν πιο "καθαρό", απαλλαγμένο από περιττά εικονίδια, παρέχοντας τον απαραίτητο χώρο όταν πρέπει.



    Finder
    Ο Finder όπως δηλώνει και η ονομασία του, είναι η εφαρμογή για την εύρεση, σχεδόν οτιδήποτε βρίσκεται αποθηκευμένο και μη στον υπολογιστή μας. Πρόκειται για κάτι ανάλογο με τον explorer των Windows, με πολύ περισσότερες όμως δυνατότητες και πιο απλό και άμεσο σχεδιασμό. Ο Finder χωρίζεται κυρίως σε δύο μέρη, την αριστερή κάθετη μπάρα όπου φιλοξενούνται τα εικονίδια με τα βασικά στοιχεία και φακέλους του λειτουργικού, όπως για παράδειγμα οι εφαρμογές, τα έγγραφα, οι φωτογραφίες, τα βίντεο, η μουσική, τα downloads, οι σκληροί δίσκοι κ.α. και το παράθυρο όπου και εμφανίζονται τα περιεχόμενα της εκάστοτε επιλογής.

    Από τον Finder ο χρήστης έχει την δυνατότητα να εντοπίσει οποιοδήποτε αρχείο και φάκελο βρίσκεται μέσα στον σκληρό του δίσκο, και να εκτελέσει μια σειρά από εργασίες που θα δούμε πιο αναλυτικά σε επόμενη δημοσίευση. Τέλος να επισημάνω πως μπορεί να τον τροποποιήσει ανάλογα με τις ανάγκες του.



    Η επιφάνεια εργασίας στο OS X Lion όπως είναι φυσικό, αποτελεί το κέντρο ενός υπολογιστή Mac, γι΄αυτό άλλωστε έχει φροντίσει να το εμπλουτίσει με διάφορες συνοδευτικές λειτουργίες, όπως είναι τα Mission Control, Launchpad, κ.α. Οι νέοι χρήστες στον κόσμο του OS X, δεν έχουν παρά να πειραματιστούν με την εμφάνιση της επιφάνειας εργασίας, ώστε να την φέρουν στο επίπεδο που τους εξυπηρετεί.


    Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά ως θέμα στο φόρουμ: Τα βασικά για το OS X: Επιφάνεια εργασίας από τον MihalisGR Πλοηγηθείτε στο αρχικό θέμα