Παρατηρήθηκε από χρήστες με καινούργια μηχανήματα, δηλαδή με προ-εγκατεστημένο το Lion, ότι δεν γινόταν να κατεβάσουν με τον τρόπο που είχαμε υποδείξει (παρόλο που ουσιαστικά το έχουν αγοράσει μαζί με το καινούργιο τους μηχάνημα) το Mac OS X Lion από το Mac App Store (διότι δεν φαίνεται αυτή η αγορά τους στο Mac App Store), εκτός βέβαια εαν το πληρώνανε πάλι. Παρόλα αυτά δεν χάνετε κάτι με το να δοκιμάσετε για μια τελευταία φορά εαν μπορείτε να κάνετε και πάλι διαθέσιμο τον installer του Lion δωρεάν από το Mac App Store ακολουθώντας έναν από αυτούς τους τρεις τρόπους.
- Κρατώντας πατημένο το κουμπί Option (Alt), κλικάρετε στο By App μέσα στο Mac App Store. (Αν δεν δουλέψει δοκιμάστε το 2)
- Όπως ανοίγετε το Mac App Store και είστε στη κεντρική σελίδα, κρατώντας πατημένο το κουμπί Option (Alt key) πατάτε πάνω στη καρτέλα "Purchased". (Αν δεν δουλέψει δοκιμάστε το 3)
- Αφού κάνετε Quit το Mac App Store, το ξανανοίγετε κρατώντας πατημένο το κουμπί Option (Alt).
Το Mac App Store είναι πλέον πολύ "έξυπνο" και όταν ζητηθεί από κάποιον υπολογιστή το Lion για επανεγκατάσταση από τους servers της Apple, χρησιμοποιεί το τύπο του Mac και τον σειριακό του αριθμό και του στέλνει έκδοση του Installer (InstallESD.dmg) που κάνει μόνο για αυτόν. Δηλαδή αναλόγως το hardware που έχει μέσα το Mac έρχονται και τα drivers στον installer ( InstallESD.dmg) που θα κατέβει. Δεν το έχω επιβεβαιώσει γιατί έχω μόνο ένα mac mini 2010. Από την άλλη αν κάποιος το κατεβάσει από τους servers της Apple μέσω του Recovery HD με σκοπό την επανεγκατάσταση του, η Apple τα έχει κάνει όλα τόσο "εύκολα" και αυτόματα για το χρήστη οπότε και γίνεται επανεκκίνηση του συστήματος και δεν του δίνεται καν η ευκαιρία να ακολουθήσει τον οδηγό μας και να "κάψει" το Lion σε ένα δισκάκι, εφόσον μετά την (επαν)εγκατάσταση το αρχείο έχει πλέον σβηστεί. Και εκτός των άλλων, έχει αναφερθεί (τουλάχιστον από έλληνες χρήστες) ότι η διαδικασία είναι πολυ χρονοβόρα για να κατέβουν αυτά τα περίπου 4GB του installer (4-9 ώρες). Οπότε για κάποιον που έχει 2 και 3 μηχανήματα σπίτι του, θα πρέπει για κάθε επανεγκατάσταση που θα θέλει να κάνει για το χψ λόγο, να τρώει πολλές ώρες με αυτή τη μέθοδο. Αν όντως ισχύει ότι η έκδοση που κατεβαίνει πάει αναλόγως το μηχάνημα, τουλάχιστον θα μπορείτε να φτιάξετε ένα dvd ανά μηχάνημα που έχετε, όπως το παλιό καλό καιρό που ερχόντουσαν τα μηχανήματα με τα δισκάκια τους. Σήμερα θα δείξουμε δύο άλλους τρόπους λοιπόν (τεχνάσματα θα έλεγα καλύτερα) που μπορούν να ακολουθήσουν οι χρήστες που έχουν καινούργιο μηχάνημα με προ-εγκατεστημένο το Lion, ώστε να το γράψουν σε dvd.
Θα πρέπει καταρχήν να ετοιμάσετε ένα εξωτερικό δίσκο ή ένα usb flash drive μεγαλύτερο των 5GB (περιέργως εμένα μου ζητούσε μεγαλύτερο των 12GB, οπότε προχώρησα στη λύση εξωτερικού δίσκου), στο φορμάτ της Apple ώστε να μπορεί να δεχτεί την εγκατάσταση του λειτουργικού της. για όσους δεν γνωρίζουν πως θα το κάνουν αυτό, μπορούν να δουν τον οδηγό μας εδώ. Αυτό θα το κάνετε είτε ακολουθήσετε τον έναν τρόπο είτε τον άλλο και είναι για λόγους ασφαλείας. Δε χρειάζετε να παίζετε με τον υπάρχων δίσκο σας που έχει το λειτουργικό γιατί πολλά μπορούν να πάνε στραβά και να έχετε προβλήματα μετά.
Τρόπος Α'
- Κατά την εκκίνηση κρατάμε πατημένα τα cmd+r για να μπουτάρουμε στο Recovery HD.
- Εαν δεν το έχουμε κάνει ήδη, ενώνουμε τον εξωτερικό δίσκο ή usb flash που έχουμε φτιάξει.
- Επιλέγουμε το "Re-install OS X Lion" και για δίσκο εγκατάστασης αυτόν που έχουμε ετοιμάσει και ακολουθούμε τις οδηγίες.
- Όταν ο installer τελειώσει να κατεβαίνει, κάνουμε shutdown τον υπολογιστή μας και αφαιρούμε τον δίσκο από πάνω του.
Ουσιαστικά αυτό ήταν. Ανοίγουμε κανονικά τον υπολογιστή μας και αφού φορτώσει και ανοίξει το σύστημα μας έπειτα κουμπώνουμε πάνω τον δίσκο αυτόν που χρησιμοποιήσαμε. Μέσα του θα βρούμε ένα φάκελο με την ονομασία "Mac OS X Install Data". Μέσα σε αυτόν το φάκελο, βρίσκουμε το πολυπόθητο "InstallESD.dmg" όπου ξέρετε πλέον τι πρέπει να κάνετε. Θυμίζω για ακόμα μια φορά ότι αυτό θα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε μόνο για αυτό το μηχάνημα μας (εκτός αν έχουμε 2 ίδια μηχανήματα, πχ 2 ΜΒΑ του 2010 αν και δεν το έχω επιβεβαιώσει).
Τρόπος B' (προτιμότερος κατά την γνώμη μου)
Καλό είναι (για λόγους ασφαλείας) να έχουμε ανοικτή κάποια εφαρμογή η οποία δε θα αφήσει το σύστημα μας να κάνει αυτόματη επανεκκίνηση. Θα αντιδράσει δηλαδή σε τυχόν τερματισμό/επαννεκίνηση του συστήματος πετώντας μας ένα μήνυμα που αν δεν ανταποκριθούμε δεν θα προχωρήσει το συστημα μας. Μια τέτοια εφαρμογή θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε εφαρμογή δεν χρησιμοποιεί το auto save του Lion αλλά έχει ακόμα το παλιό Save και Save As και φυσικά την έχουμε χρησιμοποιήσει χωρίς να έχουμε κάνει αποθήκευση. Η άλλη επιλογή, που χρησιμοποίησα εγώ, είναι να έχετε κάποιο πρόγραμμα ανοικτό που (αν) έχετε παρατηρήσει, να διαμαρτύρεται με το Restart. Στην δική μου λοιπόν περίπτωση είχα ανοικτό το Transmission, όπου από τις επιλογές του (έτσι είναι και από default αν δεν κάνω λάθος) το έχω να ειδοποιεί το χρήστη ΄για επιβεβαίωση τερματισμού της εφαρμογής. Αυτή τη δυκλείδα ασφαλείας την θέλουμε για την περίπτωση που πάει να κάνει αυτόματη επανεκκίνηση το μηχάνημα μας για να προχωρήσει στην εγκατάσταση του Lion.
Ανοίγουμε το Terminal, και δίνουμε την παρακάτω εντολή για να μας εμφανιστούν όλα τα partitions των σκληρών που έχουμε ενωμένους στον υπολογιστή μας.
Code:
diskutil list
Δίνουμε την παρακάτω εντολή για να κάνουμε mount"Recovery HD".
Code:
diskutil mount readOnly /dev/[identifier]
Code:
diskutil mount readOnly /dev/disk0s3
Πατώντας διπλό κλικ πάνω του, βλέπουμε τα περιεχόμενα του. Θα πρέπει να έχει ένα φάκελο με τα όνομα com.apple.recovery.boot και μέσα σε αυτόν διάφορα αρχεία.
Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το BaseSystem.dmg.
Σημείωση: Εάν δεν τα βλέπουμε, σημαίνει ότι το disk image μέσα στο partition "Recovery HD" είναι κρυφό (ίσως ισχύει για τα καινούργια μοντέλα, στο δικό μου το έβλεπα κανονικά). Για να το εμφανίσουμε θα δώσουμε την παρακάτω εντολή.
Code:
hdiutil attach "/Volumes/Recovery HD/com.apple.recovery.boot/BaseSystem.dmg"
Τώρα πλέον θα πρέπει να μπορούμε να βλέπουμε ένα image που θα έχει γίνει mount, με το όνομα Mac OS X Base System. Το ανοίγουμε και κάνουμε διπλό κλικ στο "Install Mac OS X"
Πατάμε "Continue".
Άλλη μια φορά "Continue". Εδώ είναι το σημείο που θα πρέπει να γίνεται το ξεκαθάρισμα του μηχανήματος (εαν ισχύει όπως είπα).
Περνάμε από το License Agreement.
Από μόνο του θα έχει προεπιλεγμένο το δίσκο που έχουμε περασμένο το Lion. Εμείς όμως θέλουμε, καθαρά για λόγους ασφαλείας, να διαλέξουμε το δίσκο που έχουμε ετοιμάσει. Πατάμε λοιπόν "Show All Disks"
Και τον επιλέγουμε.
Κάνουμε Sign In στο Mac App Store.
Βάζουμε το password του admin.
Ο installer θα αρχίσει να κατεβαίνει. Αν και δεν κάθισα να το παρακολουθώ πρέπει να μου πήρε γύρω στην μιάμιση ώρα.
Παρατηρήστε ότι γράφει πως ο υπολογιστής θα κάνει επανεκκίνηση αυτόματα. Με το που κατέβει ο installer θα σας ζητήσει να πατήσετε στο Restart για να προχωρήσει η εγκατάσταση (σε άλλους μπορεί να το κάνει αυτόματα, για αυτό πρέπει να έχουμε την δυκλείδα ασφαλείας που αναφέρω στην αρχή), κάτι το οποίο φυσικά δε το θέλουμε όπως έχω πει!! Επίσης δεν θέλουμε να κάνουμε Quit τον installer γιατί και με αυτό το τρόπο θα διαγραφούν τα αρχεία αυτά από το σκληρό που μόλις κατεβάσαμε..Ανοίγουμε λοιπόν πριν κάνουμε οτιδήποτε άλλο το παράθυρο του σκληρού που επιλέξαμε κατά την εγκατάσταση και μέσα θα βρούμε ένα φάκελο "Mac OS X Install Data". Μέσα σε αυτόν το φάκελο βρίσκουμε και παίρνουμε το πολυπόθητο "InstallESD.dmg", και το βάζουμε οπουδήποτε αλλού θέλουμε!! Πλέον με αυτό το αρχείο ακολουθείτε τον παλιό οδηγό για εγγαφή του σε Dvd
Αφού το πάρουμε (μην σας πω και το γράψουμε κιόλας) μπορούμε με δεξί κλικ στο εικονίδιο του Installer που θα βρούμε στο Dock, να τον τερματίσουμε.
Θα μας ζητήσει επιβεβαίωση και αυτό ήταν.
Αξιολογήστε το άρθρο