• Shared files (κοινόχρηστα αρχεία) μεταξύ Mac OS X Lion και Windows

    Για να δημιουργηθεί ένα δίκτυο χρειάζονται δύο και πάνω υπολογιστές που να είναι ενωμένοι μεταξύ τους. Αυτή η ένωση μπορεί να γίνει είτε απευθείας (για την περίπτωση που έχουμε 2 μόνο μηχανήματα) είτε μέσω ενός switch. Πολλοί είναι οι χρήστες που στο οικιακό τους δίκτυο ή στο δίκτυο του γραφείο τους χρησιμοποιούν ξεχωριστούς υπολογιστές με Mac OS X και Windows. Το κοινό τους πρόβλημα σε αυτή τη περίπτωση είναι η διαμοίραση αρχείων μεταξύ των υπολογιστών τους. Μπορώ να δω του φακέλους που ήδη μοιράζομαι στο δίκτυο μου ανάμεσα σε Windows μηχανήματα, μέσα από το Mac μου ή το ανάποδο; Αν μπορώ να τους δω, θα μπορώ και να "επέμβω" σε αυτούς όπως παραδείγματος χάριν, να προσθέσω ή να αφαιρέσω αρχεία; Η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις, καθώς και σε άλλες παρόμοιες, είναι ναι και σήμερα θα δείξουμε το πως. Είναι θέμα μερικών κλικ και του πρωτόκολλου smb και φυσικά να βρίσκονται στο ίδιο δίκτυο τα μηχανήματα μας.


    Κινήσεις που χρειάζονται να γίνουν στον Mac

    Πηγαίνουμε στο System Preferences, είτε επιλέγοντας το από τη μενού μπάρα και

    είτε μέσω του Dock


    Επιλέγουμε από το πεδίο Internet & Wireless την επιλογή Sharing


    Κλικάρουμε κάτω αριστερά στο λουκέτο για να πιστοποιηθούμε (εάν είναι κλειδωμένο)


    Αφού πιστοποιηθούμε, το λουκέτο ξεκλειδώνει και έχουμε πλέον το δικαίωμα να κάνουμε αλλαγές

    ...

    Στην αριστερή στήλη με τις διαθέσιμες υπηρεσίες (services) επιλέγουμε το File sharing, βάζοντας το στο ΟΝ


    Στο πεδίο Shared Folders μπορούμε να δούμε ποιους φακέλους μοιραζόμαστε στο δίκτυο. Από default (για το Lion) θα υπάρχει ήδη ο public folder για κάθε χρήστη που έχουμε στο Mac. Αν θέλουμε αφήνουμε αυτόν ή μπορούμε πατώντας το "+" να προσθέσουμε όποιον φάκελο θέλουμε εμείς. Ο public folder βρίσκεται στο home directory του κάθε χρήστη μας (~/Public).


    Εμείς για λόγους χρηστικότητας θα προσθέσουμε ένα δικό μας φάκελο στην επιφάνεια εργασίας μας. Δεξί κλικ λοιπόν στην επιφάνεια εργασίας μας και επιλέγουμε New Folder. Ονομάζουμε τον καινούργιο μας φάκελο "Shared_Files".

    ...

    Έτσι τον έχουμε πλέον στην λίστα με τα Shared Folders. Τον επιλέγουμε..


    ..και στην λίστα δεξιά του με τα δικαιώματα χρηστών (Users), θα πρέπει να σιγουρευτούμε για 2 πράγματα
    1. Ο χρήστης μας έχει φουλ δικαιώματα
    2. Ο χρήστης Everyone δεν έχει κανένα (για τη δική μας ασφάλεια)

    Έπειτα επιλέγουμε το κουμπί Options που βρίσκεται από επάνω..


    ..και τικάρουμε την επιλογή Share files and folders using SMB (Windows) και αμέσως μετά τον χρήστη μας


    Θα μας ζητήσει να πιστοποιηθούμε.
    και πλέον είναι όλα έτοιμα από τη μεριά του mac. Αφού πατήσουμε το Done να κλείσει η συγκεκριμένη καρτέλα..


    ..καλό θα ήταν να σημειώσουμε το path ή αλλιώς την ΙΡ μας, εφόσον βάση αυτής θα συνδεθούμε.


    Για αυτό ακριβώς το λόγο καλό θα ήταν να είναι σταθερή η ΙΡ μας (θα μπει λινκ όταν φτιαχτεί ο κατάλληλος οδηγός). Σε περίπτωση που αλλάζει θα πρέπει κάθε φορά να την γνωρίζουμε. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την επιλογή Network πάλι από το πεδίο Internet & Wireless του System Preferences.


    Ένωση από Windows σε κοινόχρηστους φακέλους του Mac

    Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνουμε, είναι να ενωθούμε με τους φακέλους που μοιράζεται το Mac. Έτσι ή πατάμε τα κουμπιά Windows (αυτό με τη σημαία των windows) + R για να μας εμφανιστεί το Run Command (Εκτέλεση εντολής για ελληνικά Windows)



    ή αλλιώς για μόνιμη εμφάνιση της επιλογής Run στο Start Menu



    Κάνουμε δεξί κλικ στο Taskbar και επιλέγουμε Properties (Ιδιότητες)



    Διαλέγουμε την καρτέλα Start Menu και επιλέγουμε το Customize (Προσαρμογή)



    Πλοηγούμαστε προς το κέντρο της λίστας μέχρι να βρούμε και να επιλέξουμε την επιλογή Run command (Εκτέλεση εντολής), έτσι ώστε να υπάρχει για πάντα στο Start Menu.



    Τέλος με την παρένθεση μας για τη μόνιμα εμφάνιση του run command. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε λοιπόν είναι στο Run Command να δώσουμε την εντολή
    Code:
    \\και_την_ΙΡ_του_mac_μας
    δηλαδή για το παράδειγμα μου..
    Code:
    \\10.0.1.2
    και να πατήσουμε ΟΚ


    Αν μας ζητήσει να πιστοποιηθούμε θα πρέπει να κάνουμε login με τα στοιχεία του χρήστη μας στο mac. Εάν ο χρήστης μας στο mac δεν έχει κωδικό, ενδέχεται να μην μπορούμε να συνδεθούμε. Θα πρέπει να πάμε στο mac και να βάλουμε κωδικλό πρόσβασης για το χρήστη μας και φυσικά τον ίδιο κωδικό στην πιστοποίηση (αν μας ζητηθεί). Αν τα έχουμε κάνει όλα σωστά, θα δούμε ένα παράθυρο με όλους τους φακέλους που μοιράζονται οι 2 υπολογιστές στο δίκτυο.
    • Με κόκκινο είναι ο φάκελος που φτιάξαμε στην επιφάνεια εργασίας του mac
    • Με μπλε είναι οι default φάκελοι που γίνονται share από το mac os x. Οι public folder για κάθε χρήστη
    • Με πράσινο είναι ο φάκελος του χρήστη των Windows που τον κάνω share (προϋπήρχε έως share για το δίκτυο της δουλειάς μου)

    Έτσι ανοίγοντας το Shared_Files, πέρασα τις φωτό που τράβηξα στα windows μου


    και αμέσως τις είδα στο Mac μου.



    Ένωση από Mac σε κοινόχρηστους φακέλους των Windows

    Αν θέλουμε να δούμε από το Mac κάποιο φάκελο που τον μοιράζουμε στο δίκτυο μας μέσα από Windows θα πρέπει να πατήσουμε "cmd+k" ή διαφορετικά να πλοηγηθούμε από τη μενού μπάρα του Finder στο πεδίο Go > Connect to Server..

    Με την ίδια λογική που κάναμε και στο Run Command των Windows πιο πάνω, θα βάλουμε την IP του υπολογιστή που θέλουμε να ενωθούμε για να δούμε το(υς) φάκελο(υς) που μοιράζεται. Η μόνη διαφορά επειδή παίζουν και άλλα πρωτόκολλα στο Mac Os X (και μάλιστα το defaut είναι το afp και όχι το smb) θα πρέπει μπροστά από την ΙΡ να δηλώσουμε το πρωτόκολλο. Για το λόγο αυτό αλλάζει και η σύνταξη της εντολής, οπότε και η φορά των 2 καθέτων. Έτσι θα έχουμε:
    Code:
    \\και_την_ΙΡ_του_mac_μας
    δηλαδή για το παράδειγμα μου..
    Code:
    \\10.0.1.16
    και να πατήσουμε Connect


    Αν μας ζητήσει να πιστοποιηθούμε θα πρέπει να κάνουμε login με τα στοιχεία του χρήστη μας στα Windows. Εάν ο χρήστης μας στα Windows δεν έχει κωδικό, ενδέχεται να μην μπορούμε να συνδεθούμε. Θα πρέπει να πάμε στα Windows και να βάλουμε κωδικό πρόσβασης για το χρήστη μας και φυσικά τον ίδιο κωδικό στην πιστοποίηση (αν μας ζητηθεί). Αν τα έχουμε κάνει όλα σωστά, θα δούμε ένα παράθυρο με όλους τους φακέλους που μοιράζεται ο υπολογιστής με τα Windows στο δίκτυο. Στην περίπτωση μου βλέπω τους Users (εξηγώ παρακάτω) και το Dvd-Rom ( E¨).


    Διαλέγουμε αυτόν που θέλουμε και αμέσως γίνεται mount


    Στο δικό μου (όπως φαίνεται και από το πράσινο πλαίσιο της εικόνας πιο πάνω από τα Windows) έχω κάνει share όλο το χρήστη, οπότε μπορώ να δω όλους τους φακέλους του



    Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά ως θέμα στο φόρουμ: Shared files (κοινόχρηστα αρχεία) μεταξύ Mac OS X Lion και Windows από τον 8u88l3 Πλοηγηθείτε στο αρχικό θέμα
    Σχόλια 31 Σχόλια
    1. nokian82's Avatar
      Φοβερη δουλεια και ευχαριστω πολυ..! Τωρα απο τον Μac πως μπορω να δω τα αρχεια στα Windows ???
    1. 8u88l3's Avatar
      Ουσιαστικά δεν υπάρχει αυτή η ανάγκη. Απο τη στιγμή που υπάρχει ένας (ή και περισσότεροι κοινοχρηστοι φάκελοι) στο Mac, ο Mac θα τα βλέπει τοπικά (locally στο δίσκο του δηλαδή) και τα Windows μέσα από το shared φάκελο του Mac. .

      Βέβαια αν κάποιος έχει μεγάλου όγκου δεδομένα σε κάποιο μηχάνημα Windows, που θα ήθελε να τα μοιράσει στο δίκτυο του, δεν θα ήταν συναιτό να τα κάνει όλα copy στο σκληρό του Mac (δηλαδή στο φάκελο που ήδη έχουμε φτιάξει)..τώρα που το σκέφτομαι. Οπότε το απόγευμα θα προσθέσω και το ανάποδο βήμα.
    1. kperi's Avatar
      Οταν θες να κάνεις share δίσκους που είναι συνδεδεμένοι με USB και είναι και σε NTFS τότε αρχίζουν τα πρόβλήματα με το Lion.Αν ψάξετε λίγο στο google θα το διαπίστώσετε και οι ίδιοι.Με το SL δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα.Προσέξτε ο διαμοιρασμός δεν δουλεύει πια γιατί η Apple άλλαξε το SMB όπως τη βόλευε και έτσι άρχισαν τα προβλήματα.Επίσης δεν έχει σημασία αν ο άλλος υπολογιστής είναι Windows η Mac.!!!!!!!Εννοείται πως έχω κάνει όλα τα βήματα που περιγράφεται πιο πάνω ,έχω αλλάξει λογαριασμούς αλλά όταν παω να συνδεθώ απο τον αλλο υπολογιστή δεν δέχεται τον κωδικό που μόλις πρίν έιχα βάλει.....Για ενημέρωση σας έχω 2 mac ,συνδεδεμένα στο ίδιο τοπικό δίκτυο,ένα macmini και ένα imac στον οποίο έχω βάλει και win 7,οι σκληροί είναι πάνω στο macmini και απο τότε που έβαλα το lion δεν μπορώ να δω τους σκηρούς απο τον άλλο mac.Υπάρχουν κάποιες λύσεις αλλά δεν τα έχω καταφέρει μέχρι τώρα.Εδώ κάποια λινκ για ενημέρωση :https://discussions.apple.com/thread/3202575?start=0&tstart=0

      http://apple.stackexchange.com/questions/24051/how-do-i-share-ntfs-folder-from-osx-lion-to-window-7
    1. 8u88l3's Avatar
      Έχεις τους σκληρούς στο Mac Mini ενωμένους, οι οποίοι είναι NTFS και τους κάνεις share μέσω του Mac OS και προσπαθείς να τους δεις από το ΙΜac (είτε μέσα από το Mac Os είτε από τα Win 7) και σου απορίπτεται ο χρήστης;;

      Σε ρωτάω για να δω αν κατάλαβα καλά, ώστε να το δοκιμάσω το απόγευμα και να σου πω. Ο οδηγός λειτουργεί, αλλά θέλω να προσομοιώσω τις ίδιες συνθήκες για να δούμε τι γίνεται.
    1. kperi's Avatar
      Ο οδηγός λειτουγεί αλλά μόνο για τον δικό του σκληρό Macintosh HD.Οσον αφορά τωρα την ερώτηση σου ναι αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα.Με λεοπάρδαλη ήταν όλα οκ.
    1. wyclef's Avatar
      Βρέθηκε καμία λύση ρε παιδιά στο παραπάνω θέμα με τα shares;;
    1. kormos's Avatar
      Ο οδηγός αυτός ισχύει και για Mountain Lion?
    1. 8u88l3's Avatar
      Ναι Κωνσταντίνε.
    1. kormos's Avatar
      Quote Originally Posted by 8u88l3 View Post
      Ναι Κωνσταντίνε.
      Μιχάλη καλησπέρα και ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Γνωρίζεις αν μπορούμε να "κόψουμε" την κοινή χρήση στους υπόλοιπους φακέλους πέρα απο αυτόυς που ορίζω εγώ; πχ έχω συνδεδεμένους κάποιους εξωτερικούς δίσκους που τα Windows 7 τους βλέπουν κανονικά και έχουν πρόσβαση σε αυτούς πράγμα που δεν το θέλω...


      Ευχαριστώ εκ των προτέρων
    1. mogliset's Avatar
      Εάν πας system preferences->sharing->file sharing στο κουτάκι shared folders λογικά θα έχει τους σκληρούς δίσκους που μοιράζεσαι.
      Εάν δεν θες να βλέπουν κάποιο δίσκο τα win τον επιλέγεις και πατάς το πλήκτρο "-".
      Λογικά μετά από αυτό δεν θα είναι ορατοί στα win.
    1. kormos's Avatar
      Quote Originally Posted by mogliset View Post
      Εάν πας system preferences->sharing->file sharing στο κουτάκι shared folders λογικά θα έχει τους σκληρούς δίσκους που μοιράζεσαι.
      Εάν δεν θες να βλέπουν κάποιο δίσκο τα win τον επιλέγεις και πατάς το πλήκτρο "-".
      Λογικά μετά από αυτό δεν θα είναι ορατοί στα win.
      Ευριπίδη το περίεργο της υπόθεσης είναι πως βλέπω μόνο το φάκελο που έχω κάνει Share (βλ. εικόνα)

    1. 8u88l3's Avatar
      Κωνσταντίνε όταν πιστοποίησε από τα Windows στα κοινόχρηστα ενός Mac με ένα χρήστη, άμεσα αποκτάς πρόσβαση και στο home folder (εάν αυτός διαθέτει) του χρήστη με τον οποίο πιστοποιήθηκες (άσχετα από το ποιους φακέλους έχεις επιλέξει εσύ να μοιράζεσαι). Αν ο χρήστης αυτός είναι και administrator τότε αποκτάς πρόσβαση και στο root. Για αυτό τα βλέπεις όλα.

      Θα πρέπει λοιπόν να δημιουργήσεις ένα χρήστη κοινής χρήσης μόνο (sharing only), ο οποίος αυτομάτως δεν έχει δικαιώματα διαχειριστή. Θα πατήσεις τις Επιλογές... (Options...) για το φάκελο που μοιράζεις στο δίκτυο σου και θα απενεργοποιήσεις το SMB για τον χρήστη σου και θα το ενεργοποιήσεις αντίστοιχα για τον νέο χρήστη. Όταν συνδεθείς με τα στοιχεία αυτού του χρήστη από τα Windows, δεν θα βλέπεις το home folder του χρήστη σου, ούτε του συστήματος (root). Θα βλέπεις μόνο το default φάκελο του χρήστη αυτού και όποιον άλλο έχεις ορίσει εσύ. Ελπίζω να έγινα κατανοητός.
    1. kormos's Avatar
      Quote Originally Posted by 8u88l3 View Post
      Κωνσταντίνε όταν πιστοποίησε από τα Windows στα κοινόχρηστα ενός Mac με ένα χρήστη, άμεσα αποκτάς πρόσβαση και στο home folder του χρήστη (άσχετα από το ποιους φακέλους έχεις επιλέξει εσύ να μοιράζεσαι). Αν ο χρήστης αυτός είναι και administrator τότε αποκτάς πρόσβαση και στο root. Για αυτό τα βλέπεις όλα.

      Θα πρέπει λοιπόν να δημιουργήσεις ένα χρήστη κοινής χρήσης μόνο (sharing only), ο οποίος αυτομάτως δεν έχει δικαιώματα διαχειριστή. Θα πατήσεις τις Επιλογές... (Options...) για το φάκελο που μοιράζεις στο δίκτυο σου και θα απενεργοποιήσεις το SMB για τον χρήστη σου και θα το ενεργοποιήσεις αντίστοιχα για τον νέο χρήστη. Όταν συνδεθείς με τα στοιχεία αυτού του χρήστη από τα Windows, δεν θα βλέπεις το home folder του χρήστη σου, ούτε του συστήματος (root). Θα βλέπεις μόνο το default φάκελο του χρήστη αυτού και όποιον άλλο έχεις ορίσει εσύ. Ελπίζω να έγινα κατανοητός.
      Σ ευχαριστώ για την καθοδήγηση Μιχάλη. Ερώτηση τώρα, το Mac είναι δικό μου και τον χρήστη τον δημιούργησα στο Mac κανονικά. Θα πρέπει να είμαι συνδεδεμένος με τον λογαριασμό που δεν έχει δικαιώματα Admin ή όχι;
    1. 8u88l3's Avatar
      Ξέχνα το χρήστη σου και όσους χρήστες (κανονικούς) έχεις στον Mac.
      1. Πήγαινε Προτιμήσεις Συστήματος (System Preferences) > Χρήστες & Ομάδες (Users & Groups).
      2. Πάτα το "+" να προσθέσεις έναν νέο χρήστη.
      3. Από το παράθυρο που θα εμφανιστεί επέλεξε Κοινή χρήση μόνο (Sharing only) και δώσε του έναν όνομα που επιθυμείς και παρομοίως ένα κωδικό. Ο χρήστης αυτός δεν θα έχει δικό του home folder στον υπολογιστή σου. Απλά θα έχει δικαιώματα να βλέπει ότι ορίσεις.
      Συνημμένο 6049
      Για παράδειγμα τώρα, πήγαινε στις ρυθμίσεις κοινής χρήσης και επέλεξε το φάκελο που ήδη μοιράζεσαι.
      1. Πάτα το "+" που αναλογεί στους χρήστες και πρόσθεσέ τον.
      2. Πάτα στο κουμπί Επιλογές... (Options...).
      3. Από το παράθυρο που θα ανοίξει ενεργοποίησε το SMB για τον νέο χρήστη. Θα πρέπει να δηλώσεις τον κωδικό του πάλι.
      4. Ξε-τσέκαρε το SMB για τον δικό σου χρήστη. Θα πρέπει να δηλώσεις τον κωδικό του πάλι.
      5. Κάνε μια επανεκκίνηση στον υπολογιστή με τα Windows.
      6. Άνοιξε τον explorer και πήγαινε από την πλαϊνή στήλη στο Network.
      7. Θα πρέπει να εμφανίζεται ο Mac σου εκεί.
      8. Πάτα επάνω του και πιστοποιήσου με τα στοιχεία του νέου χρήστη.
      Συνημμένο 6050
      Συνημμένο 6051
      Θα πρέπει να εμφανίζονται όλα σωστά.
    1. kormos's Avatar
      Μιχάλη, το ένα μέρος λύθηκε αλλά ήρθε άλλο πρόβλημα τώρα. Είτε χρήστη Shared Only δημιουργήσω είτε Standar ενώ το PC με τα Windows 7 βλέπουν μόνο το φάκελο που κάνω Share και μόνο αυτόν όταν πάω να ανοίξω τις φωτογραφίες που κάνω share στον φάκελο ή να προσπαθήσω να κάνω αντιγραφή μια στην επιφάνεια εργασίας των Windows μου πετάει το παρακάτω μήνυμα.



      *συγνώμη για την ποιότητα της εικόνας αλλά είναι από Windows με την επιλογή PrtSC

      Τι μπορεί να κάνω λάθος ή να φταίει;
    1. 8u88l3's Avatar
      Έχεις δώσει δικαιώματα Read&Write στον χρήστη κοινής χρήσης για τον φάκελο αυτό;

      Συνημμένο 6052
      Αν ναι, τότε κάνε μια επανεκκίνηση και στον Mac.
    1. kormos's Avatar
      Συγνώμη που σε ζαλίζω ρε Μιχάλη, θα κάνω μια επανεκκίνηση τώρα στο Mac, γιατί πολλά περίεργα μου εμφανίζονται με το ML...
    1. 8u88l3's Avatar
      Δεν με ζαλίζεις φυσικά. Κάνε να δούμε τι γίνεται. Αν και να ξέρεις...τα Windows φταίνε.
    1. kormos's Avatar
      Quote Originally Posted by 8u88l3 View Post
      Δεν με ζαλίζεις φυσικά. Κάνε να δούμε τι γίνεται. Αν και να ξέρεις...τα Windows φταίνε.
      τζιφος, τα ιδια
    1. 8u88l3's Avatar
      Δεν κάνεις και ένα Repair τα Permissions.