Δεν συνηθίζω να μιλώ άσχημα για τις υπηρεσίες του ΟΤΕ και ειδικότερα για τις ευρυζωνικές τους συνδέσεις αφού όλ' αυτά τα χρόνια (από το 1995 αν θυμάμαι καλά) που έχω προτιμήσει τον εν λόγω πάροχο δεν είχα αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα. Για κακή μου τύχη αποφάσισα να μπώ στο πιλοτικό πρόγραμμα του Conn-x TV. Τι το ήθελα;
Προσεγγίστηκα λοιπόν τον περασμένο Νοέμβριο από την Αθήνα για να μπώ λέει στο πιλοτικό πρόγραμμα της εν λόγω υπηρεσίας. Η ενημέρωση που μου έγινε μιλούσε για χρεώση 10 ευρώ/μήνα για ένα χρόνο και δυνατότητα διακοπής όποτε θέλω, αφού θα ήμουν μέρος του συγκεκριμένου προγράμματος. Αν και διαθέτω 24άρα ADSL γραμμή στο σπίτι, η ταχύτητα κλείδωνε στα 11 Mbps περίπου --λόγω της συνηθισμένης δικαιολογίας που μας μοστράρει ο ΟΤΕ κάθε φορά που ρωτάμε για την μειωμένη ταχύτητα ενώ πληρώνουμε για 24-- δηλαδή την απόσταση από το κέντρο (φυσικά το "έως 24 Mbps" που χρησιμοποιεί ο ΟΤΕ τον απαλλάσει από κάθε ευθύνη). Το Conn-x TV για όσους δεν γνωρίζουν προσφέρει μια σειρά από κανάλια, ταινίες, σειρές κ.ο.κ. καθώς και υπηρεσία ενοικίασης ταινιών μεταξύ άλλων, μέσω της γραμμής ADSL. Δέχθηκα αφελώς να μπώ στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Το σκεφτόσαστε λοιπόν να επιλέξετε την συγκεκριμένη υπηρεσία; Διαβάστε παρακάτω και ξανασκεφθείτε το.
Κάποια στιγμή τον Ιανουάριο μου ήρθε ένα μήνυμα στο κινητό ότι ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία αλλά λίγο νωρίτερα ή αργότερα (δεν μπορώ πλέον να το προσδιορίσω χρονικά αφού μέσα σ' αυτούς τους μήνες έχω μιλήσει με άπειρους ανθρώπους από τον ΟΤΕ) κάποια άλλη υπάλληλος με είχε ενημερώσει πως δεν υπάρχει διαθέσιμος εξοπλισμός και πως όταν αυτός γίνει διαθέσιμος, θα μου αποσταλεί. Με ρώτησαν θέλετε όταν γίνει διαθέσιμος να σας σταλεί; και πάλι έκανα το λάθος να δώσω καταφατική απάντηση. Με την ενεργοποίηση της υπηρεσίας όμως έχασα άμεσα τουλάχιστον 3 Mbps από την ταχύτητα σύνδεσης πέφτοντας από τα 11 Mbps στα 8 Mbps. Ρωτώντας τεχνικούς και μή του ΟΤΕ για το συγκεκριμένο θέμα (στις προσπάθειές μου κάπου μέσα στον Ιανουάριο να διαπιστώσω αν τελικά θα πάρω εξοπλισμό αλλιώς να αποδεσμεύσουν την γραμμή μου), πήρα την απάντηση ότι τα επιπλέον 3 Mbps δεσμεύτηκαν για την λειτουργία του IP-TV. Οπως κάθε νοήμων άνθρωπος έτσι κι εγώ, κατάλαβα ότι δεσμεύοντας τα 3 Mbps το IP-TV θα λειτουργούσε με τα 3 Mbps αφήνοντας ανέπαφα τα υπόλοιπα οκτώ για την χρήση μου στο διαδίκτυο. Εκανα λάθος φυσικά και θα δείτε παρακάτω γιατί.
Τελικά για να μην τα πολυλογώ, επικοινώνησαν πάλι μαζί μου τον Φεβρουάριο όπου με ενημέρωσαν πως υπάρχει ο εξοπλισμός κι αν θέλω να μου τον στείλουν και πάλι με την δυνατότητα διακοπής όποτε θέλω στην χρεώση των 10 ευρώ φυσικά. Δε βαριέσαι λέω, τόσο καιρό περίμενα για να δώ επιτέλους τι είναι αυτό το πράμα, αφού μπορώ να το διακόψω όποτε θέλω, ας το βάλω και συμφώνησα. Πως μπορούσα να ξέρω τα προβλήματα που θα ανακάλυπτα αφού θα είχα δεχθεί και εγκαταστήσει τον εξοπλισμό.
Από τον Φεβρουάριο λοιπόν που πήρα τον εξοπλισμό και τον εγκατέστησα, και μετά από πολλές συζητήσεις με διάφορους όλον αυτό τον καιρό διαπίστωσα τα εξής (με κάθε επιφύλαξη):
Πρώτον δεν μπορώ να διακόψω το πρόγραμμα αν δεν παρέλθουν οι δώδεκα μήνες αν και όλοι οι υπάλληλοι από τον ΟΤΕ με διαβεβαίωναν πρίν το ενεργοποιήσω πως μπορώ. Αν το διακόψω καλούμαι να πληρώσω την διαφορά.
Δεύτερον πως τα 3Mbps που έχασα δεν αφορούν την δέσμευση ώστε να λειτουργεί από αυτά το Conn-x TV αλλά πτώση της ταχύτητας έγινε προκειμένου η γραμμή να λειτουργεί καλύτερα χωρίς προβλήματα. Παρεπιπτόντως από τα 1024 Kbps Upload που είχα η γραμμή συγχρονίζει τώρα στα 381Κbps. Πέραν αυτού το IP-TV θέλει τουλάχιστον άλλα 5 Mbps για να δουλέψει ρίχνοντας την ταχύτητα για χρήση στο διαδίκτυο μετά δυσκολίας στα 3 Mbps όταν είναι ενεργό.
Τρίτον εφόσον έχεις αρχίσει να κατεβάζεις ένα αρχείο από το διαδίκτυο, το Conn-x TV δεν λειτουργεί σωστά αλλά το feed έρχεται με σπασίματα. Πρέπει να διακόψεις το κατέβασμα για να βλέπεις σωστά IP-TV.
Τέταρτον πρέπει να έχεις κλειστό το Conn-x TV προκειμένου να χρησιμοποιήσεις το μέγιστο της ταχύτητας που παίρνεις από την DSL γραμμή σου. Εν ολίγοις ταυτόχρονη αξιόπιστη χρήση διαδικτύου και IP-TV την ξεχνάμε εκτός κι αν το μόνο που κάνεις είναι να παίρνεις τα email σου, αλλά αυτά τα παίρνω και στο iPhone.
Πέμπτον ο αποκωδικοποιητής ανοίγει μόνος του. Η εξωφρενική απάντηση που πήρα από το τεχνικό τμήμα είναι να τον βγάζω από την πρίζα! Το αφήνω ασχολίστο.
Εκτον λαμβάνοντας τον πρώτο λογαριασμό που είχε χρεώση του Conn-X TV ανακάλυψα πως δεν χρεώθηκα με 10 ευρώ το μήνα αλλά με περισσότερα. Αρχικά υποστήριζαν πως θα πληρώνω 15 ευρώ το μήνα κι ότι έκανα λάθος. Μετά άλλαξαν βιολί και μου είπαν ότι είχα χρεωθεί από λάθος για το διάστημα που δεν είχα τον εξοπλισμό, αν και από τον πρόσφατο λογαριασμό μου δεν κατάφερα να καταλάβω πως προκύπτει αυτό. Μου είπαν τελικά πως το λάθος θα διορθωθεί και περιμένω εναγωνίως να δώ τον επόμενο λογαριασμό.
Τελικά για να καταλήγουμε κάπου (αν και δεν είναι εύκολο να καταλήξεις) η επιλογή μου για να ενταχθώ στο πιλοτικό πρόγραμμα του Conn-x TV ήταν μέγα λάθος. Από τις συζητήσεις μου με αρκετούς υπαλλήλους διαφόρων τμημάτων του ΟΤΕ, διαπίστωσα τα εξής: Πρώτον το πιλοτικό πρόγραμμα δεν ήταν πιλοτικό αλλά προπώληση όπως δήλωσα και στους ίδιους. Αν ήταν πιλοτικό θα είχα το δικαίωμα να το διακόψω, εφόσον κάτι δεν με ικανοποιούσε, αυτή είναι άλλωστε και η έννοια του πιλοτικού από την πλευρά του πελάτη. Θεωρώ πως παραπλανήθηκα προκειμένου να ενταχθώ σε μια υπηρεσία για την οποία οι περισσότεροι υπάλληλοι του ΟΤΕ έχουν μαύρα μεσάνυχτα, αφού άλλα λέει ο ένας κι άλλα ο άλλος. Από την άλλη ακόμη και στους κανονικούς πελάτες που πωλείται η υπηρεσία είναι απαράδεκτο να τους δεσμεύει με δωδεκάμηνα συμβόλαια και να τους υποχρεώνει να εξακολουθήσουν να πληρώνουν στην περίπτωση που το διακόψουν. Βέβαια ο ΟΤΕ σε προμηθεύει με τον ανάλογο εξοπλισμό και η παραπάνω λογική μπορεί να έχει κάποια βάση, αλλά αυτό είναι καθαρά δικό τους πρόβλημα. Ας πάρουν τον εξοπλισμό πίσω ή ας τον χρεώνουν κατά την πώληση και να μην σε υποχρεώνουν να κρατήσεις ένα απαράδεκτο προϊόν. Επιπλέον η ενημέρωση για τις απώλειες που θα έχεις στην χρήση του διαδικτύου είναι ανύπαρκτη. Δεν ξέρουν ή δεν θέλουν να ενημερώσουν σωστά τον πελάτη γι' αυτό το θέμα. Αφού έχεις βάλει την υπογραφή στο χαρτί για την δέσμευση των δώδεκα μηνών, τρέχα γύρευε να βγάλεις άκρη, τι έχει γίνει τελικά. Ας μάθουν λοιπόν να φτιάχνουν σωστά μια υπηρεσία και μετά να ξεκινήσουν την διάθεσή της κι όχι να ταλαιπωρούν τον κόσμο. Αν τραβάω εγώ όλ' αυτά που υποτίθεται πως είμαι γνώστης, τι θα τραβήξει ο πελάτης που δεν έχει καθόλου γνώσεις επί του θέματος;
Οπότε κατόπιν όλων αυτών, απέκτησα μια υπηρεσία που τελικά δεν τρελαίνομαι κιόλας αφού ούτως ή άλλως δεν είμαι "τηλεορασάκιας", εν τούτις είμαι υποχρεωμένος να την κρατήσω για δώδεκα μήνες, να την πληρώνω, να μου έχει ξεσκίσει τις ταχύτητες στο διαδίκτυο και μ' έναν αποκωδικοποιητή που έχει άποψη. Και εις άλλα με υγεία!
Bookmarks