Καλημέρα παιδιά!
Αντιμετωπίζω πρόσφατα το εξής πρόβλημα:
Για κάποιον λόγο, (εν αγνοία μου ή δέν το πρόσεξα) μάλλον διακόπηκε κάποιο EFI Update.
Τώρα, κάθε φορά που ανοίγω τό MBP, μου εμφανίζει την γκρίζα μπάρα (λογικά πάει να κάνει update το EFI). Όταν φτάσει κάπου στο 1/3, η μπάρα ξαναρχίζει από την αρχή (λογικά αποτυγχάνει να κάνει το update και προσπαθεί να γυρίσει στην προηγούμενη version του EFI (από ότι έχω διαβάσει), αλλά δέν κάνει τόν χαρακτηριστικό ήχο και blinkering (3 βραχύχρονους, 3 μακρόχρονους και 3βραχύχρονους ήχους, με το Led να αναβοσβήνει σε αντίστοιχο συγχρονισμό), που όπως διάβασα θα έπρεπε να κάνει σε αυτήν την περίπτωση.). Αφού λοιπόν ξαναρχίσει η μπάρα από την αρχή, μετά από λίγο κλείνει ο υπολογιστής! Νέκρα! Και όταν τόν ξανανοίξω ξανά τα ίδια!
Αποφάσισα λοιπόν να κάνω restore το firmware από κάποιο firmware restoration cd (κατέβασα το 1.9 από το Site της Apple). Στις οδηγίες λέει ότι πρέπει να το κάψω σε cd, να πατήσω παρατεταμένα το κουμπί on/off μέχρι να δώ το σήμα (3 γρήγορα blinks του Led, 3 πιό αργά και 3 γρήγορα) να βάλω το cd και θα γίνει restore (επίσης αναφέρει ότι αυτή η μέθοδος λειτουργεί μόνο όταν το firmware είναι corrupted και όχι λειτουργικό). Όμως το πρόβλημά μου είναι ότι όταν πατάω παρατεταμένα το on/off button δέν μου κάνει το παραπάνω σινιάλο, αλλά το κλασσικό που κάνει στο SMC reset. Και ο υπολογιστής ανοίγει και ξανακολλάει και κλείνει με τόν ίδιο ακριβώς τρόπο. Και εγώ μένω και τόν κοιτάω σαν χαζός. (Είναι και antiglare η οθόνη και δέν χρησιμεύει ούτε για καθρέφτης !).
Έχει (μάλλον) corrupted EFI και δέν μπορώ να το φλασάρω χειροκίνητα. Δέν ξέρω τι άλλο μπορώ να κάνω. Όποιος έχει κάποια ιδέα πώς να φλασάρω το EFI, είναι ευπρόσδεκτη! Ή γενικά οποιαδήποτε ιδέα που νομίζετε μπορεί να βοηθήσει. Thanks in advance.
Να σημειώσω ότι μπορώ να μπώ στο Windows partition, λόγω του ότι έχω εγκατεστημένο το rEFIt (το οποίο ίσως ευθύνεται για το πρόβλημα και παραδόξως λειτουργεί κανονικά). Σε Mac OS δέν μπορώ να μπουτάρω ούτε σε safe mode ούτε σε verbose mode, γιατί αυτά προαπαιτούν να λειτουργεί σωστά το EFI.
Ακόμη, αν κάποιος έχει καμιά ιδέα για το αν μπορώ να κάνω κάτι μέσω του shell που παρέχει το rEFIt (και το οποίο μου είναι άγνωστο), ας την καταθέσει.
Bookmarks