Οπως αναφέρω και στο review για την έκδοση της εφαρμογής για το iPhone, η διαχείρηση των συνθηματικών μας αλλά κι άλλων χρήσιμων πληροφοριών που θέλουμε είτε να θυμόμαστε, είτε να αποθηκεύσουμε με ασφάλεια, μπορεί ν' αποδειχθεί ένας μεγάλος πονοκέφαλος. Το 1Password για το Mac OS X έρχεται να μας απαλλάξει από οποιονδήποτε άγχος, διαχειρίζοντας με ευκολία συνδυασμούς συνθηματικού και όνομα χρήστη σε ιστοσελίδες, στοιχεία πιστωτικών καρτών, τραπεζικούς λογαριασμούς, συνδρομές, online υπηρεσίες, κ.α.
Γραφικό περιβάλλον
Η εφαρμογή διαθέτει ένα εξαιρετικά απλό και λειτουργικό γραφικό περιβάλλον. Η κυρίως οθόνη χωρίζεται σε δύο πλευρές: με την αριστερή να έχει την μπάρα που περιλαμβάνει τις βασικές κατηγορίες στις οποίες χωρίζονται καταχωρήσεις μας, καθώς και smart folders με τους οποίους μπορούμε να διευρύνουμε την παραπάνω κατηγοριοποίηση, και την δεξιά να έχει τις καταχωρήσεις και λεπτομερής πληροφορίες για την κάθε μία καταχώριση. Στο πάνω μέρος βρίσκεται η μπάρα που περιλαμβάνει τα εικονίδια για την προσθήκη της εκάστοτε λειτουργίας που θέλουμε να επιλέξουμε, όπως για παράδειγμα ένα καινούργιο αντικείμενο στο πορτοφόλι (wallet) καθώς και το πεδίο αναζήτησης.
Ενα λειτουργικό περιβάλλον μας επιτρέπει να διαχειριστούμε τις πληροφορίες μας εύκολα και γρήγορα, και το 1Password ακολουθεί πιστά αυτή την φιλοσοφία. Επίσης ξεκάθαρες και άμεσες είναι οι ρυθμίσεις που προσφέρει η εφαρμογή από το σχετικό μενού, και δεν θα δυσκολέψουν καθόλου ακόμη και τον άπειρο χρήστη, ώστε να διαμορφώσει τις λειτουργίες τις εφαρμογής στα δικά του γούστα.
![]()
Η εφαρμογή
Το 1Password δεν περιορίζεται μόνο στην αποθήκευση συνδυασμών όνομα χρήστη/συνθηματικού για πρόσβαση σε διάφορες ιστοσελίδες, αλλά προσφέρει πολλές ακόμη δυνατότητες:
- Αποθήκευση λογαριασμών για πρόσβαση σε ιστοσελίδες (Login)
- Πορτοφόλι για την αποθήκευση διαφόρων πληροφοριών που θέλουμε ν' αποθηκεύσουμε με ασφάλεια
- Ταυτότητες για την αποθήκευση επαφών
- Σημειώσεις
- Password Generator
- Συγχρονισμό με συσκευές Palm και iPhone
Αρχικά να δούμε πως γίνεται η αποθήκευση των καταχωρήσεων για πρόσβαση σε ιστοσελίδες. Το 1Password παρέχει την δυνατότητα στον χρήστη κατά την πρώτη χρήση της εφαρμογής να εγκαταστήσει plugins για όσους browsers χρησιμοποιεί στο σύστημά του. Εγώ χρησιμοποιώ Safari και Firefox οπότε η εφαρμογή εγκατέστησε κατόπιν δικής μου έγκρισης τα σχετικά plugins. Το plugin τοποθετεί ένα κουμπί στην μπάρα εργασίας του εκάστοτε browser, παρέχοντας έτσι πρόσβαση στις λειτουργίες της εφαρμογής και τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για κάθε ιστοσελίδα. Την πρώτη φορά που ο χρήστης θα εισάγει τ' όνομα χρήστη και συνθηματικό για ν' αποκτήσει πρόσβαση σε μια σελίδα, η εφαρμογή θα ρωτήσει αν θέλει ο χρήστης να θυμάται τα στοιχεία. Εφόσον η απάντηση είναι θετική, την επόμενη φορά που θα πλοηγηθούμε στην σχετική σελίδα, κάνοντας κλίκ στο κουμπί από την μπάρα εργασίας, θα δούμε την σχετική καταχώριση και με την επιλογή της θα κάνουμε αυτόματα login. Το 1Password έχει την δυνατότητα να θυμάται περισσότερες από μία καταχωρήσεις, σε περίπτωση που για κάποια σελίδα χρησιμοποιούμε πολλαπλούς λογαριασμούς. Εφόσον χρησιμοποιούμε το 1Password για την αποθήκευση των κωδικών μας, καλό θα ήταν ν΄απενεργοποιήσουμε το σχετικό χαρακτηριστικό στον εκάστοτε browser. Οπως καταλαβαίνετε, με την χρήση της εφαρμογής δεν χρειάζεται πλέον να θυμόμαστε ή ν' αποθηκεύουμε κανένα στοιχείο κατά την πλοήγησή μας στο διαδίκτυο.
Πρόσβαση στις καταχωρήσεις από τον Safari
Να σημειώσω πως επιλέγοντας στο μενού οποιαδήποτε καταχώριση βλέπουμε τα πλήρη στοιχεία της καθώς και την δυναμικότητα του κωδικού που έχουμε επιλέξει. Οι browsers και εφαρμογές για τους οποίους η εφαρμογή προσφέρει συμβατότητα είναι... όλοι: Safari, Camino, Firefox, OmniWeb, DEVON agent, NetNewsWire, WebKit, Fluid, iCab.
Ρυθμίσεις για τους συμβατούς browsers
Στη συνέχεια το 1Password μας δίνει την δυνατότητα να αποθηκεύσουμε κάθε είδος πληροφορίας που θέλουμε να είναι 100% ασφαλής, είτε πρόκειται για τραπεζικούς λογαριασμούς, είτε πιστωτικές κάρτες, είτε στοιχεία συνδρομών, είτε πληροφορίες για δίκτυα, είτε σημειώσεις οποιασδήποτε μορφής, είτε λογαριασμούς email, web forms κ.ο.κ., ακόμη κι επαφές. Κάνοντας την σχετική επιλογή εικονιδίου από την μπάρα εργασίας, μπορούμε να προσθέσουμε όλες τις παραπάνω πληροφορίες, και κάθε καταχώριση μας προσφέρει πλήθος πεδίων που καλύπτουν κάθε πτυχή μιας καταχώρισης. Για παράδειγμα στην καταχώριση των στοιχείων μιας πιστωτικής κάρτα μπορούμε ν' αποθηκεύσουμε:
- Το όνομα του κατόχου
- Το είδος της κάρτας (Visa, Mastercard, Diners κ.ο.κ.)
- Τον αριθμό της κάρτας
- Τον αριθμό επιβεβαίωσης
- Την ημερομηνία λήξης και έναρξης
- Πληροφορίες επαφής όπως πχ. το όνομα της τράπεζας, τηλέφωνα και ιστοσελίδα
- Επιπλέον πληροφορίες όπως πχ. PIN, όριο κάρτας, επιτόκιο κλπ.
Από την ενασχόλησή μας με την εφαρμογή, βρίσκουμε τον αριθμό των καταχωρήσεων να είναι παραπάνω από επαρκής. Μοναδική παρατήρηση ίσως η αδυναμία προσθήκης πεδίων από τον χρήστη. Για παράδειγμα δεν υπάρχει επιλογή για καταχώρηση λογαριασμών σε Ελληνικές τράπεζες, (αν και η χρήση των πεδίων μιας άλλης χώρας είναι αρκετή στις περισσότερες περιπτώσεις) αλλά σίγουρα η προσθήκη μιας τέτοιας δυνατότητας, θα έκανε την εφαρμογή ακόμη πιο ευέλικτη.
Εξαιρετικά χρήσιμη λειτουργία είναι και ο Password Generator που μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε κωδικούς με τις δικές μας προσδιαγραφές και να τους αναθέσουμε σε οποιαδήποτε υπηρεσία ή εφαρμογή. Ο Password generator παρέχει στον χρήστη μεγάλη ευελιξία και βάθος ρυθμίσεων. Ακόμη το 1Password μπορεί να ρυθμιστεί αναλόγως με τις προτιμήσεις μας, ώστε να αποθηκεύει backup απ' όλες τις καταχωρήσεις που έχουμε αποθηκεύσει στην εφαρμογή, καθιστώντας πρακτικά αδύνατον να χάσουμε τα δεδομένα μας.
Οπως είπαμε και παραπάνω, το 1Password μπορεί να συγχρονιστεί θαυμάσια με το iPhone/iPod touch και την σχετική εφαρμογή που διατίθεται αποκλειστικά για την συσκευή, καθώς και συσκευές Palm, μέσω WiFi. Το πάντρεμα των συσκευών με την desktop έκδοση γίνεται πανεύκολα ενεργοποιώντας τις κατάλληλες επιλογές στην εφαρμογή και την συσκευή. Μ' αυτό τον τρόπο μπορούμε να μεταφέρουμε τις καταχωρήσεις μας από τον έναν υπολογιστή στον άλλο, αφού το 1Password δεν δεσμεύεται με τις καταχωρήσεις μόνο ενός Mac. Να σημειώσουμε πως ο χρήστης θα πρέπει να επιτρέψει την πρόσβαση της εκάστοτε συσκευής αν έχει ενεργοποιήσει το Firewall στο Mac OS X.
Τέλος ν' αναφέρουμε πως η εφαρμογή δημιουργεί την δική της ξεχωριστή keychain για περισσότερη ασφάλεια. Ο χρήστης όμως μπορεί να χρησιμοποιήσει και την keychain του Mac OS X, συγχρονίζοντας τις καταχωρήσεις και μέσω του λογαριασμου MobileMe. Από τις ρυθμίσεις ασφαλείας ο χρήστης μπορεί να καθορίσει το χρονικό διάστημα που θα έχει πρόσβαση στις καταχωρήσεις, χωρίς ν' απαιτείται η εισαγωγή του κυρίως κωδικού (Master Password).
Screenshots
![]()
Προσθήκη καταχώρισης στο Πορτοφόλι - Εισαγωγή στοιχείων για πιστωτική κάρτα
![]()
Εισαγωγή Σημειώσεων - Εμφάνιση κατηγοριοποίησης φακέλων
![]()
Password Generator - Εισαγωγή στοιχείων επαφής
![]()
Ρυθμίσεις Backup - Συγχρονισμός με το iPhone
Εντυπώσεις
Τον τελευταίο καιρό είχα βαρεθεί να γράφω σε διάφορες τοποθεσίες κωδικούς, ονόματα χρήστη, προσβάσεις σε φόρουμς, λογαριασμούς, πιστωτικές κάρτες, κλπ. πότε σε σημειωματάρια, πότε στον υπολογιστή, πότε στο iPhone, πότε στον browser χρησιμοποιώντας την ενσωματωμένη λειτουργία του και ότι άλλο μέσον έβρισκα προκειμένου να υπάρχουν κάπου για να τους θυμάμαι. Πολύ μεγάλος βραχνάς για μένα κυρίως τα Logins σε ιστοσελίδες αφού όταν έκανα reset στον Safari για παράδειγμα, έπρεπε να θυμηθώ να μην έχω τσεκαρισμένη την επιλογή για διαγραφή των User Names & Passwords από το AutoFill. Με την εγκατάσταση του 1Password ησύχασα και το μόνο που πρέπει να θυμάμαι είναι ένας κωδικός (Master Password) και τίποτε άλλο. Oλες οι καταχωρήσεις μου είναι ομαδοποιημένες και αποθηκευμένες με ασφάλεια, και κυρίως με τα plugins για τους browsers δεν χρειάζεται ποτέ πλέον να θυμηθώ που είχα γράψει εκείνον τον κωδικό. Εκτιμώ πως η εφαρμογή είναι απαραίτητη για κάθε Mac user αφού εκτός από την οργάνωση που μας παρέχει και απ' το άγχος που μας απαλλάσει, μας παρέχει επιπλέον κάτι πολύ σημαντικό: την δυνατότητα να δημιουργήσουμε πιο ασφαλείς και πολύπλοκους κωδικούς αφού πλέον δεν θα χρειάζεται να τους θυμόμαστε. Πρίν ξεκινήσω να χρησιμοποιώ το 1Password επέλεγα κωδικούς σχετικά απλούς και πολλές φορές τους ίδιους σε διάφορους λογαριασμούς, προκειμένου να τους θυμάμαι πιο εύκολα. Αυτή η πρακτική δεν είναι ότι καλύτερο. Με το 1Password ο χρήστης μπορεί να επιλέξει πολύπλοκους κωδικούς με πολλούς και διαφορετικούς χαρακτήρες, αφού το μόνο που θα χρειάζεται να θυμάται πλέον όπως είπα και παραπάνω είναι μόνο ένας, ο κυρίως κωδικός. Η ασφάλεια στο διαδίκτυο και τα προσωπικά μας δεδομένα είναι υψίστης προτεραιότητας, και το 1Password φροντίζει να το κάνει πράξη.
Η άδεια ενός χρήστη κοστίζει $39.95 δολάρια και για πέντε διαφορετικούς χρήστες (family pack) κοστίζει $69.95 δολάρια. Η εφαρμογή για το iPhone διατίθεται δωρεάν πρός το παρόν και για μια συσκευή Palm πρός $12.95 για μία άδεια και $17.95 για πέντε άδειες (family pack).
![]()
Bookmarks