Καλησπέρα σε όλους,
Πριν λίγο καιρό αποφάσισα να αλλάξω τον σκληρό δίσκο στο Macbook Pro βάζοντας για πρώτη φορά SSD και σκέφτηκα να γράψω την εμπειρία μου από την όλη διαδικασία. Η αλήθεια είναι πως η όλη διαδικασία τελικά κατάλαβα πως έχει περισσότερες επιλογές από κάθε άλλο upgrade που έχω κάνει. Πληροφοριακά, να πω πως ο τομέας των σκληρών δίσκων δεν είναι κάποιος που ξέρω καλά, αν και ότι ξέρω για computers είναι πολλά, δεν είναι όμως σε επίπεδο ΙΤ, απλά με ενδιαφέρει η τεχνολογία σαν καταναλωτής.
Πριν αρχίσω θα εξηγήσω μερικά θέματα :
Μέσα στο post θα αναφέρω τι αγόρασα, από που το πήρα, πόσο, τι επιλογές είχα κλπ. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί αυτό διαφήμιση για κανέναν καθώς δεν έχω τέτοιες σχέσεις. Ο moderator αν θέλει ας σβήσει ότι νομίζει πως χρειάζεται σβήσιμο.
Το post αυτό το ανέβασα σε συνολικά 3 forums που παρακολουθώ καθώς νομίζω πως ενδιαφέρει πολλούς και είναι ένα θέμα που όλοι μας μέσα σε 2-5 χρόνια θα έχουμε εμπειρία. Αλλά προσπαθώντας να βρω πληροφορίες γενικά στο νετ, κατάλαβα πως ο τομέας των SSD δεν έχει ειδικευμένα ούτε real-life experienced άτομα πολλά. Η γλώσσα που γράφω δεν είναι ίσως τεχνολογική καθώς δεν ασχολούμαι με τεχνολογία παραπάνω από ενδιαφερόμενος καταναλωτής. Θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όσες περισσότερες ερωτήσεις μπορώ. Απολύτως καμία παρεξήγηση αν με διορθώσετε σε κάτι που έγραψα λάθος.
Το Macbook Pro είναι 15’’, του Φεβρουαρίου 2008 (τελευταίο revision πριν τα unibody) και το πιο φθηνό MBP 15’’ από τα 3 που πωλούντουσαν τότε. Δεν έχει υποστεί καμία αλλαγή μέχρι την αλλαγή του σκληρού.
Γιατί SSD ;
Θα αρχίσω λίγο με τον τρόπο σκέψης μου. Πριν 1-2 χρόνια, είχα διαβάσει πως με τους νέους δίσκους flash, (κατά κόσμον SSD), θα μπορεί κάποιος να ανοίξει τον υπολογιστή του και να βρεθεί στο desktop μέσα σε 1-2 δευτερόλεπτα. Αν και βρισκόμαστε μακριά από κάτι τέτοιο ακόμα, η διαφορά στην ταχύτητα ήξερα από την αρχή πως θα ήταν αρκετή.
Αν σκεφτεί κάποιος την σήμερον ημέραν, έχουμε διπλο μέχρι οκταπλοπύρινους επεξεργαστές που ούτε 20% δεν χρησιμοποιούμε για καθημερινή χρήση, τρελές κάρτες γραφικών, άφθονη RAM και ταχύτητες internet που πλέον κάνουν μια σελίδα στον Firefox να ανοίγει τόσο γρήγορα όσο είναι το hardware, όχι το software ή η ταχύτητα internet. Tο hard drive σήμερα, είναι πλέον το bottleneck στο να γίνει ένας υπολογιστής πιο γρήγορος. Να λοιπόν και το motivation για αλλαγή του παραδοσιακού HHD σε SSD.
Εκτός από αυτό, το ΜΒΡ μετά από 1 1/2 χρόνο είχε καταντήσει πολύ αργό. Μούφα ήταν τελικά αυτά που άκουγα πως τα Mac δεν φρενάρουν με τον καιρό σε σχέση με τα Windows που είχα ακούσει πριν πάρω το πρώτο μου Mac. Ή τουλάχιστον για μένα δεν ίσχυε αυτό και μάλιστα χρησιμοποιώντας 50GB από τα διαθέσιμα 200GB του μαμίσιου σκληρού. Ναι μεν τα Snow Leopard βοήθησαν εντυπωσιακά να γίνει το μηχάνημα αρκετά πιο γρήγορο αλλά το νερό είχε ήδη μπει στο αυλάκι για SSD.
Η βάση γνώσεων για τους SSD
Δειλά δειλά λοιπόν, παρακολουθούσα την αγορά SSD αλλά δεν άγγιζα ακόμα καθώς οι τιμές ήταν (και είναι ακόμα εδώ που τα λέμε) τσουχτερές. Μέχρι που ανακάλυψα ένα site κάποιου Ινδού που ζει στην Αμερική ο οποίος έδειχνε να έχει τις περισσότερες γνώσεις για SSD και να κάνει την μεγαλύτερη προσπάθεια. To site είναι το www.anandtech.com και εκεί θα βρείτε ότι χρειάζεστε για να μάθετε τα SSD καλύτερα. Είχα διαβάσει μερικά άρθρα του για τους SSD και ψηνώμουν αρκετά αφού όλα ήταν απίστευτα ενημερωτικά. Το τελευταίο του άρθρο ήταν και αυτό που με ώθησε να πάρω έναν SSD. To άρθρο ήταν αυτό.
Το άρθρο είναι πολύ μεγάλο και ειλικρινά αξίζει. Δεν θα γράψω γιατί οι Intel SSDs είναι οι καλύτεροι και γιατί άλλοι δεν πιάνουν μια μπροστά του, απλά διαβάστε τα posts του site και θα καταλάβετε.
Πως έγινε η αγορά και αλλαγή σκληρού
Μετά την επιλογή του Intel SSD (160GB, 34nm, G2) έπρεπε να βρω από που θα τον αγοράσω, τρόπο να μεταφέρω τα αρχεία μου, να αλλάξω τον SSD και να αποφασίσω τι θα κάνω με τον παλιό σκληρό δίσκο.
Καθώς είμαι μανιακά υπέρ των online αγορών εκεί ήταν και η μόνη μου επιλογή. Προσωπικά με 3 tabs πιστεύω πως μπορώ να βρω την πιο φθηνή τιμή σε ένα προιόν. Τα tabs μου είναι το skroutz.gr, ebay και froogle.co.uk. Προς μεγάλη μου έκπληξη είδα πως ο SSD που ήθελα ήταν διαθέσιμος πιο φθηνά σε ένα online shop στην Ελλάδα! Πραγματικά ένιωσα μεγάλη έκπληξη και μετά από αμέτρητα email στο μαγαζί αυτό επιβεβαίωσα πως μιλάμε για τον SSD που ήθελα και όχι αυτόν που μόλις είχε αντικαταστήσει (κωδικός με G2 μέσα, όχι G1). Αυτό ήταν! Μετά από μερικές μέρες και 400 ευρώ ελαφρύτερος, ο SSD ήταν σπίτι μου. Δεν είχα νιώσει έτσι από την παραλαβή του iPhone 3G μου πριν από 1 χρόνο ακριβως!
Θέτωντας την ερώτηση σε έναν τεχνικό, το μαλλί είδα πως έβγαινε πολυυυυυυυ. Οπότε είπα να κάνω μόνος μου ότι μπορούσα. Κάπως έτσι ανακάλυψα τα 2.5’’ Hard Disk case enclosures που δεν ήξερα πως υπήρχαν μέχρι τώρα. Αυτά τα enclosures είναι θήκες εσωτερικών σκληρών δίσκων που συνδέονται στον υπολογιστή με USB. Στο ebay υπάρχουν άφθονοι με 10 ευρώ ή και λιγότερο. Αυτό ήταν! Με έναν σμπάρο δυό τρυγώνια. Και θα συνέδενα τον SSD με το ΜΒΡ και θα έκανα τον εσωτερικό σκληρό δίσκο στο τέλος.... εξωτερικό.
Η επόμενη απόφαση ήταν πως θα περάσω τα αρχεία μου στον SSD. Υπήρχαν 3 επιλογές, ή μέσω Time Capsule, ή μέσω λογισμικού cloning (Carbon Copy Cloner ή SuperDuper) ή κάνοντας fresh install επί της ευκαιρίας των Snow Leopard. H επιλογή ήταν η 3η.
Έτσι είχα πλέον ένα έτοιμα SSD και απλά χρειαζόταν να γίνει η αλλαγή. Στο youtube υπάρχει η διαδικασία κομμένη σε 2 βιντεάκα και μπορεί να δει κανείς πως αλλάζεις τον σκληρό δίσκο σε MBP. Τα links εδώ:
Part 1 :
Part 2 :
Η αλλιώς αυτό σε fast forward :
Βλέπωντας όλη αυτή τη διαδικασία κατάλαβα πως ο τεχνικός θα ήταν αναπόφευκτος. 24 ώρες μετά, ο SSD ήταν στην θέση σου και ήμουν έτοιμος να κάνω boot για 1η φορά.....
Το αποτέλεσμα (....ααααααα)
Έχω κάνει upload στο youtube ένα βίντεο που κάνω restart το ΜΒΡ μου μερικές μέρες μετά την εγκατάσταση. Αυτό δεν θέλατε να δείτε:
Δεν θα πω πολλά, απλά δεν περίμενα με τίποτα τόσο τρομερή διαφορά. Αν κάποιος θέλει να κάνω κάποια συγκεκριμένα τεστ εκτός από το restart πείτε μου και θα ποστάρω τα αποτελέσματα. Προσωπικά είμαι πολύ συγκινημένος με το αποτέλεσμα και δεν μετανιώνω ούτε μια στιγμή.
There is a catch... ή μάλλον δύο... μικρά πάντως
Πριν αποφασίσετε να αλλάξετε τον σκληρό σας για έναν SSD έχετε υπόψη αυτά τα 2 θέματα:
Τα Windows 7 υποστηρίζουν τεχνολογία TRIM, το OS X όχι ακόμα. Η τεχνολογία TRIM είναι ένα firmware το οποίο με απλά λόγια κάνει τον SSD να νομίζει πως είναι άδειος. Αυτό δεν σημαίνει ότι χάνεις τα αρχεία σου, απλά ο SSD γίνεται λίγο πιο γρήγορος αφού νομίζει πως είναι άδειος. Όταν η TRIM υποστηρίζεται, οι SSD πλέον δεν μειώνονται σε ταχύτητα όπως οι κανονικοί σκληροί. Οι OCZ και Intel SSD υποστηρίζουν ήδη TRIM από τους κατασκευαστές, οι περισσότεροι άλλοι όχι προς το παρόν αλλά είναι στα σκαριά.
Η Apple δεν έχει πει ακόμα αν και πότε θα υποστηρίξει την τεχνολογία TRIM. Οπότε τα πράγματα στο μέλλον δείχνουν ακόμα πιο γρήγορα.
Λίγο προσοχή στην ταχύτητα δίσκου του συστήματος (δεν ξέρω πως λέγεται στην πραγματικότητα). Αν πάτε About This Mac>More Info...>Serial ATA, θα δείτε αν η ταχύτητα του δίσκου του συστήματός σαν είναι 1,5 gigabit ή 3,0 gigabit. Το δικό μου ΜΒΡ είναι δυστυχώς 1,5 gigabit το οποίο ουσιαστικά είναι «κόφτης» του intel SSD μέχρι εκεί σε ταχύτητα.
Όλα τα Unibody MBP δεν έχουν τέτοιο θέμα καθώς είναι SATA II και εκεί σε σας πρέπει να γράφει 3,0 gigabit. Αυτό σημαίνει πως ο δικός μου SSD έχει πραγματικά περισσότερες δυνατότητες σε ταχύτητα από ότι πραγματικά φαίνεται. Το ιντερνετ πάντως δεν είναι σίγουρο αν κάνει πολή ή λίγη διαφορά, άλλοι λένε 25% λιγότερο γρήγορος ο SSD σε περιβάλλον 1,5 gigabit, άλλοι λένε μικρή η διαφορά. Πάντως οι HDD δεν φτάνουν καν σε σημείο 1,5 gigabit οπότε dont worry.
Ελπίζω να ήμουν χρήσιμος.
Θα το έκανα ξανά ; ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ !
Bookmarks