Αυτός ο μικρός οδηγός απευθύνεται, σε συνδυασμό με τον οδηγούς μας, Apple Menu, Dock και Desktop, κατά κύριο λόγο σε νέους Mac Users και σε Windows Switchers. Βέβαια, αυτό δεν αποκλείει ότι ακόμη και o έμπειρος χρήστης μπορεί να εντοπίσει στους οδηγούς κάποιο feature που του διέφευγε μέχρι στιγμής. Επισημαίνεται, ότι πρακτικά το Finder είναι ένας κεντρικός πίνακας ελέγχου, απ' όπου έχει κανείς πρόσβαση σε κάθε λειτουργία ή δραστηριότητα του μηχανήματος.
Οταν λοιπόν το μηχάνημα ανοίγει, εμφανίζεται το Desktop ή αν θέλετε η επιφάνεια εργασίας. Ουσιαστικά, ανοίγει στο Finder ενώ έχετε πρόσβαση σ' αυτό από δύο σημεία :
- Το χαρακτηριστικό εικονίδιό του, στο Dock και
- Το Finder menu, επάνω αριστερά στην οθόνη.
- Επάνω δε και δεξιά στην οθόνη βλέπετε διάφορα εικονίδια, όπως του Spotlight, της ημερομηνίας-ώρας, της γραφής, του ήχου κλπ.
Περισσότερα γι αυτά μπορείτε να βρείτε σε σχετικά θέματα και στη «γωνιά του αρχάριου».
α. Πρόσβαση στο Finder από το εικονίδιο
Click το εικονίδιο, οπότε θα ανοίξει ένα παράθυρο του Finder, ή αλλιώς ένα "New Finder Window" με την επωνυμία "Desktop". Αριστερά στο επιλεγόμενο "Sidebar", βλέπετε τρεις υποκατηγορίες :
- DEVICES, όπου εμφανίζονται δίσκοι εσωτερικοί ή εξωτερικοί. Προς το παρόν εμφανίζεται ο μόνος διαθέσιμος εσωτερικός δίσκος, ο Macintosh HD.
- PLACES, οπου εμφανίζονται προς το παρόν οι τέσσερις φάκελλοι.
- SEARCH FOR, όπου προς το παρόν εμφανίζονται οι ημερομηνίες, όπου η μηχανή αναζήτησης του συστήματος ψάχνει για κινήσεις.
Και οι τρεις υποκατηγορίες μπορούν να μεταβληθούν με προσθήκη και άλλων παραμέτρων, όπως θα εξηγήσουμε στη συνέχεια.
Δεξιά, κάτω από το "Name", βλέπετε ένα κενό παράθυρο. Οταν στη συνέχεια, αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το μηχάνημα, ότι βρίσκεται στο Desktop θα απεικονίζεται σ' αυτό το παράθυρο.
Στο πάνω μέρος είναι το επιλεγόμενο "Tool bar", όπου βρίσκονται τα :
- Back, για κίνηση εμπρός-πίσω στα αρχεία που επισκεφθήκατε.
- View, για τον τρόπο απεικόνισης των περιεχομένων στο Sidebar, δηλαδή κατά εικονίδια, λίστα, κολόνες και cover flow, όπως θα εξηγήσουμε στη συνέχεια.
- Quick Look, ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για επισκόπηση φακέλων. Περισσότερα στον οδηγό μας.
- Action, όπου από την drop down λίστα προσφέρονται πολλές επιλογές.
- Search, όπου πληκτρολογώντας λέξεις-κλειδιά, μπορείτε να αναζητήσετε ότι χρειάζεστε.
β. Πρόσβαση στο Finder από το menu του
1. Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να πάτε Finder > Preferences, για ρύθμιση σημαντικών παραμέτρων, ώστε το μηχάνημα να ανταποκρίνεται κατά τον καλύτερο δυνατόν τρόπο στις απαιτήσεις σας. Συνιστάται - αρχικά τουλάχιστον- να τικάρετε ακριβώς αυτά που προτείνονται. (αδιάφορα τα Labels). Μόλις βέβαια εξοικιωθείτε με το μηχάνημα, μπορείτε πολύ εύκολα να κάνετε όποιες αλλαγές θέλετε.
…
…
2. Πάλι από το Finder > Empty Trash και Secure Empty Trash, μπορείτε να αδειάσετε τον κάδο. Περισσότερα και για τυχόν δυσκολίες μπορείτε να βρείτε στον οδηγό μας.
3. Το File έχει πολύ χρήσιμες λειτουργίες. Για να τις κατανοήσετε, αρκεί να επιλέξετε ένα αρχείο, ένα φάκελο, μια εφαρμογή ή μια εικόνα και να πειραματισθείτε.
4. To View έχει επίσης πολύ χρήσιμες λειτουργίες, βοηθά αποτελεσματικά στη ταξινόμηση των αρχείων σε ένα παράθυρο το Finder. Αρκεί να επιλέξετε τα αρχεία σας και με την πρώτη ενότητα μπορείτε να τα ταξινομήσετε όπως ήδη αναφέραμε στη προηγούμενη ενότητα "Toolbar / View".
Click το "Customize Toolbar", οπότε στο παράθυρο που θα εμφανισθεί μπορείτε να διαμορφώσετε το Tool bar ανάλογα με τις ανάγκες σας. Αρκεί να σύρετε οποιοδήποτε εικονίδιο(α) στο tool bar. Για παράδειγμα, σύρτε το "Get Info".
Επιλέξτε "Show View Options", οπότε στο παράθυρο που θα εμφανισθεί μπορείτε να ρυθμίσετε τις παραμέτρους των εικονιδίων που εμφανίζονται στο Desktop.
- Icon size : σύροντας το slider αυξομειώνεται το μέγεθος των εικονιδίων.
- Grid spacing : καθορίζεται η απόσταση μεταξύ των εικονιδίων, όταν έχει επιλεγεί το "Snap to Grid" στην drop down λίστα.
- Text size : καθορίζεται το μέγεθος της γραμματοσειράς στον τίτλο των εικονιδίων.
- Label position: Επιλέγεται η θέση του τίτλου.
- Show item info & Show icon preview : Επιλογή κατά κρίση
- Arrange by : Η drop down λίστα δίνει επιλογές για διάταξη των εικονιδίων στο Desktop. Πάντως, αν επιλέξετε "None", τα εικονίδια διατάσσονται ελεύθερα, ενώ μπορείτε να τα σύρετε όπου θέλετε.
Αν επιλέξετε "Snap to Grid", διατάσσονται στο πλέγμα, είναι πλέον «στοιχημένα» και δεν μπορούν να μετακινηθούν.
Αυτές είναι σε γενικές γραμμές οι κυριότερες λειτουργίες του Finder. Δεν μπορούμε βέβαια να περιγράψουμε όλες τις λειτουργίες, πάντως για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνηση είμαστε στη διάθεσή σας.
Τελειώσατε λοιπόν με τις ρυθμίσεις οπότε κάνετε Click στο Finder > File > Open New Finder Window ή στο εικονίδιο στο Dock. Οπως βλέπετε πλέον:
- Στα DEVICES απεικονίζονται και οι εξωτερικοί συνδεδεμένοι δίσκοι, όπως για παράδειγμα οι δύο τελευταίοι του Time Machine.
- Στα PLACES έχουμε προσθέσει με drag and drop - για να τα έχουμε πρόχειρα- το φάκελο με τα αρχεία του MacLife και το utility Grab.
- Στο SEARCH FOR προστέθηκαν οι επιλογές που κάνατε στα preferences.
- Στα αρχεία σας κάτω από το "Name" και προϊόντος του χρόνου θα βλέπετε κάτι αντίστοιχο.
- Στο Tool bar βλέπετε το "Get Info", που προσθέσατε νωρίτερα. Βλέπετε επίσης το "Disk Utility" που το προσθέσαμε εκεί με drag and drop καθώς και, (για παράδειγμα), τον φάκελο με τα αρχεία του MacLife και το Grab.
Enjoy your Mac !.
Bookmarks