+ Απάντηση στο Θέμα
Αποτελέσματα 1 έως 10 από 10

Θέμα: Upgrade δίσκου στο MacBook 13", (άσπρο)

1. Top - #1
    MacLifer iGiorgio's Avatar
    Όνομα
    Γιώργης

Προεπιλογή Upgrade δίσκου στο MacBook 13", (άσπρο)

Πρώτα απ' όλα πρέπει να βρούμε ένα σαφώς μεγαλύτερης χωρητικότητας δίσκο, από αυτόν του MacBook μας. Να έχουμε υπ' όψη μας ότι τα MacBooks και τα MacBook Pros έρχονται στάνταρτ με δίσκους 2.5", 5400 RPM Serial ATA, κατά συνέπεια αυτός που θα επιλέξουμε πρέπει να είναι των ίδιων προδιαγραφών, αλλά εξωτερικός με το περίβλημά του, ώστε να μπορέσουμε να μεταφέρουμε σ' αυτόν τα αρχεία μας. Η Ηitachi διαθέτει ήδη δίσκο με 7200 RPM, προς το παρόν όμως δεν είναι διαθέσιμος σαν εξωτερικός.

1. Φορμάρισμα - μεταφορά αρχείων :

- Συνδέουμε τον εξωτερικό δίσκο στο Mac μέσω καλωδίου USB ή FireWire.

- Τον φορμάρουμε σε Mac OS Extended, (Journaled), με το Disk Utility.

- Για να μεταφέρουμε όλο το περιεχόμενο του MacBook δίσκου στον εξωτερικό, για να τον κλωνοποιήσουμε δηλαδή, ανοίγουμε το Carbon Copy Cloner, ένα εξαιρετικό και δωρεάν utility. Επιλέγουμε τον εξωτερικό δίσκο σαν Target Disk, τον δίσκο του MacBook σαν Source Disk και πατάμε Clone. Οι default ρυθμίσεις θα κλωνοποιήσουν τα πάντα.

- Οταν τελειώσει η διαδικασία, επανεκκινούμε το Mac κρατώντας πατημένο το πλήκτρο alt, ώστα να μπορέσουμε στη συνέχεια να επιλέξουμε σαν startup disk τον εξωτερικό δίσκο. Αφού βεβαιωθούμε ότι όλα είναι εν τάξει επενεκκινούμε πάλι και επιλέγουμε σαν startup disk τον δίσκο του MacBook.

2. Εναλλαγή δίσκων :

- Ξεβιδώνουμε το περίβλημα και αφαιρούμε τον εξωτερικό δίσκο, ώστε να τον εγκαταστήσουμε στη συνέχεια στο MacBook.

- Αφαιρούμε από το MacBook τον δίσκο και βάζουμε στη θέση του τον εξωτερικό δίσκο σύμφωνα με τις οδηγίες για :

α. MacBook
    b. MacBook Pro

- Βάζουμε τον δίσκο του MacBook στο enclosure του εξωτερικoύ δίσκου. Ετσι αποκτούμε κι ένα δίσκο για backup !.

Μπορούμε πλέον να απολαύσουμε τον νέο, ευρύχωρό μας δίσκο !. Και βέβαια να έχουμε υπ' όψη μας ότι συνιστάται, πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία, να κάνουμε backup των αρχείων μας.
    Κι όταν όλα αποτύχουν... ρίξε μια ματιά στο manual !

2. Top - #2
    MacLifer
    Όνομα
    Δημητρης

Προεπιλογή Απάντηση: Upgrade δίσκου στο MacBook 13", (άσπρο)

Θα ηθελα να ρωτησω πανω σε αυτο το θεμα ...αν μπορει καποιος να μου πει πως μπορουμε να συνδεσουμε τον καινουργιο σκληρο δισκο και να τον κλωνοποιησουμε?Ψαχνοντας στο ιντερνετ ειδα οτι χρησιμοποιειται μια θηκη για τον σκληρο δισκο οπου την συνδεεις με usb στον υπολογιστη (usb enclosure).Ειναι αυτη η σωστη μεθοδος ?

3. Top - #3
    MacLifer djarte's Avatar
    Όνομα
    Αρτέμης Διακογιάννης

Quote Originally Posted by jimavgou View Post
    Θα ηθελα να ρωτησω πανω σε αυτο το θεμα ...αν μπορει καποιος να μου πει πως μπορουμε να συνδεσουμε τον καινουργιο σκληρο δισκο και να τον κλωνοποιησουμε?Ψαχνοντας στο ιντερνετ ειδα οτι χρησιμοποιειται μια θηκη για τον σκληρο δισκο οπου την συνδεεις με usb στον υπολογιστη (usb enclosure).Ειναι αυτη η σωστη μεθοδος ?
    Ναι θα πρέπει να βρεις μια 2,5" θήκη εξωτερική για τον δίσκο σου που κατά προτίμηση να έχει usb interface και στην συνέχεια μέσω του προγράμματος carbon copy cloner θα δημιουργήσεις ένα ακριβές αντίγραφο του δίσκου σου στον καινούριο εξωτερικό.

Μπορείς να βρεις τέτοια θήκη στα περισσότερα μαγαζιά με υπολογιστές.

4. Top - #4
    MacLifer
    Όνομα
    Δημητρης

Ευχαριστω πολυ φιλε Αρτεμη για τις πληροφοριες!

5. Top - #5

Προεπιλογή Re: Απάντηση: Upgrade δίσκου στο MacBook 13", (άσπρο)

Γεία σας και από εμένα. Σκέφτομαι να κάνω αναβάθμιση του σκληρού δίσκου και ήθελα να ρωτήσω αν δίσκος με Πρωτόκολλο Επικοινωνίας: SATA 3.0 Gb/s είναι συβατός, ο SEAGATE MOMENTUS 7200.4 ST9500420AS 500GB SATA2 είναι στις 7200rpm και νομίζω ότι θα έχει καλύτερη απόδοση από κάποιον στις 5400rpm. Οι περισσότεροι που βρίσκω στα 2.5'' χρησιμοποιούν SATA 3.0 Gb/s. Ευχαριστώ πολύ!!!

6. Top - #6
    MacLifer lagoudakis's Avatar
    Όνομα
    Γιαννης

Προεπιλογή Re: Upgrade δίσκου στο MacBook 13", (άσπρο)

σιγουρα με τον 7200 θα δεις καποια διαφορα στο ανοιγμα των εφαρμογων απο οτι με τον 5400,βεβαια μην περιμενεις τρομερες διαφορες,αυτες θα τις δεις μονο με ssd
     THINK DIFFERENTmbp 13 late 2010-Iphone 3gs white-ipad 1

7. Top - #7

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Οπότε δεν θα έχω πρόβλημα με την συμβατότητα SATA 3.0 Gb/s. Μπορώ να βάλω εσωτερικό δίσκο τύπου ssd χωρίς προβλήματα συμβατότητας;

---------- Post added at 21:58 ---------- Previous post was at 21:37 ----------

Από μια σύντομη έρευνα που έκανα το κόστος για ssd είναι απαγορευτικό και οι χωρητικότητες πολύ μικρές. Οπότε θα επιλέξω τον δίσκο της Seagate. Το Serial ATA που αναφέρει ο φίλος iGiorgio είναι το ίδιο με το SATA 3.0 Gb/s. Συγνώμη αν είναι χαζή η ερώτηση αλλά θέλω να είμαι σίγουρος πριν παραγγείλω το δίσκο ότι θα έιναι συμβατή η θύρα σύνδεσης.
    Ευχαριστώ πολύ.

8. Top - #8

Το SATA 3 (6Gbps) ειναι backwards compatible με το SATA 2 (3Gbps) που ειναι backwards compatible... συμβατο με το SATA 1 (1.5Gbps)
    8α εισαι μια χαρα, ολα συμβατα μετα3υ τους.
    Σκεψου και τον 750αρη Scorpio Black της western... σε κατι τεστ που ειχα δει ηταν πραγματικα πολυ καλος ! εχει μεγαλυτερο density και ο συνδυασμός με το advanced format (4kb sectors) σκοτώνουν... αφου λενε οτι ο επομενος scorpio black (που θα ειναι πιο πυκνος) σε πολλα σημεια θα χτυπαει τους raptor ! ο_Ο

---------- Post added at 23:12 ---------- Previous post was at 23:11 ----------

ενα συγκριτικο με μια γρηγορη ματια στο google.
    http://www.tomshardware.com/charts/2...d%5B2433%5D=on

9. Top - #9

Ευχαριστώ πάρα πολύ για την κατατοπιστική απάντηση και την πρόταση. Σε αυτόν θα καταλήξω μάλλον που μου προτείνεις και εσύ αρκεί να βρω την πιο συμφέρουσα αγορά. Θα ενημερώσω με εντυπώσεις όταν με το καλό ολοκληρώσω την αναβάθμιση.

10. Top - #10

Καλημέρα σε όλους. Σήμερα έκανα την αναβάθμιση στο σκληρό δίσκο μου και όλα μια χαρά. Τελικά επέλεξα τον Scorpion Black στα 750 Gb. Η τιμή του ήταν στα 110 ευρώ αλλά πιστεύω ότι αξίζει.
    Έχω δει μεγάλη διαφόρα στον χρόνο εκκίνησης και μεταφοράς δεδομένων σε σχέση με τον FUJITSU MHZ2120BH FFS G1 Media 120Gb. Θέλω να ευχαριστήσω το φίλο iGiorgio για τις συμβουλές και τις πληροφορίες του. Ακολούθησα τα βήματα που περιγράφει ένα ένα και δεν είχα κανένα πρόβλήμα.

+ Απάντηση στο Θέμα

Παρόμοια Θέματα

1. Απαντ: 47
    Τελευταίο Μήνυμα: 28-08-2011, 21:59
  2. Φορμάρισμα - partition εξωτερικoύ δίσκου
    By iGiorgio in forum Οδηγοί (Mac OS - Παλαιότερες Εκδόσεις)
    Απαντ: 71
    Τελευταίο Μήνυμα: 21-06-2011, 21:11
  3. Upgrade στο Intel Mac mini
    By iGiorgio in forum Mac mini
    Απαντ: 13
    Τελευταίο Μήνυμα: 02-04-2009, 14:32
  4. Απαντ: 14
    Τελευταίο Μήνυμα: 19-02-2009, 07:49
  5. Πιο ευέλικτο iTunes Plus Upgrade
    By MihalisGR in forum Ενημέρωση
    Απαντ: 0
    Τελευταίο Μήνυμα: 30-01-2009, 08:33