Μιας και είδα ότι και ένα άλλο μέλος του maclife έγινε κάτοχος ενός νέου macbook pro είπα να ανοίξω ένα γενικό θέμα που θα γράφουμε συγκεντρωτικά τις εντυπώσεις μας από τα νέα φορητά με τους νέους επεξεργαστές core i ώστε όποιος θέλει πληροφορίες να μη χρειάζεται να ψάχνει σκόρπιες εντυπώσεις στα διάφορα θέματα.
Έγινα και εγώ κάτοχος του MacBook pro που περίμενα (15άρι, core i7, 7200 σκληρό και υψηλής ανάλυσης ματ οθόνη) και μάλιστα ακριβώς στο χρονικό διάστημα που μου είχε πει η iSquare! Εντυπωσιάστηκα μιας και μου είχαν πει ότι 25 μέρες από την ημέρα της παραγγελίας θα ερχόταν και πράγματι ακριβώς 25 μέρες μετά με πήραν τηλέφωνο για να με ενημερώσουν ότι είχε έρθει και ότι θα μου το στέλνανε 2 μέρες μέτα (Πέμπτη 27/5). Έτσι και έγινε! Εδώ λοιπόν είναι και οι πρώτες πολύ πρώιμες εντυπώσεις μου:
Εμφάνιση
Όντας κάτοχος MacBook Pro mid 2007 (το παλιό design) δεν ήταν και ..πολιτισμικό σοκ το νέο σχέδιο και η ποιότητα, παρ'όλα αυτά εντυπωσιάστηκα! Δείχνει πιο στιβαρό, πιο ποιοτικά κατασκευασμένο, είναι πιο λεπτό, ελαφρώς πιο βαρύ (στα χαρτιά) αλλά εμένα μου φαίνεται πιο ελαφρύ (ίσως λόγω καλύτερης κατανομής βάρους) και εμφανισιακά πιο "απλό" (με την θετική έννοια). Γενικώς μου αρέσει, είναι τουλάχιστον ένα επίπεδο πάνω!
Το πληκτρολόγιο δείχνει πιο "σκληρό" αλλά μου αρέσει. Ωστόσο δεν έχω αποφασίσει ποιο μου αρέσει περισσότερο σε αίσθηση (το παλιό ή αυτό) αν και εκτιμησα που έχουν μία μεγαλύτερη απόσταση τα πληκτρα μεταξύ τους (νομίζω κάνω και λιγότερα λάθη).
Οθόνη
Από την οθόνη είμαι πολύ εντυπωσιασμένος! Δε ξέρω τι καλύτερο δίνουν στο χρώμα οι glossy (και δε με ενδιαφέρει προτιμώ να έχω μία πιο ξεκούραστη ματ οθόνη) αλλά τα χρώματα είναι πιο ζωντανά σε σχέση με την οθόνη του παλιού mac! Είναι μάλιστα και πιο φωτεινή, τόσο που όταν κάθομαι στο παλιό, να έχω την αίσθηση ότι από το ρεύμα πήγα στη μπαταρία (ξέρετε που αυτόματα μειώνεται λίγο η φωτεινότητα για την μπαταρία)!
Όσο για το περίφημο θέμα με την ανάλυση, όλα είναι ευανάγνωστα και χαίρομαι που επέλεξα αυτήν γιατί ήθελα να έχω περισσότερο χώρο! Στο netbeans για παράδειγμα, στις default ρυθμίσεις, έχω 10 γραμμές περισσότερο κώδικα προς θέαση. Όταν ξαναγυρνάω στη παλιά οθόνη με τη χαμηλότερη ανάλυση (1440x990 έναντι 1680x1050) νοιώθω σαν "γκρούβομαι - ότι δεν έχω χώρο" μέχρι να τη (ξανα)συνηθίσω.
Όλα αυτά βέβαια είναι υποκειμενικά. Ωστόσο όσοι αναζητούν κάτι παραπάνω από τη στάνταρ ανάλυση, πιστεύω ότι δε θα το μετανοιώσουν αν και για ασφάλεια καλό θα ήταν να μπορέσουν να τη δουν απο κοντά. Ποτέ δε ξέρεις.
Επιδόσεις
Είναι πιο γρήγορος ο νέος φορητός! Δεν τον έχω τεστάρει και ιδαίτερα (είπαμε πρώτες εντυπώσεις) αλλά τα πάντα δείχνουν να πηγαίνουν ελαφρώς πιο γρήγορα. To μόνο εντυπωσιακό σοβαρό τεστ που έκανα ήταν με το garageband που είχα δει σε ένα unboxing στο youtube και ήθελα να δω αν όντως ίσχυε ή είχε "κλέψει" ο τύπος (φαντάζομαι καταλαβαίνετε τι εννοώ). Χωρίς να κρατάω χρόνο (παρά στο περίπου), στο παλιό για να ανοίξει την 1η φορά (αλλά υπήρχαν ανοιχτές εφαρμογές εκείνη τη στιγμή) ήθελε περίπου μισό λεπτό. Στο καινούργιο με καμία ή ελάχιστες εφαρμογές ανοιχτές το garageband χρειάστηκε κάπου στα 5 δευτερόλεπτα για να ανοίξει για 1η φορά! Σημείωση ότι και στον παλιό φορητό έχω 7200 σκληρό (αν και 320GB). Φυσικά αυτή η μεγάλη διαφορά στην εκκίνηση δεν είναι κανόνας αλλά στη συγκεκριμένη εφαρμογή είναι εντυπωσιακή!
Θερμοκρασία
Δε το έχω δουλέψει και ιδιαίτερα αλλά προς το παρόν φαίνεται να ισχύει το εξής. Πιο ψυχρός σε χαλαρές συνθήκες σε σχέση με το παλιό μου αλλά ανεβαζει εύκολα θερμοκρασία αν ζοριστεί. Ωστόσο κατεβαίνει και γρήγορα όταν ηρεμήσει. Αλλά θα πρέπε να το δω σε φουλ καθημερινή χρήση κάτι που θα γίνει σε καμιά εβδομάδα για να σας πω ακριβώς γιατί έχω πολύ μικρό δείγμα ως τώρα.
Λοιπά - επίλογος
Από όσο μπορώ να διαπιστώσω, με την προυπόθεση ότι θα αποδειχτεί "σκυλί" και αξιόπιστος, είναι φορητός για να αντέξει πολλά χρόνια με άνεση. Ανανεώνεται εύκολα η διάρκεια ζωής του με διπλάσια μνήμη ram και ssd όταν πέσουν οι τιμές. Ο επεξεργαστής δείχνει εξαιρετικός και μόνο αν κάποιος κάνει συνεχή χρήση του με rendering και μετατροπές μπορεί να θέλει να αλλάξει πιο γρήγορα φορητό για νέο πιο δυνατό επεξεργαστή.
Τα μόνα μειονεκτήματα του (σε μία 1η ανάγνωση) είναι ότι η usb3 δεν είχε διαδοθεί ακόμα τη στιγμή που βγήκανε τα νέα φορητά (σχετικά με το σχόλιο μου για τη διαχρονικότητα) και ότι έχει μόνο 2 usb2 (αν και δε με ενοχλεί, σπάνια θα θέλω παραπάνω) οι οποίες είναι και κολλητά...
Προς το παρόν είμαι πολύ ικανοποιημένος!![]()
Α είπα ότι το νέο trackpad είναι εκπληκτικό;![]()
Bookmarks