Κάμερες & FaceTime
Όπως ήδη αναφέραμε από την περιγραφή για τον σχεδιασμό της συσκευής, το iPhone 4 απέκτησε δύο κάμερες διατηρώντας την μία στην πίσω όψη της, και περιλαμβάνοντας μία ακόμη στην πρόσοψη. Επιπλέον στην κάμερα της πίσω όψης τοποθετήθηκε και ένα φλας τύπου LED, για την φωτογράφηση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από την κυρίως κάμερα του iPhone 4, αφού η κάμερα της πρόσοψης προορίζεται κυρίως για βίντεο-κλήσεις, μια νέα δυνατότητα του iPhone για την οποία θα μιλήσουμε σε λίγο.
Η κυρίως κάμερα στην πίσω πλευρά
Κάνοντας ένα γενικό σχόλιο για την καινούργια κάμερα του iPhone, θα λέγαμε ότι απέκτησε επιτέλους μια αξιοπρεπή ψηφιακή κάμερα, με γνώμονα φυσικά τις απαιτήσεις που έχουμε από μια κάμερα εγκατεστημένη σε μια συσκευή τύπου smartphone. Όσον αφορά τα τεχνικά της χαρακτηριστικά, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί πολύ σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα αλλά και συγκριτικά με τον ανταγωνισμό. Έτσι η κάμερα του iPhone 4 όχι μόνο αύξησε την ανάλυσή της στα 5 megapixel αλλά κυρίως ενσωματώνει τεχνολογίες που την καθιστούν πιο αποδοτική σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Τα 5 Mp της κάμερας περιλαμβάνονται σε έναν CMOS αισθητήρα 1/3.2 ιντσών οπίσθιου φωτισμού. Οι αισθητήρες οπίσθιου φωτισμού μεταφέρουν το λεπτό στρώμα κυκλώματος (metal wiring) από το μπροστινό μέρος του αισθητήρα στο πίσω, με αποτέλεσμα αυτό να βρίσκεται πίσω από τον αισθητήρα. Αυτό επιτρέπει ακόμη περισσότερο φως να περάσει στον αισθητήρα χωρίς να παρεμβάλλεται το κύκλωμα, το οποίο σημαίνει πως η κάμερα μπορεί να τραβήξει καλύτερες φωτογραφίες σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Ένας ακόμη παράγοντας που συμβάλλει στην καλή απόδοση της κάμερας σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, είναι το μέγεθος των πίξελ. Η Apple λοιπόν διατήρησε το ίδιο μέγεθος στα πίξελ αντί να τα μικρύνει προκειμένου να συμπεριλάβει περισσότερα σε μικρότερο χώρο. Τα μεγαλύτερα πίξελ συλλαμβάνουν περισσότερο φως, με αποτέλεσμα καλύτερες φωτογραφίες.
Ολοκληρώνοντας την αναφορά στα τεχνικά χαρακτηριστικά της, αξίζει να σημειώσουμε πως διαθέτει φακό 3.85mm και σταθερό άνοιγμα f/2.8, ενώ ρυθμίζει αυτόματα την ταχύτητα του κλείστρου και του ISO προκειμένου να επιτύχει την καλύτερη δυνατή έκθεση. Ακόμη η κάμερα στο iPhone 4 διατηρεί την δυνατότητα "tap-to-focus" όπως και στο μοντέλο 3GS, όπου με ένα τάπ ο χρήστης μπορεί να εστιάσει οπουδήποτε στην οθόνη και να ρυθμίσει αυτόματα την έκθεση για το συγκεκριμένο σημείο. Τέλος υπάρχει η δυνατότητα για την χρήση ψηφιακού ζουμ 5x, καθώς και το LED φλας που μπορεί να ρυθμιστεί σε τρεις λειτουργίες: αυτόματη, ανενεργή και ενεργή.
Στην πράξη η κάμερα του iPhone 4 πραγματοποιεί αξιοπρεπείς λήψεις. Σε καμία περίπτωση οι φωτογραφίες του iPhone 4 δεν μπορούν να συγκριθούν ποιοτικά ακόμη και μ' εκείνες των entry-level ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών τύπου "point-and-shoot", αφού φαίνεται να υστερεί. Οι δοκιμές που πραγματοποιήσαμε στην λήψη φωτογραφιών σε διάφορες συνθήκες, μας άφησαν ανάμεικτα συναισθήματα. Αρχικά να πούμε πως τα επίπεδα θορύβου στις λήψεις που πραγματοποιήσαμε είναι σχετικά υψηλά, και μόνο σε συνθήκες πολύ καλού εξωτερικού φωτισμού ο θόρυβος μειώνεται αισθητά, χωρίς όμως να εξαφανίζεται πλήρως. Η αύξηση της ανάλυσης στα 5 Mp μπορεί μεν να έχει αυξήσει τις διαστάσεις των φωτογραφιών, αλλά συγχρόνως γίνονται αντιληπτές και οι αδυναμίες που προκύπτουν, όπως για παράδειγμα η ευκρίνεια των λήψεων που απαιτεί πραγματικά σταθερό χέρι για να αποδώσει ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Η έλλειψη μηχανισμού σταθεροποίησης (stabilization) που περιλαμβάνεται πλέον στις περισσότερες σύγχρονες ψηφιακές κάμερες, είναι εμφανής. Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού η κάμερα τα καταφέρνει σαφώς καλύτερα απ' ότι στο παρελθόν, και η προσθήκη του LED φλας συνηγορεί θετικά. Ακόμη όμως και σε λήψεις χωρίς φλας, το αποτέλεσμα είναι βελτιωμένο. Εκείνο που παρατηρήσαμε είναι η εσφαλμένη χρωματική απόδοση των φωτογραφιών, όταν γίνεται λήψη σε συνθήκες τεχνητού φωτισμού που προκύπτει κυρίως από λάμπες πυρακτώσεως. Η λήψη σε αυτές τις συνθήκες δίνει στις φωτογραφίες έναν έντονο κίτρινο τόνο, που τις καθιστά ουσιαστικά άχρηστες. Το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για κάποιο σφάλμα του λογισμικού, και να διορθωθεί σε επόμενη αναβάθμισή του. Όσον αφορά το ψηφιακό ζουμ, μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά μην περιμένετε ποιοτικά αποτελέσματα. Άλλωστε το ψηφιακό ζουμ ακόμη και σε κανονικές φωτογραφικές μηχανές, δεν αποδίδει όσο το οπτικό ζουμ. Σε γενικές γραμμές πάντως μείναμε ικανοποιημένοι από τις φωτογραφίες που βγάζει το iPhone 4. Οφείλουμε πάντως να σημειώσουμε πως αν και η κάμερα παρουσιάζεται αισθητά βελτιωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα, δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις λειτουργίες, ευκολίες και την ποιότητα των λήψεων που προσφέρουν οι μεμονωμένες ψηφιακές φωτογραφικές κάμερες.
Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση στην κάμερα του iPhone 4, είναι η δυνατότητα για λήψη βίντεο υψηλής ευκρίνειας HD, σε ανάλυση 720p και 30 καρέ το δευτερόλεπτο (fps). Εδώ η κάμερα του iPhone 4 φαίνεται να τα καταφέρνει αρκετά καλά, πιο καλά ίσως από το αναμενόμενο. Η λήψη βίντεο σε πραγματική ανάλυση HD είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε μια συσκευή όπως το iPhone. Τα αποτελέσματα από τις λήψεις μας άφησαν πολύ ικανοποιημένους, αφού σε συνθήκες έντονου φωτισμού το αποτέλεσμα όπως μπορείτε να δείτε κι από τα συνημμένα δείγματα είναι εξαιρετικό, ενώ σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού με ενεργοποιημένο το φλας, απαιτούνται κάποιες παραχωρήσεις στην ποιότητα της εικόνας, ειδικά όταν στοχεύουμε σε μακρινό κάδρο. Σε κοντινές λήψεις και με την χρήση του φλας σε σκοτεινό περιβάλλον, το αποτέλεσμα είναι αρκετά καλό. Παρατηρήσαμε πολύ καλή ευκρίνεια στις παραπάνω περιπτώσεις, καλή χρωματική απόδοση και ομαλή κίνηση. Σε κάθε περίπτωση η λ΄ψη βίντεο με την κάμερα του iPhone 4, μπορεί να υποκαταστήσει με αξιώσεις μια κάμερα camcorder HD.
Τέλος να σημειώσουμε πως στις φωτογραφίες αλλά και τα βίντεο που τραβάμε με την κάμερα του iPhone 4, καταγράφονται και δεδομένα geo-location δηλαδή η τοποθεσία στην οποία έγινε η λήψη, εφόσον φυσικά το έχουμε ενεργοποιήσει από τις ρυθμίσεις.
Η κάμερα στην πρόσοψη
Κυρίως η Apple εγκατέστησε την μπροστινή κάμερα στο iPhone 4, για να καταστήσει εφικτή την πραγματοποίηση βιντεοκλήσεων. Τα τεχνικά της χαρακτηριστικά είναι περιορισμένα σε ανάλυση VGA στο 1.4 Megapixel, αλλά παρέχει την δυνατότητα λήψης φωτογραφιών και βίντεο με 30 καρέ το δευτερόλεπτο (fps). Φυσικά τα αποτελέσματα είναι υποδεέστερα σε σχέση με την κυρίως κάμερα της συσκευής σε όλους τους τομείς, αλλά πέραν της χρήσης της για τις βιντεοκλήσεις, δεν σημαίνει πως δεν θα διευκολύνει τον χρήστη σε κάποιες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στην λήψη του πορτρέτου του. Να σημειώσουμε πως η εναλλαγή μεταξύ πίσω και μπροστινής κάμερας, γίνεται μέσα από την προ-εγκατεστημένη εφαρμογή διαχείρησης, με ένα τάπ.
Σε γενικές γραμμές και από την συγκεκριμένη κάμερα μείναμε ικανοποιημένοι. Τόσο στον τομέα της ευκρίνειας όσο και στην χρωματική απόδοση φαίνεται να τα καταφέρνει αρκετά καλά, με τα 30 fps να προσφέρουν ομαλή κίνηση. Φυσικά εδώ δεν υπάρχει φλας, οπότε η απόδοσή της εξαρτάται άμεσα από τις καλές συνθήκες φωτισμού. Χρησιμοποιώντας όμως την ίδια τεχνολογία στον αισθητήρα και σ΄αυτή την κάμερα η Apple, την καθιστά πολύ καλύτερη από εκείνες του ανταγωνισμού σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Να σημειώσουμε πως εδώ δεν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης του ψηφιακού ζουμ.
FaceTime - Βιντεοκλήσεις
Η δυνατότητα πραγματοποίησης βιντεοκλήσεων ήταν ένα πάγιο αίτημα των χρηστών του iPhone, και η Apple στην έκδοση 4 της συσκευής αποφάσισε να τους το ικανοποιήσει εν μέρη, δημιουργώντας την λειτουργία που ονομάζει FaceTime. Το FaceTime καθιστά εφικτές τις βιντεοκλήσεις, προς το παρόν όμως μόνο μέσω ασύρματης σύνδεσης WiFi και μόνο σε κλήσεις μεταξύ της ίδια συσκευής, δηλ. του iPhone 4.
Με το iPhone 4 υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος με τον οποίο ο χρήστης μπορεί να πραγματοποιήσει μια βιντεοκλήση. Αρχικά θα πρέπει να πραγματοποιήσει μια τηλεφωνική κλήση με την επαφή που θέλει να ξεκινήσει το FaceTime, κι αφού είναι παράλληλα συνδεδεμένος σε κάποιο ασύρματο δίκτυο WiFi, επιλέγει το εν λόγω χαρακτηριστικό από τις σχετικές επιλογές στην οθόνη. Όπως είπαμε προς το παρόν και οι δύο χρήστες θα πρέπει να διαθέτουν το iPhone 4 προκειμένου να είναι εφικτή η έναρξη του Facetime, και μόλις πραγματοποιηθεί η σύνδεση, θα βλέπει στο σύνολο της οθόνης το βίντεο που μεταδίδει ο συνομιλητής του, και σ΄ένα μικρό παράθυρο το βίντεο που μεταδίδει ο ίδιος από την μπροστινή κάμερα. Επιπλέον θα έχει την δυνατότητα εκτός από την μετάδοση της λήψης από την μπροστινή κάμερα, να μεταδώσει και βίντεο από την κυρίως κάμερα. Όπως αναφέρει η Apple, έχει ενσωματώσει την συγκεκριμένη λειτουργία προκειμένου ο χρήστης να μπορεί να μεταδώσει στον συνομιλητή του, αυτό που βλέπει ο ίδιος. Η εναλλαγή μεταξύ μπροστινής και πίσω κάμερας γίνεται πολύ απλά με ένα τάπ στην σχετική επιλογή. Τέλος εφόσον έχετε ήδη πραγματοποιήσει μια κλήση FaceTime με κάποια επαφή σας, τότε εμφανίζεται μια επιπλέον επιλογή στο AdressBook για την απευθείας έναρξη βιντεοκλήσης (χωρίς να απαιτείται πλέον να προηγηθεί τηλεφωνική κλήση).
Μελλοντικά η Apple προτίθεται να επιτρέψει την λειτουργία FaceTime και μέσω δικτύου 3G, ίσως και μέσα στο 2011, αφού όπως ανέφερε ο Steve Jobs στην παρουσίαση της συσκευής τον Ιούνιο, θα πρέπει να βεβαιωθούν πως ο εκάστοτε πάροχος κινητής τηλεφωνίας, μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Ακόμη ενδεχομένως στο μέλλον να είναι εφικτή η πραγματοποίηση βιντεοκλήσεων και με άλλες συσκευές, εφόσον υιοθετηθεί από τους υπόλοιπους κατασκευαστές o κώδικας του FaceTime, που διατίθεται ελεύθερα από την Apple ως open source.
Οι δικές μας εντυπώσεις από την δοκιμή του FaceTime είναι σχετικά καλές. Λίγες ήταν οι βιντεοκλήσεις που είχαμε την δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε αφού το iPhone 4 δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη επισήμως στην χώρα μας, και δεν είναι πολλοί οι χρήστες που να το έχουν ακόμη στην κατοχή τους. Αρχικά να πούμε πως η πραγματοποίηση της βιντεοκλήσης είναι απλούστατη, αφού στην διάρκεια μιας κανονικής κλήσης εμφανίζεται η σχετική επιλογή στην οθόνη, και αρκεί ένα τάπ για να ξεκινήσει και να τερματίσει την τηλεφωνική κλήση. Αυτό που μας δυσαρέστησε ήταν η ποιότητα της εικόνας, την οποία περιμέναμε καλύτερη. Διαπιστώσαμε αρκετά artifacts στην μετάδοση και λήψη της εικόνας, ειδικά όταν το κάδρο μας περιλάμβανε και κίνηση. Με την εικόνα σταθερή τα πράγματα ήταν κάπως καλύτερα αλλά σε καμία περίπτωση δεν είδαμε την ποιότητα που φαίνεται στα διαφημιστικά βίντεο της Apple. Κρατάμε μια μεγάλη επιφύλαξη στον ρόλο που ενδεχομένως παίζει η ταχύτητα του ασύρματου δικτύου Wi-Fi και κυρίως την ταχύτητα upload που διαθέτουν οι Ελληνικές συνδέσεις, αφού το upload είναι εκείνο που ευθύνεται για το ποσοστό των δεόμενων που αποστέλλεται από την μία συσκευή στην άλλη. Ελπίζουμε στο άμεσο μέλλον να έχουμε την δυνατότητα να το δοκιμάσουμε σε καλύτερες συνθήκες. Πάντως οι κάμερες του iPhone 4 έχουν την δυνατότητα να προβάλλουν πιο ποιοτική εικόνα, απ' αυτή που είδαμε καθώς και σε δοκιμαστικά του εξωτερικού διαπιστώνουμε καλύτερα αποτελέσματα.
Μετά από μια βιντεοκλήση με κάποια επαφή σας εμφανίζεται και η σχετική επιλογή στο Address Book, προκειμένου να μην προηγείται πλέον η τηλεφωνική κλήση. Επίσης να σημειώσουμε πως για να υπάρχει η δυνατότητα χρήσης του FaceTime, θα πρέπει να το ενεργοποιήσετε από τις ρυθμίσεις του τηλεφώνου. Μιας και μιλήσαμε για την ποιότητα της εικόνας, οφείλουμε να επισημάνουμε πως η εμπειρία βιντεοκλήσης μέσω FaceTime, είναι ποιοτικά καλύτερη από οτιδήποτε άλλο έχουμε δει μέχρι στιγμής μέσω δικτύου 3G, οπότε μάλλον δικαίως η Apple δεν παρέχει αυτή την δυνατότητα άμεσα.
Bookmarks