Το νέο Mac mini δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις και προλόγους. Παραλάβαμε ένα από τα πρώτα κομμάτια που ήρθαν στην χώρα μας και πέσαμε με τα μούτρα στις δοκιμές. Την αναβάθμιση αυτή την περιμέναμε πολύ καιρό και μας ήρθε "σιωπηλά" μέσα από την ιστοσελίδα της Apple, χωρίς φαμφάρες και βαρύγδουπες ανακοινώσεις, στις αρχές Μαρτίου. Ορισμένες φήμες το ήθελαν να έχει πάρει τον κατήφορο οδεύοντας πρός το τέλος της ζωής του, αλλά ευτυχώς δεν βγήκαν αληθινές και το Mac mini είναι και πάλι εδώ πλήρως ανανεωμένο. Τι έχει αλλάξει στο "μικρό" της Apple; Πολλά αν όχι όλα και το Mac mini μπορεί να είναι "μικρό στο μάτι" αλλά σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί πλέον να θεωρηθεί μικρό και σε δυνατότητες. Και πως είναι δυνατόν άλλωστε όταν ο πιο μικρός υπολογιστής στην κατηγορία των desktop, διαθέτει πραγματικά εντυπωσιακά χαρακτηριστικά. Για πάμε να τα δούμε:
Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Φθηνό μοντέλο
- επεξεργαστή 2.0 GHz Intel Core 2 Duo με 3MB shared L2 cache
- 1GB 1066 MHz DDR3 SDRAM μνήμη RAM επεκτάσιμη στα 4GB
- κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce 9400M
- σκληρός δίσκος 120GB Serial ATA στις 5400 rpm;
- slot-load 8x SuperDrive με υποστηριξη double-layer(DVD+/-R DL/DVD+/-RW/CD-RW)
- Mini DisplayPort και mini-DVI για έξοδο εικόνας
- built-in AirPort Extreme wireless networking & Bluetooth 2.1+EDR
- Gigabit Ethernet (10/100/1000 BASE-T)
- πέντε θύρες USB 2.0
- μία θύρα FireWire 800
- αναλογικές & ψηφιακές εισόδους και εξόδους ήχου
Ακριβό μοντέλο
- επεξεργαστή 2.0 GHz Intel Core 2 Duo με 3MB shared L2 cache
- 2GB 1066 MHz DDR3 SDRAM μνήμη RAM επεκτάσιμη στα 4GB
- κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce 9400M
- σκληρός δίσκος 320GB Serial ATA στις 5400 rpm;
- slot-load 8x SuperDrive με υποστηριξη double-layer(DVD+/-R DL/DVD+/-RW/CD-RW)
- Mini DisplayPort και mini-DVI για έξοδο εικόνας
- built-in AirPort Extreme wireless networking & Bluetooth 2.1+EDR
- Gigabit Ethernet (10/100/1000 BASE-T)
- πέντε θύρες USB 2.0
- μία θύρα FireWire 800
- αναλογικές & ψηφιακές εισόδους και εξόδους ήχου
Συσκευασία
Ξεκινώντας από την συσκευασία ο χρήστης θα έρθει σε πρώτη επαφή με την απαράμιλλη ποιότητα της Apple. Μαζεμένη συσκευασία που ανοίγει συρταρωτά και μας θυμίζει πόση σημασία δίνει πλέον η Apple στην προστασία του περιβάλλοντος, ελαχιστοποιώντας το σχήμα της εκάστοτε συσκευασίας. Για να πώ την αλήθεια μου θυμίζει τις συσκευασίες που είχαν τα πρώτα iPods με μικρές διαφορές στις διαστάσεις. Εντός συσκευασίας, εκτός από το Mac mini φυσικά περιλαμβάνονται το manual με τα DVD εγκατάστασης σε ξεχωριστή χάρτινη συσκευασία, το καλώδιο τροφοδοσίας με τον σχετικό μετασχηματιστή αφού το Mac mini δεν διαθέτει ενσωματωμένο τροφοδοτικό, και τον αντάπτορα mini DVI σε DVI για σύνδεση με την οθόνη. Στην συσκευασία δεν περιλαμβάνεται πλέον το Apple Remote, το οποίο πωλείται χωριστά ως αξεσουάρ.
Σχεδίαση και λογισμικό
Δεν νομίζω πως υπάρχουν και πολλά που μπορούμε να πούμε για την εξωτερική σχεδίαση του Mac mini αφού οι εξαιρετικά μικρές του διαστάσεις είναι σε όλους λίγο πολύ γνωστές και παραμένουν οι ίδιες ακριβώς με το πρώτο Mac mini που κυκλοφόρησε στις αρχές του 2005. Παραμένει επίσης το slot in drive για την εισαγωγή του οπτικού μέσου και στο δεξί άκρο ο αισθητήρας υπερύθρων για την διαχείρηση από το Apple Remote. Οι αλλαγές βρίσκονται στο εσωτερικό του και τα επιμέρους συστήματα, καθώς και στο πίσω μέρος. Εκεί θα βρούμε το κουμπί έναρξης, τις γρίλιες εξαερισμού, την σύνδεση του τροφοδοτικού, μία θύρα ethernet, μία θύρα firewire 800, μία θύρα miniDVI, μια θύρα miniDisplay Port, πέντε θύρες USB και τις εισόδους και εξόδους ήχου.
Φυσικά το Mac mini έρχεται με το Mac OS X στην έκδοση 10.5.6 και όλες τις εφαρμογές της σουίτας iLife '09 προεγκατεστημένες.
Δυνατότητες και επιδόσεις
Ας περάσουμε λοιπόν στο ζουμί της υπόθεσης. Αρχικά να διευκρινίσουμε πως το μοντέλο που μας δώθηκε για δοκιμή ήταν το φθηνό μοντέλο. Αυτό εν ολίγοις σημαίνει πως η μνήμη RAM είναι στο 1GB με αποτέλεσμα η ποσότητα μνήμης της κάρτας γραφικών GeForce 9400M να περιορίζεται στα 128MB. Να θυμίσουμε στους αναγνώστες μας πως με 2GB μνήμης RAM και πάνω, η GeForce διπλασιάζει την ποσότητα μνήμης της κάρτας φτάνοντας στα 256ΜΒ.
Αυτό σημαίνει πως μπορεί το Mac mini να μην μπορεί να ξεδιπλώσει το μέγιστο των δυνατοτήτων του, κυρίως σε απαιτητικές εφαρμογές, αλλά σίγουρα μπορεί να μας δείξει τα δόντια του. Και δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι δείχνει μόνο δόντια το Mac mini αλλά μπορεί και να δαγκώνει κιόλας. Αυτό το λέω γιατί στα τέστ που έκανα δεν συνάντησα κανένα πρόβλημα στην απόδοσή του. Αν δείτε και το σχετικό screenshot παρακάτω, έχω ανοίξει όλες τις προεγκατεστημένες εφαρμογές τρέχοντας κι ένα βίντεο στα 1080p ανάλυση. Αποτέλεσμα; το trailer των 1080p δεν κόλλησε πουθενά, και οι υπόλοιπες εφαρμογές τρέχουν νερό, με την δραστηριότητα του επεξεργαστή να φθάνει κάπου στο 50% όπου το μεγαλύτερο ποσοστό οφείλεται φυσικά στην αναπαραγωγή του εν λόγω βίντεο. Από κεί και πέρα το Mac mini κάπου άρχισε να τα βρίσκει δύσκολα, κάτι που οφείλεται στην ποσότητα της μνήμης RAM που "φόραγε" το μηχανάκι. Παραμένοντας στις σχετικές δοκιμές, δοκιμάσαμε με όλες τις εφαρμογές ανοιχτές να δουλέψουμε και το iMovie, που την θεωρώ από τις πιο απαιτητικές εφαρμογές του iLife '09. Κανένα πρόβλημα κι εδώ σε επεξεργασία βίντεο στα 480p. Κάπου εδώ άρχισαν να δυσκολεύουν λιγάκι τα πράγματα όταν "ζήτησα" από το iMovie να εκτελέσει πιο απαιτητικές εργασίες από την απλή επεξεργασία των κλίπ, όπως η προσθήκη φίλτρων, τίτλων και άλλων εφέ. Κι εδώ να σημειώσουμε πως παρότι το Mac mini έδειξε να στριμώχνεται (και πάλι λόγω του 1GB μνήμης RAM), εν τούτις τα κατάφερε μια χαρά, και να μην ξεχνάμε πως την δεδομένη στιγμή το μηχανάκι έτρεχε τουλάχιστον 15 εφαρμογές μαζί. Φυσικά τα πράγματα ήταν διαφορετικά με την συγκεκριμένη εφαρμογή να τρέχει μόνη της με τις υπόλοιπες κλειστές. Τελευταία δοκιμή ήταν οι πιο απαιτητικές εφαρμογές ξεκινώντας από το Adobe Photoshop CS4. Οφείλω να ομολογήσω πως εδώ το Mac mini με ξάφνιασε ευχάριστα αφού δεν περίμενα και πολλά πράγματα με την περιορισμένη ποσότητα μνήμης που φοράει. Κι όμως δεν τα πήγε καθόλου άσχημα τρέχοντας τα αρχεία αξιοπρεπέστατα, προσθέτοντας φίλτρα σε χρόνους που δεν περίμενα, και είμαι πεπεισμένος πως αν ο απαιτητικός χρήστης φορτώσει το μέγιστο ποσοστό μνήμης (δηλ. τα 4GB), η εφαρμογή θα τρέχει απροβλημάτιστα με όλη την σημασία της λέξεως. Επειτα προσχώρησα στην δοκιμές που συνηθίζω με το Final Cut Express και το Lightroom. Και στα δύο τα πήγε μια χαρά είτε στην επεξεργασία βίντεο είτε στην διαχείρηση των φωτογραφιών. Φυσικά δεν περιμένει κανείς να συναντήσει τις επιδόσεις ενός Mac Pro σε τέτοιου είδους εφαρμογές αλλά σίγουρα η δυνατότητα αξιοπρεπέστατης χρήσης τους είναι πολύ θετική.
Η μνήμη RAM διαθέτει δύο θέσεις για την προσθήκη δύο DDR3 των 2GB. Προσωπικά θα προτιμούσα το φθηνό μοντέλο με την μέγιστη ποσότητα μνήμης κι ας έχει τον μικρό σκληρό δίσκο των 120GB, χωρητικότητα που αυξάνεται ανά πάσα στιγμή, είτε με την προσθήκη ενός εξωτερικού σκληρού --τώρα μάλιστα που το Mac mini διαθέτει και θύρα Firewire 800-- είτε με σχετική επέμβαση αργότερα.
Τα επιμέρους συστήματα του Mac mini, όπως το ασύρματο δίκτυο, το Bluetooth και το οπτικό μέσον δούλεψαν μια χαρά, χωρίς προβλήματα. Το Airport εντόπισε άμεσα τα διαθέσιμα ασύρματα δίκτυα καθώς το bluetooth συνδυάστηκε με το ασύρματο ποντίκι και πληκτρολόγιο. Στα σύν επιβάλλεται ν' αναφέρουμε και την θύρα miniDisplay που επιτρέπει την σύνδεση με τις καινούργιες οθόνες της Apple, όπως άλλωστε και τα υπόλοιπα μοντέλα Mac. Φυσικά το Mac mini παραμένει πλήρως αθόρυβο με τον Core 2 Duo να τρέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Συμπεράσματα
Τα συμπεράσματα μάλλον περισσεύουν για το Mac mini αλλά θα το προσπαθήσω. Τι άλλο να πώ γι' αυτό το εκπληκτικό μηχανάκι, στο οποίο είναι γνωστό πως τρέφω ιδιαίτερη συμπάθεια. Για μία ακόμη φορά θα πώ την φράση κλισέ, "το καλό έγινε ακόμη καλύτερο". Κι όχι μόνον αφού μπορεί πλέον να θεωρηθεί ένα αξιόπιστο desktop μηχάνημα, που δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από τον ανταγωνισμό ή ακόμη και από τον iMac θα τολμούσα να πώ. Μάλλον τα υπόλοιπα έχουν να ζηλέψουν την προσιτή τιμή. Και μιας και πιάσαμε τις τιμές, δοκίμασα να φτιάξω ένα PC με παρόμοια τεχνικά χαρακτηριστικά και επιμέρους συστήματα. Το αποτέλεσμα ήταν με τις πιο βασικές επιλογές από τον κόσμο των PC να ξεπεράσω το κόστος ενός Mac mini ή με διάφορες τροποποιήσεις να έρθω με δυσκολία τουλάχιστον στα ίδια.
Αυτό που μου αρέσει πολύ στο Mac mini είναι πως δεν σε περιορίζει η οθόνη που είναι ενσωματωμένη στα 2/3 των μοντέλων Mac που κυκλοφορούν (φορητοί και iMac). Ο χρήστης δεν χρειάζεται να συμβιβαστεί με μια glossy οθόνη ή σε συγκεκριμένες ίντσες αφού το μινάκι σηκώνει όποια οθόνη κι αν συνδέσεις. Προσωπικά βρίσκω αυτή την ανεξαρτησία ιδιαιτέρως ελκυστική.
Το Mac mini έχει τόσο μικρές διαστάσεις που τον καθιστά περισσότερο φορητό παρά σταθερό υπολογιστή. Αρκεί να αποσυνδέσει κανείς πληκτρολόγιο, ποντίκι και οθόνη, και να το πάει στο σαλόνι πρός χρήση ώς HTPC για παράδειγμα. Με την δυνατότητα εγκατάστασης Windows στο μηχανάκι η χρήση του ως HTPC προτείνεται ακόμη περισσότερο αφού υστερεί μόνο στην έλλειψη ενός Blu-Ray drive. Αν όμως ο χρήστης επιλέξει το Mac OS X γι' αυτή την δουλειά είναι σίγουρο πως θα έχει στο σαλόνι του ένα όμορφο, μικρό και πλήρως αθόρυβο Media Center που θα μπορεί να αναπαράγει τις ταινίες, μουσική και φωτογραφίες στην μεγάλη οθόνη.
Το "μικρό" της Apple δεν είναι πλέον ένα entry-level μοντέλο, κι ας θέλει η Apple να το παρουσιάζει ως τέτοιο. Οποιος το αποφασίσει, πιστεύω θα μείνει απολύτως ικανοποιημένος από τις επιδόσεις και τις δυνατότητές του. Με την έλευση του Mac OS X Snow Leopard το μηχανάκι θα τρέχει ακόμη πιο γρήγορα. Για τον χρήστη που τώρα θέλει να μπεί στον κόσμο των Macintosh και σκέφτεται το κόστος των ακριβότερων μοντέλων, αποτελεί την ιδανική επιλογή. Για τον χρήστη που έχει ήδη έναν φορητό και θέλει να εμπλουτίσει το γραφείο του με την προσθήκη μιας μεγαλύτερης οθόνης, θα βρεί στο Mac mini τον ιδανικό σύντροφο. Για τον απαιτητικό χρήστη που θέλει ένα δεύτερο μηχάνημα για τις καθημερινές εργασίες κι όχι μόνο, προτείνεται χωρίς δισταγμό. Μπράβο Apple κι ας άργησες!
Η συσκευασία
Το μηχανάκι
Συγκριτικά με το παλιό Mac mini G4
Μερικά Screenshots
* Το νέο Mac mini για την δημιουργία του review, μας το προμήθευσε η Rainbow - Apple Authorized Distributor.
Bookmarks