Από χθες έχω την χαρά να έχω πλέον ελεύθερο και νόμιμο σε αναβαθμίσεις το iPhone.
Την συσκευή την αγόρασα από την Γαλλία και τούς εξήγησα από την αρχή ότι το ήθελα ελεύθερο από συμβόλαια κλπ για να το χρησιμοποιήσω στην Ελλάδα με άλλη εταιρεία,κανένα πρόβλημα μου απάντησε ο υπάλληλος και μου εξήγησε πόσο κάνει αυτή η αγορά για simfree.
Η συσκευή κοστίζει 649 ευρώ μαζί χρειάστηκα μία κάρτα ομιλίας αξίας 75 ευρώ η οποία σου δίνει και 25 ευρώ έξτρα χρόνο ομιλίας,(σύνολο 100 ευρώ)την οποία την χρειάζεσαι για την αμοιβή του ξεκλειδώματος.
Όλα μαζί 724 ευρώ.
Στο ίδιο το κατάστημα πήγα στο service και έκανα εκεί activation (10 ευρώ για την εξυπηρέτηση)έτσι ώστε να είμαι έτοιμος για να ζητήσω το ξεκλείδωμα πρίν φύγω για Ελλάδα.
Για να κάνεις activate στο itunes και να σε αναγνωρίσει του βάζεις όνομα επίθετο,διεύθυνση μόνο από Γαλλία, πιστωτική από Γαλλία (δέχεται και την Ελληνική)και τέλος email,(κατά προτίμηση .com),τελειώνεις κανονικά σου έρχονται και δύο email στην διεύθυνση που τους έδωσες,ένα από orange και ένα από itunes και τελείωσες με το activate.
Περιμένεις 48 ώρες από την ώρα που ενεργοποίησες το τηλέφωνο και παίρνεις τηλέφωνο στην εξυπηρέτηση πελατών,τους δίνεις IMEI και κωδικό πελάτη,διεύθυνση οπωσδήποτε στην Γαλλία(για να σου στείλουν τον φάκελο με τις οδηγίες) και τραβάνε τα 100 ευρώ που έχεις από την κάρτα περασμένα στο τηλέφωνο.
Μετά σου λένε ότι σε μιάμιση εβδομάδα!!(τέσσερις μέρες κάνει,όσο μου είπε και ο πωλητής στο κατάστημα) θα λάβεις έναν φάκελο με την διαδικασία ξεκλειδώματος(Η διεύθυνση εδώ χρειάζεται).
Όταν τον λάβεις, η οδηγία λέει ότι μετά από τρεις μέρες που θα λάβεις τον φάκελο να κάνεις restore μέσω του itunes και τότε το τηλέφωνο θα ξεκλειδώσει.
Υ.Γ.όταν το πάρετε μην χρησιμοποιήσετε καθόλου την συσκευή για τηλέφωνα η internet μέσω EDGE διότι θα πάρετε και άλλη κάρτα γιατί δεν θα έχει τα 100 ευρώ που θέλουν για το ξεκλείδωμα!!.
Μιχάλη είναι απλός ο τρόπος πιστεύω για να το πάρεις ακόμη και με εκδρομή διότι κάνεις την διαδικασία στο μαγαζί και μετά δίνεις την διεύθυνση του γνωστού και μόλις φτάσει στην διεύθυνση του μετά από 72 ώρες κάνεις ένα restore και τελείωσες.
Υ.Γ.Να δώ τι θα κυκλοφορήσει σε εφαρμογές τώρα που θα δώσει την SDK.
724 euro = κάτι παραπάνω από $1000 για ένα iphone που στην Αμερική κοστίζει $400!!! Δεν νομίζω ότι είναι και πολύ καλή τιμή.
Αγαπητέ Μιχάλη, κανείς δεν είναι υπέρ της παρανομίας. Απλά το iphone είναι παρανόμως κλειδωμένο. Σε πολλές μάλιστα Ευρωπαϊκές χώρες (όπως και στη Γαλλία) απαγορεύεται από τη νομοθεσία η πώληση κλειδωμένων τηλεφώνων.
Όσο για το δικαίωμα στις πιθανές αναβαθμίσεις, νομίζω ότι πρόκειται για μια κοροϊδία. Η apple βγάζει συνεχώς αναβαθμίσεις firmware για το iphone, όχι γιατί έχει κάτι να προσφέρει, αλλά για να προλάβει τους hackers. Οι αναβαθμίσεις που έγιναν ήταν όλες γελοίες, με εξαίρεση τη βελτίωση του maps στην έκδοση 1.1.3, που ακόμη και αυτή για την Ελλάδα είναι άχρηστη. Κατά τα άλλα, αυτοί που προτίμησαν jailbroken iphone είναι κερδισμένοι και οι “νόμιμοι” τα κορόιδα. Γιατί οι πρώτοι απολαμβάνουν όλες τις δυνατότητες του τηλεφώνου, ενώ οι δεύτεροι περιμένουν πότε θα φιλοτιμηθεί η apple. Την αποστολή πολλαπλών sms, την αναδιοργάνωση του springboard και πολλές ακόμη third party applications οι “παράνομοι¨χρήστες τα έχουν από την έκδοση 1.0.2, ενώ οι “νόμιμοι” δεν έχουν τίποτα. Οι νόμιμοι έχουν ένα iphone με τις μισές δυνατότητας από το δικό μου jailbroken iphone και μια ελπίδα ότι στο μέλλον θα βγουν κερδισμένοι.
Φιλε esykas τώρα που αγόρασες ένα “νόμιμο” iphone, μπορείς να μου πεις πως θα του περάσεις Ελληνικό πληκτρολόγιο, που υπάρχει μόνο για jailbroken iphone? Μπορείς να μου πεις πως θα του περάσεις instant messanger ή RSS feed?
Ένα θα σημειώσω: Εαν έφερνε το iphone στην Ελλάδα μια εταιρία κινητής τηλεφωνίας και υποστήριζε τις internet δυνατότητες του (όπως η ΑΤ&Τ στην Αμερική) θα έδινα 700ερώ να το αποκτήσω. Αλλά και πάλι θα το έσπαγα (jailbrake) για να έχω ένα τηλέφωνο με πλήρεις δυνατότητες. Με τα σημερινά δεδομένα, χίλιες φορές αγορασμένο από ebay, jailbroken και x-sim με $500-$600 και στην υγειά της apple.
Δεν θα διαφωνήσω πλήρως μαζί σου αλλά ούτε και θα συμφωνήσω σε όσα γράφεις. Κι αυτό γιατί πιθανώς τα πράγματα τα βλέπουμε από διαφορετική σκοπιά. Και εξηγούμαι…
Αρχικά να καταστήσω σαφές πως είμαι εναντίον της πολιτικής της Apple περί κλειδωμένου iPhone. Οπως έχω πεί πολλές φορές μέσα από τα άρθρα μου στο MacLife.gr, θεωρώ την πολιτική που έχει επιλέξει η Apple απαράδεκτη. Είναι γεγονός όμως πως η Apple άλλα πράγματα προσπαθεί να κερδίσει από αυτή την ιστορία.
Πρώτον προσωπικά είμαι εναντίον του χάκινγκ στο iPhone, για τον απλούστατο λόγο πως είμαι Mac user. Κι όπως έχω συνηθίσει ώς Mac user, απαιτώ αυτό που αγοράζω από την Apple να παίζει out of the box, κι όχι να χάνω τον χρόνο μου με κάθε είδους τερτίπια προκειμένου να δουλέψει σωστά, αυτές για μένα είναι πρακτικές windows και ξέφυγα από αυτή την νοοτροπία εδώ και πολλά χρόνια. Μου κάνει κάτι σαν την εγκατάσταση του Mac OS X σε PC! Δευτερον, το iPhone δεν διατίθεται ακόμη στην Ελλάδα, ας έρθει πρώτα και μετά βλέπουμε τι και πώς. Εγώ δεν βλέπω κερδισμένους και κοροϊδα γιατί απλούστατα δεν είναι υποχρεωτικό κάποιος να αγοράσει το iPhone. Τρίτον μπορεί μέχρι στιγμής η Apple με τις αναβαθμίσεις να μην έχει προσφέρει και τίποτε σημαντικό αλλά με την δυνατότητα που δίνει στους developers μέσω του SDK που θα βγεί τον Φεβρουάριο, τα πράγματα θα είναι εντελώς διαφορετικά για τους “νόμιμους” κατόχους της συσκευής. Αν σκοπεύεις να κάνεις αυτή την δουλειά (δηλ. το χάκινγκ) για όσα χρόνια θα έχεις το iPhone προκειμένου να παίζει σωστά, με συγχωρείς αλλά δεν μπορώ να εστερνιστώ αυτή την πρακτική.
Για να μην παρεξηγηθώ, θα επαναλάβω ακόμη μία φορά πως διαφωνώ με το κλείδωμα του iPhone, διαφωνώ με τις τιμές στις οποίες διατίθεται (το ίδιο όμως συμβαίνει με όλα τα προϊόντα της Apple) αλλά δεν συμφωνώ με τον τρόπο που το έχουν προσεγγίσει οι χρήστες στις χώρες τις οποίες δεν διατίθεται. Οπως είπα και παραπάνω, δεν έγινε και τίποτα αν δεν έχω iPhone τώρα, θα το πάρω όταν πρέπει κι όπως πρέπει. Βέβαια όπως λέει και η λαϊκή ρήση: περί ορέξεως…
Για μένα το iphone αξίζει χωρίς τον φόβο του κλειδώματος κάθε φορά που apple θα βγάζει μιά αναβάθμιση.
Επειδή από τότε που το πρώτο πήρα τον περασμένο Ιούλιο με άφησε άναυδο για το πως σερφάριζα στο internet ξέκοψα τελείως από symbian και windows mobile αλλά περίμενα να βγεί το ξεκλείδωμα.
Αυτό αργούσε και εγώ ήθελα και τηλέφωνο!!όλα σε ένα,τότε κατἀλαβα τη πάει να πει simfree και λέω να πάει στα κομάτια και το πούλησα.
Πάω ξανά σε symbian με την αγορά ευτυχώς σε μεταχειρισμένο του Nokia 9500 που έχει wifi και ήταν από τα καλά μοντέλα της εταιρείας.
Απογοήτευση,πούλημα και ξανά εισαγωγή από ebay του iPhone αυτή τη φορά την ίδια μέρα με την παρουσίαση του iphonesimfree και του anysim.
Το ξεκλείδωσα αμέσως και ξανά στον κόσμο του iphone.
Μετά από συζητήσεις με παιδιά από το φόρουμ κατάλαβα ότι η apple δεν έχει σκοπό να αφήσει κανέναν σε χλωρό κλαδί και κάθε λίγο και λιγάκι θα βγάζει και από μια αναβάθμιση για να προστατέψει την δημιουργία της.
Πήγα 1.1.1 πάω 1.1.2 βλέπω αρχίσανε να στερεύουν οι ιδέες για τα σπασήματα και να πηγαίνουμε σε XXXsim κλπ κλπ.
Σκέφτηκα,ένα τηλέφωνο που μου στοίχισε 540 ευρώ τότε,χωρίς να βάλω τον ψυχολογικό παράγοντα μην πάθει και τίποτα από τα συνεχή πειράματα χωρίς εγγύηση και τα κλειδώματα κάθε λίγο και λιγάκι δεν πάω για simfree με ότι συνεπάγεται υπέρ και κατά!!
Μόλις βγήκε η καθαρή λύση σε ένα ποσό 724ευρώ,άλλες εταιρείες του χώρου όπως η Νοκια,TCH κλπ με επεξεργαστές των 200MHZ και κατασκευές που τρίζουν τα πληκτρολόγια τα πουλάνε από 495 έως 850 ευρώ,πήγα orange και τελείωσα.Στο κάτω κάτω για αυτό υπάρχουν και άλλες επιλογές για να βλέπυμε τη μας κάνει.
Ξέρετε σε πόσα δευτερόλεπτα κάνει restart το κανονικό iphone!! σε 20” το χακερεμένο σε 60” αυτό και μόνο λέει πολλά και δεν το έκανα για να δώσω τα λεφτά μου στην orange και στην apple γιατί είναι καλές εταιρείες αλλά γιατί έχουν ένα προϊόν το οποίο εμένα με έκανε να μην ψάχνω πλέον για κινητό τηλέφωνο κάθε δύο μήνες που η Νόκια έβγαζε την αναβάθμιση του προηγούμενου μοντέλου της στο οποίο είχε προσθέσει και από κάτι που εμφανώς έλειπε από την συσκευή της πράγμα που apple το κάνει στην ίδια συσκευή με τα update και όχι με το hardware πρός το παρόν.Τώρα εμένα δεν με νοιάζουν ούτε τα φλάς ξένον ούτε οι υπηρεσίες 3G οπότε και να αναβαθμίσει την συσκευή δεν με νοιάζει ώσπου για κάποιο λόγο να την βαρεθώ.
Φιλικά Στράτος
Το “κερδισμένους και κορόιδα” δεν πάει στον φίλο esykas, ούτε στους κατόχους iphone εκτος Αμερικής. Κολλάει στους Αμερικάνους που το αγόρασαν με ΑΤ&Τ (=κοροίδα) και αυτούς που το έσπασαν και απολαμβάνουν πλήρεις δυνατότητες (=κερδισμένους)
Αμην και πότε να κυκλοφορήσει το SDK. Αυτό περιμένουμε όλοι. Και τότε όλοι αυτοί που γράφουν σήμερα apps για το iphone (= hackers), θα συνεχίσουν να γράφουν καλύτερες στο μέλλον. Εκεί θα πάνε και οι ¨νόμιμοι” να ψωνίσουν γιατί πάνω από όλα θα είναι δωρεάν.
Δεν σκοπεύω να κάνω hacking στο iphone μου εσαει. Ίσα ισα που το έχω αφήσει στην έκδοση 1.1.1 και δεν το πειράζω. Μου αρκούν οι δυνατότητές του και δεν θέλω κάτι παραπάνω προς το παρόν. Όπως άλλωστε κάνει ο κάθε χρήστης τηλεφώνου Nokia ή Sony.
To iphone είναι ενα hi-tec προϊόν, ένα gadget, ένα must-have για τους εραστές της τεχνολογίας. Μέχρι να έρθει στην Ελλάδα θα πάψει να είναι όλα τα παραπάνω. Ήδη άλλες εταιρίες λανσάρουν ανταγωνιστικά τηλέφωνα στην αγορά. Σε 6μήνες το iphone θα είναι τούβλο, όπως τούβλα είναι όλα τα hi-tec προϊόντα που κυκλοφόρησαν πέρυσι.
Φίλε Μιχάλη, δεν καταλαβαίνω γιατί διαφωνείς με τις τιμές που διατίθεται το iphone. Εγώ πιστεύω ότι είναι πολύ φθηνό. Με $400 τι παίρνεις σήμερα? Είναι δυνατόν να μην καταλαβαίνει η apple ότι η αγορά είναι παγκόσμια πλέον και δεν είναι δυνατό ένα προϊόν να κοστίζει διπλάσια τιμή στην Ευρώπη από ότι στην Αμερική? Η apple έκανε ένα τεράστιο λάθος στην πολιτική του iphone. Ένα λάθος που τώρα δεν συμμαζεύεται. Κρίμα. Θα μπορούσε το iphone να κυκλοφορεί ελεύθερα και να γίνει το σύμβολο της κυριαρχίας και της πρωτοπορίας της apple. Αντί για αυτό έγινε το σύμβολο της βλακείας και της εσωστρέφειάς της. Σήμερα για μένα το iphone δεν αποτελεί απλά ένα τηλέφωνο, μια hi-tec συσκευή. Προσωποποιεί την ανάγκη των ανθρώπων για ελευθερία, τη δυναμική τους να μην μπαίνουν στα καλούπια που θέλουν να μας βάλουν, το δικαίωμά μας να χρησιμοποιούμε ελεύθερα αυτό που πληρώνουμε, χωρίς να χρειάζεται να δίνουμε τα προσωπικά μας στοιχεία σε ΚΑΝΕΝΑ.
Φίλε esykas, έδωσες το όνομά σου, τη διεύθυνση σου, την κάρτα σου, το IMEI του κινητού σου (και 724 ευρώ από πάνω) σε κάποιον άγνωστο. Μπορεί ανά πάσα στιγμή να σε εντοπίσει. Και μιλάμε για μια χώρα, την Αμερική, που παρακολουθεί τους πάντες και οι Έλληνες για αυτούς είναι δυνάμει τρομοκράτες.
Οπως είπα ο καθένας τα βλέπει τα πράγματα από την δική του σκοπιά. Δεκτές όλες οι απόψεις αλλά θα μου επιτρέψετε να έχω κι εγώ την δική μου άποψη.
Δεν διαφωνώ φίλε μου με τα $400 που κοστίζει το iPhone με συμβόλαιο (που δεν κοστίζει τόσο γιατί αν υπολογίσουμε και το κόστος του συμβολαίου πάμε σε άλλα ποσά) αλλά με τα €730 που ζητάει ξεκλείδωτη. Εντάξει βρε παιδί μου, ένα gadget είναι, μην τρελαθούμε κιόλας. Τώρα αν το iPhone είναι must-have… θεωρώ πως αυτό είναι προσωπική επιλογή του καθενός. Must δεν είναι τίποτα κατά την ταπεινή μου άποψη. Για μένα must είναι αυτό που κάνω την δουλειά μου κι αυτό μετράει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Οπως βλέπεις φίλε Ευάγγελε, εξαρτάται από ποιά σκοπιά βλέπεις το κάθε τι.
Τώρα όσον αφορά το φακέλωμα, ε δεν φακελώθηκε ο Στράτος επειδή έδωσε τα στοιχεία του για το iPhone… είμαστε ηλεκτρονικά φακελωμένοι εδώ και χρόνια. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα και δεν έχει σχέση με την κουβέντα μας.
Χαίρομαι που η συζήτηση έχει ανάψει και θέλω να σημειώσω ότι οι διαφωνίες μου είναι πάντα καλοπροαίρετες, χωρίς καμία διάθεση αντιδικίας.
Θα ήθελα να ακούσω και τις απόψεις των υπολοίπων μελών του forum πάνω στο θέμα.
Θέλω όμως να σχολιάσω 2-3 ζητήματα.
1ον) Μιχάλη, είπες ότι “διαφωνείς για το πως προσέγγισαν οι χρήστες το iphone στις χώρες στις οποίες δεν διατίθεται.” Πρέπει να τονίσω ότι σε μια παγκόσμια αγορά δεν είναι δυνατό να υπάρξει χώρα που δεν διατίθεται κάποιο προϊόν. Μέσα από το internet έχουμε κατακτήσει το δικαίωμα μας να ανταλλάσσουμε απόψεις και προϊόντα ελεύθερα, χωρίς κανένα περιορισμό. Δεν υπάρχουν προϊόντα που δεν διατίθενται στη Μοζαμβίκη ή στη Γκάνα. Η αγορά είναι ανοιχτή για όλους. Από ότι φαίνεται η apple δεν το έχει καταλάβει αυτό και ακολούθησε την πολιτική που ακολούθησε στο iphone. Επί της ουσίας όμως δεν τηρεί αυτή την πολιτική, γιατί εάν μέσα από το Αμερικάνικο apple store παραγγείλω ένα iphone στην Ελλάδα, θα μου το στείλουνε και θα μου πάρουν τα $399 χωρίς να μου πουν ότι δεν διατίθεται στην Ελλάδα. Και δεν μπορούν να κάνουν και διαφορετικά άλλωστε.
2ον) Το iphone κοστίζει $399 (τόσο κοστίζει). Μπορείς να πας σε ένα apple store, να το σηκώσεις από το ράφι, να πληρώσεις $399 και να φύγεις. Χωρίς κανένας να σου πει τίποτα, ούτε περί συμβολαίου, ούτε περί υποχρεώσεων σου. Δεν πωλείται δηλαδή όπως τα κινητά στην Ελλάδα: 500Ε χωρίς σύνδεση και 200Ε με σύνδεση. Με $399 παίρνεις το αντικείμενο και κανένας δε σε ρωτάει τι θα το κάνεις. Η αδερφή μου αγόρασε 3iphones πριν από 20μέρες από ΝΥ, ούτε της είπαν ότι είναι 1.1.2 v4.6, ούτε ότι χρειάζεται συμβόλαιο ΑΤ&Τ.
3ον) Κανείς δεν εξασφαλίζει ότι με τη νομιμότητα εξασφαλίζεις για πάντα πρόσβαση στις αναβαθμίσεις του firmware. Εδώ είμαστε και θα το δείτε ότι μετά την αναβάθμιση 1.1.6, θα κυκλοφορήσει η νέα έκδοση firmware 2.0.0 που θα ονομαστεί Leophone (κατά το Leopard), την οποία ο χρήστης θα μπορεί να κατεβάσει, μέσω του itunes store πολύ εύκολα και γρήγορα, αφού καταβάλει το μικρό ποσό των $99, για να απολαύσει όλες τις νέες δυνατότητες. Tο κάνανε και με το OSX, βαφτίσανε το Tiger, Leopard και μας το πουλήσανε ως διαφορετικό. (Να δούμε πότε θα τελειώσουνε τα αιλουροειδή να γλιτώσουμε και εμείς τις αλλαγές λειτουργικού.). Και θα βγει και εκείνος ο εκνευριστικός γυαλάκιας τύπος, που λανσάρει τις αναβαθμίσεις του iphone στο site της apple, να μας πει για “new amazing features of Leophone”, διαφημίζοντας δυνατότητες που εμείς τις έχουμε ήδη στα jaibroken iphone μας μήνες πριν, γιατί κάποιοι φροντίσανε να το ξεκλειδώσουνε.
Χαίρομαι που η συζήτηση έχει ανάψει και θέλω να σημειώσω ότι οι διαφωνίες μου είναι πάντα καλοπροαίρετες, χωρίς καμία διάθεση αντιδικίας.
Θα ήθελα να ακούσω και τις απόψεις των υπολοίπων μελών του forum πάνω στο θέμα.
Αυτό εννοείται. Ο καθένας έχει τις απόψεις του και το δικαίωμα να τις υποστηρίζει. Είναι σαφές ότι δεν προσπαθούμε να πείσουμε κανέναν για τίποτε και εφόσον μια συζήτηση παραμένει σε “τρυφερό” κλίμα, είναι εποικοδομητική.
Ενα σύντομο σχόλιο Βαγγέλη:
1. Δεν μπορείς να παραγγείλεις το iPhone ή οποιοδήποτε άλλο προϊόν της Apple από το αμερικανικό Apple Store για παράδειγμα, αν δεν διαθέτεις US πιστωτική κάρτα και US διευθυνση. Οπότε κανένας δεν πρόκειται να σου στείλει τίποτε στην Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει φυσικά με όλα τα online Apple Stores, τα οποία παραδίδουν τα προϊόντα της Apple μόνο στην χώρα για την οποία προορίζονται και αυτό ισχύει παγκοσμίως. Αν συνέβαινε αυτό που λές, δεν θα φωνάζαμε για Apple Greece, απλούστατα θα ψωνίζαμε όλοι από κάποια άλλη χώρα. Ο μόνος τρόπος λοιπόν να προμηθευτείς το iPhone είναι αν βρεθείς σε φυσικό κατάστημα Apple Store της Αμερικής, της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, χώρες στις οποίες διατίθεται επισήμως. Τώρα αν ο καθένας μπορεί να το βρεί με άλλους τρόπους είναι και άλλο θέμα. Τώρα αν θέλεις να καταλάβεις μερικώς γιατί η Apple ακολούθησε την πολιτική που ακολούθησε στην διάθεση του iPhone, μπορείς να διαβάσεις ένα άρθρο που περιγράφει την ιστορία του iPhone.
2. To iPhone κοστίζει $399 για να το αγοράσεις ώς συσκευή, αλλά για να το ενεργοποιήσεις και να μπορείς να το χρησιμοποιήσεις (νομίμως) πρέπει να το συνδυάσεις με κάποιο πακέτο κινητής τηλεφωνίας. Αρα το κόστος του τελικά υπερβαίνει κατά πολύ τα $399 αφού το ελάχιστο που θα πληρώσεις με το συμβόλαιο των δύο ετών πλησιάζει τα $1500. Στην Γαλλία και την Γερμανία όπου διατίθεται και ξεκλείδωτο οι τιμές είναι αυτές που μας είπε ήδη ο Στράτος. Αυτά είναι στοιχεία που δεν αμφισβητούνται φίλε μου.
3. Κανείς δεν μπορεί να εξασφαλίσει τίποτε σ’ αυτό τον μάταιο κόσμο αλλά τι να κάνουμε τώρα; Ολα αυτά είναι πιθανά σενάρια και μπορεί το 2009 ας πούμε να βγάλει iPhone 2ης γενιάς με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά κι αυτός που το πήρε με συμβόλαιο να το πληρώνει ακόμη. Και τι πάει να πεί αυτό; Στην εποχή που ζούμε η τεχνολογία εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και είναι πολύ πιθανό αυτό που εσύ αγόρασες σήμερα με ένα σκασμό λεφτά, σε ένα χρόνο να πωλείται πολύ λιγότερο ή να αντικατασταθεί από καινούργιο μοντέλο. Γνωρίζεις φαντάζομαι τον νόμο του Moore κι έχει αποδειχθεί στην πράξη.
Εν ολίγοις το θέμα είναι αυτό που εσύ δίνεις τα λεφτά σου και το θέλεις να κάνεις την δουλειά σου, να μπορείς να την κάνεις, εύκολα και γρήγορα. Αν είναι να δώσω τα ωραία μου λεφτά και για να δουλέψει ή να έχει Ελληνικά πχ. να πρέπει να κάτσω να κάνω ολόκληρη ιστορία με τερτίπια και χακεριές, να μου λείπει το βύσσινο. Αυτό λέω εγώ, τίποτε περισσότερο τίποτε λιγότερο. Η Apple όλα αυτά τα χρόνια μας έχει συνηθίσει τα προϊόντα της να δουλέυουν out of the box. δηλ. το αγοράζω, και δουλεύω απρόσκοπτα και καλύτερα χωρίς να χρειάζεται να του κάνω τίποτε. Αυτό κάναμε μέχρι σήμερα. Αυτό θα κάνουμε και στο μέλλον. Αυτή είναι η νοοτροπία του Mac user πως να το κάνουμε δηλαδή. Τα υπόλοιπα φίλε μου είναι Wintel πρακτικές οι οποίες λόγω του iPhone μεταφέρθηκαν στην αγαπημένη μας πλατφόρμα.
Οσον αφορά το Mac OS X… διαπιστώνω πως βλέπεις τα πράγματα περίεργα. Θα ήθελά να ξέρω ειλικρινά πόσα χρόνια είσαι Mac user και ποιά είναι η παλαιότερη έκδοση του Mac OS που έχεις δουλέψει. Διότι το Leopard μπορεί να μην είναι η αναβάθμιση που θα πέσεις και θα παίρνεις κάμψεις αλλά είναι σαφώς καλύτερη σε χαρακτηριστικά από το Tiger, το Panther, το Jaguar και το Cheetah. Αν ήταν και bug free θα ήταν ακόμη καλύτερη. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως το Leopard δεν είναι ότι καλύτερο κυκλοφορεί σήμερα σε OS και πως δεν είσαι υποχρεωμένος να το βάλεις αφού σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν ακόμη με το Mac OS 9. Αν δεν σε καλύπτει το Leopard μην το βάλεις, δούλεψε με Tiger, ή με Panther. Απλό είναι.
Καλημέρα
Στην ερώτηση του Ευάγγελου περί αναβάθμισης επί πληρωμής θέλω να προσθέσω ότι η τιμή θα είναι πιθανότατα πολύ χαμηλότερη από την microsoft δεδομένου των VISTA και ότι δεν θα χρειάζεται να αλλάξουμε συσκευή διότι και με την έλευση του Leopard δεν πήγανε στα σκουπίδια παλαιότερα μηχανήματα της apple,κάτι που στην microsoft έγινε κάθε φορά που από τα 98 που ξεκίνησα εγώ μέχρι και τα VISTA γίνεται απαραίτητα.
Προσωπικά δεν φανατίζομαι με μάρκες και συναισθήματα απλά παίρνω ότι μου κάνει και συμφέρει σε μένα.
Σε λίγες μέρες πέρυσι τον Φεβρουάριο έκανα την πρώτη μου επαφή με την apple αγοράζοντας ένα mac mini,μόνο που είναι αθόρυβο και ανοίγει το OS X σε χρόνο dt χωρίς φορμάτ κάθε λίγο και λιγάκι και antivirus μου έκανε και έμεινα μέχρι να εμφανισθεί κάτι καλύτερο στον κόσμο για να χρησιμοποιήσω.Έτσι και με το iphone μετά από τα symbian και τις αναβαθμίσεις των WM2,3,5,6 που στην κυριολεξία σέρνονταν με έκανε να το αγαπήσω και να μην ψάχνω εκτός των εφαρμογών βεβαίως άλλο μηχάνημα πρός το παρόν.
Τέλος το iPhone θέλοντας δεν θέλοντας έκανε τις υπόλοιπες εταιρείες του χώρου να χάσουν τον ύπνο τους από την απήχηση στην αγορά ακόμη και με τον ανορθόδοξο τρόπο αγοράς του.
Είμαι χρήστης mac 1,5χρόνο τώρα. Δεν έχω εμπειρία στα mac, τον αγόρασα γιατί έτρεχε μια απαραίτητη εφαρμογή για τη δουλειά μου. Έχω περάσει από όλες τις εκδόσεις των windows και από 2 διανομές linux. Από τότε που αγόρασα το imac έχω παραμερίσει όλα τα άλλα και ουσιαστικά χρησιμοποιώ πλέον μόνο αυτόν. Είμαι ενθουσιασμένος με την ομορφιά, τη λειτουργικότητα. την αξιοπιστία, την ευκολία του μηχανήματος μου. Φυσικά γνωρίζω μόνο το tiger και έκανα την αναβάθμιση σε leopard γιατί το βρήκα τζάμπα και γενικώς μου αρέσουν οι αναβαθμίσεις. Δεν κατάλαβα καμία διαφορά από τη μετάβαση του ενός λειτουργικού στο άλλο. Κάποιες αισθητικές παρεμβάσεις και κάποια extra tools και ευκολίες δεν τα θεωρώ αιτία κυκλοφορίας διαφορετικού λειτουργικού. Ούτε κάποια διαφοροποίηση στην ταχύτητα ή των απόδοση των εφαρμογών που τρέχω κατάλαβα. Το leopard δεν είναι update του tiger, είναι διαφορετικό λειτουργικό, το πληρώνεις extra, ο μόνος λόγος που αντιλαμβάνομαι εγώ ότι κυκλοφόρησε είναι για εισπρακτικούς λόγους της apple. Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά ως newbie μου συγχωρούνται και τα λάθη. ☺
Γυρνώντας στο θέμα του iphone, θέλω να πω ότι αυτό που με ενοχλεί είναι η γενικότερη πολιτική της apple, που κορυφώθηκε στο θέμα του iphone. Μια πολιτική που θέλει να μας περνάει όλους για Αμερικανάκια, και ότι η αξιοπιστία και τα καλά μηχανήματα, θα πρέπει να επιβαρύνονται με φόρο βλακείας. Πρώτον να ξεκαθαρίσω ότι θεωρώ τους υπολογιστές apple φθηνούς για το design, τη λειτουργικότητα και την αξιοπιστία που παρέχουν. ( Ο imac πάνω στο γραφείο μου τραβάει τα βλέμματα όλων). Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώνω νταβατζιλίκια στην apple.
Θα φέρω ένα παράδειγμα. Πάω στο US apple store, επιλέγω ένα imac και πάω να αλλάξω το configuration να το φέρω στα μέτρα μου. Εκεί μου λέει ότι για τα επιπλέον 2GB RAM Add $700 (η βασική έκδοση έχει 2 GB). Κατόπιν πάω στο http://www.macramdirect.com/ και εκεί διαπιστώνω ότι τα 4GB (και όχι τα επιπλέον 2) στοιχίζουν $119,66. Εαν μάλιστα είμαι τελείως ψώνιο και θέλω να αγοράσω τις original μνήμες της Samsung, θα πρέπει να καταβάλω $239,36 (για τα 4GB). Και αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που η apple το χρεώνει $700 και οι άλλοι $119,66? Νά’ναι η υποστήριξη? Η υψηλή τεχνολογία? Το service ή η εγγύηση? Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι. Είναι η τάση της apple να θεωρεί κορόιδα (να μην πω την κατάλληλη λέξη), αυτούς που την εμπιστεύονται. Και όταν πάω σε ένα μαγαζί και διαπιστώνω ότι πάνε να μου πουλήσουν κάτι σε 3πλάσια - 6πλάσια τιμή από όσο κοστίζει, έχω την τάση ζοχαδιάζομαι να θεωρώ ότι με εξαπάτησαν και αυτούς που το πράττουν τους αποκαλώ απατεώνες. Και για να πάμε παραπέρα να καταλάβουμε το μέγεθος της κοροιδίας , τα 16GB για mac pro η apple τα χρεώνει $4300, ενώ το macramdirect $829,01!!! Το καλωδιάκι για σύνδεση με ipod & iphone (made in china παρακαλώ) $19 στην apple, ενώ κοστίζει μερικά cents στον ελεύθερο κόσμο (τώρα τι ποιότητα κατασκευής έχει το καλωδιάκι μόνο η apple το γνωρίζει).
Επειδή όμως ξέφυγα από το θέμα του post, που είναι iphone, επανέρχομαι. Το ζήτημα στο iphone δεν είναι μόνο οικονομικό, εάν δηλαδή στοιχίζει παραπάνω να το πάρεις νόμιμα simfree, όπως έκανε Στράτος ή jailbroken. Το ερώτημα είναι πότε τελικά έχεις καλύτερη και ποιό λειτουργική συσκευή ανεξάρτητα από πόσο την πλήρωσες. Και επειδή το forum υπάρχει κυρίως για ενημέρωση, θα ζητήσω από τον φίλο Στράτο, που έχει δοκιμάσει και τα δύο μήλα (και το δαγκωμένο και το ολόκληρο), να μας απαντήσει στο παραπάνω ερώτημα. Του λείπει τίποτα από το παλιό jailbroken iphone του?
Καλημέρα
Στην ερώτηση του Ευάγγελου αν λείπει κάτι σε σχέση με το δαγκωμένο μήλο θα έλεγα με ευκολία οι εφαρμογές!!αλλά σκεπτόμενος τα προβλήματα πολλών από αυτών ακόμη και την ύπαρξη κακόβουλων εφαρμογών από κομπλεξικούς απέναντι σε οτιδήποτε καινούργιο δεν με ενοχλεί η έλλειψη.
Όλα αυτά βέβαια όταν δεν είσαι σε EDGE διότι με αυτό καλύπτονται οι περισσότερες από τις web application.
Εδώ βλέπουμε ότι το τηλέφωνο με την υπάρχουσα πολιτική της Applle η οποία έχει προσανατολισμό σε τέτοιου είδους αγορές δεν μπορεί να έχει επιτυχία με την εδώ νοοτροπία της Ελευθερίας των συσκευών στην κινητή τηλεφωνία.
Γι αυτό δεν μπορώ να γκρινιάζω για ένα προϊόν το οποίο δεν κατασκευάστηκε για να καλύψει άμεσα τις ανάγκες όλου του πλανήτη αλλά έχει ένα λειτουργικό το οποίο δέχεται όλα τα γούστα χωρίς να χρειάζεται κάθε λίγο και λιγάκι hard reset ακόμη και με όλες τις πατέντες του κόσμου.
Δεν καταλαβαίνω πως τελικά αυτό το topic εξελίχθηκε σε μια ιδεολογική συζήτηση περί apple και iphone. Ο καθένας έχει τις απόψεις του και αυτές είναι σεβαστές και όπως λέει και ο Μιχάλης «περί ορέξεως...». Ο καθένας μπορεί να επιλέγει τι και πως θα αγοράσει ανάλογα με τα λεφτά του, τις απόψεις του και τις ανάγκες του.
Ο λόγος που απάντησα στο topic ήταν για να ενημερώσω, σύμφωνα πάντα με την άποψή μου, τους υποψήφιους αγοραστές iphone τι να περιμένουν από ένα iphone. Ο Στράτος ως παλιός χρήστης iphone, γνωρίζοντας τα υπέρ και τα κατά και σταθμίζοντας τις προσωπικές του ανάγκες, επέλεξε την αγορά ενός νόμιμου simfree iphone. Και πολύ καλά έκανε. Επειδή όμως δεν γνωρίζουν όλοι τι εστί iphone, διαβάζοντας το post του κάποιος, ίσως σπεύσει να προμηθευτεί ένα iphone από τη Γαλλία, το οποίο τελικά για τις προσωπικές του ανάγκες αποδειχθεί άχρηστο. Εάν κάποιος για παράδειγμα θεωρεί τα Ελληνικά απαραίτητα στο τηλέφωνο-pda του (για sms, search στο Internet με Ελληνικά, επαφές κλπ) τότε το simfree iphone από Γαλλία θα είναι άχρηστο για αυτόν, ακόμα και αν του το κάνουν δώρο.
Θα προσπαθήσω λοιπόν να κάνω μια σύντομη ανακεφαλαίωση με τίτλο «iphone: Simfree vs jailbroken»
1. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να αποκτήσει κανείς iphone στην Ελλάδα. Συνοψίζονται σε δύο. Ο πρώτος είναι όπως περιέγραψε ο Στράτος, έχοντας ένα simfree iphone με 730Ε από Γαλλία. Ο δεύτερος είναι να το προμηθευτείς από άλλη χώρα, να το «σπάσεις» (=jailbrake) και να το κάνεις simfree με τη χρήση μιας ΧΧΧ-sim cart. (Σε αυτό το σημείο να σημειώσω ότι πριν την έκδοση firmware 1.1.2 με bootloader v4.6 το simfree του τηλεφώνου γινότανε με software, ενώ μετά τον v4.6 bootloader απαιτείται η επιπλέον αγορά XXX-sim. Επίσης να τονίσω ότι μετά την κυκλοφορία του 1.1.3 firmware είναι άγνωστο ακόμα εάν γίνεται jailbreake (οπότε μην αγοράσετε iphone με 1.1.3). Το κόστος της δεύτερης λύσης ποικίλοι ανάλογα με το από που και τι θα αγοράσεις. Σε γενικές γραμμές να υπολογίζετε $400 για το iphone, $50-100 για την κάρτα xxx-sim + μεταφορικά και πιθανούς δασμούς. (οι τιμές παίζουν, εγώ αγόρασα x-sim από UK e-shop με 35λίρες, ενώ για την θεωρητικά πιο αξιόπιστη stealthsim μπορεί να πληρώσετε και Ε100.). Φυσικά υπάρχει και η λύση να αγοράσετε έτοιμο jailbroken simfree κινητό από το ebay.
2. Τι να περιμένετε μετά την αγορά:
α) Και οι δύο λύσεις λειτουργούν κανονικά και απρόσκοπτα στα Ελληνικά GSM δίκτυα. Κανένα από τα δύο δεν έχει υποστήριξη για τις Internet δυνατότητες του. Λειτουργούν μια χαρά ως WiFi συσκευές, αλλά καμία εταιρία κινητής δεν τα υποστηρίζει. Μπορούν να λειτουργήσουν με GPRS, αλλά με ταχύτητες που σέρνονται και θα σας στοιχίσει ο κούκος αηδόνι και δεν το συνιστώ. Η υπηρεσία WIND-plus με 4,9Ε δεν λειτουργεί στο iphone. (Γνωρίζω μόνο από WIND, όποιος ξέρει κάτι άλλο παρακαλώ να μας ενημερώσει)
β) Με την επιλογή του simfree iphone έχουμε ένα iphone «νόμιμο» και ελεύθερο σε πιθανές αναβαθμίσεις firmware. Δεν έχουμε Ελληνικά, δεν έχουμε τη δυνατότητα να εγκαταστήσουμε άλλες εφαρμογές, δεν έχουμε δυνατότητες customization της συσκευής.
γ) Με την επιλογή jailbrake iphone δεν μπορούμε να κάνουμε αναβάθμιση στο iphone αν δεν κυκλοφορήσει jailbreake για τη συγκεκριμένη έκδοση. Πιθανή τυχαία αναβάθμιση μπορεί να οδηγήσει σε κλείδωμα της συσκευής με αβέβαιες πιθανότητες ξεκλειδώματος. Το jailbreak & activation δεν γίνεται απρόσκοπτα σε όλες τις συσκευές, φαίνεται ότι κάθε συσκευή iphone έχει τη δική της προσωπικότητα. (π.χ. από τις 3 συσκευές 1.1.2 v.4.6 που ξεκλείδωσα τελευταία, η μία «αρνήθηκε» να σπάσει με τη μέθοδο mac που χρησιμοποίησα στις άλλες δύο και αναγκάστηκα να χρησιμοποιήσω την windows version για jailbreake [με ότι συνεπάγεται αυτό για τα στεφανιαία μου]. Συσκευές με 1.1.1 ενεργοποιούνται πολύ εύκολα μέσω WiFi σε 10λεπτά, χωρίς καν τη χρήση Η/Υ)
Με το jailbreake εγκαθίσταται και ένας installer, με τον οποίο μπορούμε να εγκαταστήσουμε 3rd party applications στο iphone μας. Ο installer βρίσκει τα υπό εγκατάσταση πακέτα σε πηγές που του έχουμε δώσει εμείς και θεωρητικά εμπιστευόμαστε. Ο installer είναι αυτός που κάνει τη διαφορά και δίνει ζωή στο iphone μας. Μπορούμε να εγκαταστήσουμε ότι θέλουμε, αλλά άχρηστα και άλλα απαραίτητα, ανάλογα με τις ανάγκες μας. Ενδεικτικά αναφέρω μερικά, που αρέσουν σε εμένα, υπάρχουν δεκάδες.
- Ελληνικό πληκτρολόγιο: Χάρη στην ομάδα του greek-iphone.com έχουμε Ελληνικά σε όλες τις εφαρμογές του iphone. Η ίδια ομάδα έχει επίσης κυκλοφορήσει πολύ χρήσιμα paches που διορθώνουν σημαντικά καθημερινά προβλήματα όπως το Ελληνικό format αριθμών, η αναγνώριση κλήσεων (χωρίς την ανάγκη ύπαρξης του +3 μπροστά από τα τηλεφωνικά νούμερα κλπ)
- Summerboard & Customization: Εφαρμογές για να αλλάξουμε τα πάντα στο iphone μας (εικονίδια, διάταξη, logos κλπ).
- Games: Πολλά ενδιαφέρονται παιχνίδια, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι διατίθεται και NES emulator.
- Voice Note: Εγγραφή φωνής.
- Apollo: Instant messanger
- RSS: RSS reader (μου αρέσει πολύ γιατί φορτώνει τις κεφαλίδες αυτόματα όταν βρει WiFi και μετά μπορώ να τις διαβάσω offline)
- PDFviewer: Για να διαβάζουμε pdf αρχεία
- Sketches: Πρόγραμμα ζωγραφικής.
- MMS: Ναι, στέλνει και MMS
- DropCopy: Ανταλλαγή αρχείων με Η/Υ
Αυτά είχα να πω, σε μια προσπάθεια να βοηθήσω τους υποψήφιους αγοραστές iphone στις επιλογές τους. Όποιος έχει να προσθέσει ή να διορθώσει κάτι, με χαρά να τον ακούσω. Όσα αναφέρω είναι λίγο πολύ γνωστά, δεν είμαι ειδικός, την εμπειρία μου καταθέτω, ευχόμενος να φανεί χρήσιμη σε κάποιους, ώστε να γλιτώσουν χρόνο και χρήμα.
Καταρχάς να πω πως το post ήταν πραγματικά πολύ ενδιαφέρον για εμένα που θέλω iphone και δεν ξέρω τι να κάνω.
Βαγγέλη το τελευταίο σου post ήταν κάτι παραπάνω απο κατατοπιστικό και σε ευχαριστώ που μοιράστικες μαζί μας τις γνώσεις σου…
Όπως είπα και παραπάνω, θέλω να πάρω το iPhone , γιατί και για μένα είναι Must have συσκευή, αλλά τι να κάνω?
Απ αυτά που διάβασα με λίγα λόγια Βαγγέλη λες οτι και “νόμιμο” iPhone αν πάρω , για να κάνω όλα αυτά τα παραπάνω που λες, δλδ ελληνικά, ΙΜ και πολλά άλλα,
θα πρέπει και πάλι να το “σπάσω”?
Η αλήθεια είναι πως δεν τρελένομαι να “σπάω” το iphone κάθε φορά που ένα καινούργιο firmware που κυκλοφορεί, δεν ξέρω και πολλά για το iPhone γιατί δεν το έχω ψάξει πολύ
αλλά δεν ξέρω και τι μανούρα είναι για να το “σπάσεις"…
Τα πολλά λόγια και αν κατάλαβα καλά για να χάρω το iPhone, θα πρέπει να πάω στο ebay τώρα και να το πάρω…
Επίσης να σημειώσω πως συμφωνώ με τον Βαγγέλη πάνω στο θέμα “όταν έρθει στην Ελλάδα θα είναι πλέον παλιό”.
Κάθε μέρα βλέπω και κάποιον να έχει iPhone και να δουλεύουν όλα ρολόι, τελικά πιο είναι το αληθινό πρόβλημα που θα αντιμετοπίσω εαν τελικά επιλέξω την αγορά του iPhone απο ebay ή απ έξω γενικότερα?
Ευχαριστώ πολύ για το πάρα πολύ καλό thread....
EDIT : Αν τελικά η αγορά είναι να γίνει απο ebay, αξίζει να το αγοράσεις έτοιμο σπασμένο? Και αν το πάρεις έτσι, κάθε φορά που θα θές να περάσεις ένα καινούργιο update, πρέπει κάθε φορά όλη την μανούρα του σπασίματος ή αυτό γίνετε μία και μόνο φορά?