Οπως ήδη διαβάσατε από προηγούμενη δημοσίευσή μας, το iPhone βρίσκεται επί Ελληνικού εδάφους στο κατάστημα Πλαίσιο του The Mall και μπορείτε να το πιάσετε και να το χαζέψετε. Τα πρώτα iPhone όμως άρχισαν να έρχονται και στα χέρια των Ελλήνων χρηστών.
Οπως μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό thread του φόρουμ AVClub ήδη μερικοί χρήστες τα αγόρασαν από το ebay και τα έχουν στα χέρια τους για να μας περιγράψουν τις πρώτες εντυπώσεις τους. Βέβαια εγώ βρίσκω αυτή την κίνηση λιγάκι, πως να το πώ, υπερενθουσιώδης. Κατ’ αρχάς το iPhone είναι κλειδωμένο και ο μόνος τρόπος χρήσης του είναι μέσω ενεργοποίησης από την ΑΤ&Τ και το iTunes. Συνεπώς η χρήση του ως κινητό τηλέφωνο και ώς επί το πλείστον ως κινητή συσκευή αποκλείεται. Πολλές λειτουργίες του είναι συνδεδεμένες με την χρήση του και ως κινητό οπότε αποκλείονται και αυτές. Ο μόνος τρόπος για να το ενεργοποιήσεις είναι ένα hack που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και ξεκλειδώνει πράγματι την συσκευή αλλά περιορίζει την χρήση του ως iPod και στα υπόλοιπα προγράμματα που δεν έχουν ανάγκη την παρουσία παρόχου κινητής τηλεφωνίας για να τρέξουν.
Εντάξει καταλαβαίνω πως πρόκειται για μία πραγματικά αξιόλογη συσκευή και αξίζει τον κόπο να την αποκτήσεις. Αλλά να σκάσεις 660 (τόσα έδωσαν τα παιδιά για να το αποκτήσουν από το ebay) ευρώ για να αποκτήσεις μισή συσκευή δεν το αντιλαμβάνομαι πλήρως. Και μιλάμε όντως για μισή συσκευή, αφού είχα την δυνατότητα να έχω στην κατοχή μου ένα iPhone, τρείς ημέρες αφότου κυκλοφόρησε και για μία εβδομάδα ενεργοποιημένο και σαν κινητό τηλέφωνο φυσικά. Εκτός από αυτό να μην ξεχνάμε πως μας χωρίζουν τουλάχιστον έξι μήνες από την κυκλοφορία του iPhone στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει πως η Ευρωπαϊκή έκδοση μπορεί να διαφέρει αρκετά.
Θα συνιστούσα λοιπόν στους επίδοξους “early adaptors” του iPhone, να έχουν υπομονή και να περιμένουν την Ευρωπαϊκή έκδοση του iPhone ή οποία βάση των δικών μου πληροφοριών θα είναι διαφορετική. Επιπλέον να μην ξεχνάμε πως δεν γνωρίζουμε ακόμη τις τιμές με τις οποίες θα έρθει, οπότε μην πετάτε τα χρήματά σας άδικα για μία συσκευή που υπολειτουργεί.
Περί ορέξεως βέβαια κολοκυθόπιτα!