Μιχάλης Σ. - 15 May 2008 03:35 PM
To Newton είναι το πρώτο PDA της Apple.
Τώρα περί του SDK δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Το iPhone SDK μπορεί να έχει κοινά στοιχεία με το Mac OS X SDK και να συνυπάρχει στα Xcode tools αλλά αποτελεί ένα παντελώς ξεχωριστό κομμάτι του λογισμικού. Και δεν είναι μόνο θέμα διάθεσης ενός SDK αλλά σε πόσες πλατφόρμες θα είναι υποχρεωμένος ο προγραμματιστής να γράψει τις εφαρμογές του. Θα μιλάμε για τρείς διαφορετικές πλατφόρμες προγραμματισμού, δεν νομίζεις πως περιπλέκονται λιγάκι τα πράγματα;
Βασικά αναφερόμουν στο ήδη υπάρχον iPhone SDK, λάθος μου που δε το ξεκαθάρισα. Όπως και να έχει το API δε θα μπορεί να είναι ριζικά διαφορετικό. Σε ένα υποθετικό νέο PDA το sdk του θα είναι ίδιο με αυτό που έχουν τα iPhone και iPod Touch και απλά θα έχει κάποιες προσθήκες. Δηλαδή κάποιος που θα έφτιαχνε μία εφαρμογή που τρέχει σε iPhone/Touch αυτόματα θα έτρεχε και στο PDA (και το ανάποδο εφόσον δεν έκανε χρήση PDA specific βιβλιοθηκών). Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαντάζεσαι. Άλλωστε η Apple από ότι έχω καταλάβει τα λαμβάνει αυτά υπόψη της.
Μου φαντάζει δύσκολο το PDA γιατί το iPhone είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό PDA. Η Apple τουλάχιστον μέχρι σήμερα δεν μας έχει συνηθίσει να βγάζει παρόμοια προϊόντα και για να δικαιολογηθεί αλλά και να προτιμηθεί το tablet στην αγορά δεν φθάνει να έχει μόνο μεγαλύτερη οθόνη. Θα πρέπει να έχει σημαντικά βελτιωμένα χαρακτηριστικά σε hardware και software αλλιώς θα προτιμηθεί το iPhone ιδιαιτέρως λόγω τιμής.
Σε αυτό συμφωνώ, πρέπει να έχει κάτι το ιδιαίτερο για να μπορεί να πείσει ακόμα και iPhone users να το πάρουν (όχι επειδή θα είναι ουάου προϊόν...).
Επιπλέον δεν πιστεύω πως το iPhone δεν είναι κάτι σπουδαίο πλέον. Αντιθέτως. Η Apple με το iPhone SDK και τις εφαρμογές τρίτων καθώς και το Store ανοίγει έναν καινούργιο κεφάλαιο στην πορεία της συσκευής. Και να σου θέσω το ερώτημά σου αντίστροφα: Τι το επαναστατικό θα έχει το tablet έναντι του iPhone;
Εν πάσει περιπτώσει όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και με την Apple ποτέ δεν ξέρεις.
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι το ένα νέο iPhone δεν είναι και ΤΟ γεγονός όσο η γένεση του iPhone. Εν τέλει στη κινητή τηλεφωνία τα κινητά βγαίνουν συνέχεια οπότε πλέον το iPhone ανήκει σε μία “ρουτίνα” ανανεώσεων. Μετά το iPhone τι άλλο θα μπορούσε να συνταράξει τη σχετική βιομηχανία? Το γεγονός θα ήταν να άλλαζε το iPhone ριζικά κάτι που θα αργήσει κατά τη γνώμη μου. Το νέο iPhone απλά θα είναι αυτό που έπρεπε να είναι από την αρχή. Ακόμα και αν παρουσιαστεί στη WWDC δε μπορεί να είναι το highlight του event (εκτός και αν δεν εχουν κάποιο νέο προϊόν να παρουσιάσουν).