Και φυσικά, αναφέρομαι στην τρυφερή καρδούλα του MacBook Pro μου, η οποια δεν ψήνεται και τόσο από έρωτα, παρα μάλλον απο υψηλές θερμοκρασίες!
Που λέτε, μετά την πρώτη φρίκη του χθεσινου πρωινού ξυπνήματος, έχασα τον ύπνο μου και δε μπορούσα να βρω ησυχία! Βυθίστηκα, λοιπόν, για ώρες στη δίνη ατέλειωτων googlαναζητήσεων σε σχετικά αλλα κυρίως άσχετα και ποικίλα mac θέματα. Τελικά μου προέκυψαν μερικές απορίες και παρατηρήσεις που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, οπότε εχομε και λέμε:
Με το που ανοίγει το καμάρι μου, και χωρίς να ανοίξω απολύτως καμία εφαρμογή, αυτό σηκώνει θερμοκρασία σε CPU/GPU/Heatsinks κλπ περίπου 55-58 βαθμούς Κελσίου (Αυτά τα στοιχεία τα βλέπω απο ένα widget, το iStat Pro. Χμου...57 βαθμοί σαν πολλοί δεν είναι; Τι λέτε; Εμένα μου φαίνονται τουλάχιστον υπερβολικοί, δεδομένου οτι δεν τρέχω καμία εφαρμογή. Ακόμα χειρότερα, η θερμοκρασία ανεβαίνει κατακόρυφα σε απαιτητικές εφαρμογές πλήρους οθόνης (πχ παιχνίδια) τόσο ωστε με δυσκολία να ανέχομαι να ακουμπάω τα χέρια μου πλάι στο touchpad. Για να το έχω στην ποδιά μου, ούτε λόγος. Τι μπορώ να κάνω γι αυτό, εκτός απο το να αποφεύγω τέτοιες εφαρμογές; Και side-question: Πόσο χρόνο ζωής αναμένεται να έχει ο υπολογιστής αν συνεχίσω να τον ζορίζω έτσι;
Έπειτα, κατέβασα ένα προγραμματάκι που επιτρέπει χειροκίνητη ρύθμιση των ανεμιστήρων! (στο Fan Control αναφέρομαι). Αφού ανέβασα την κατώτερη ταχύτητα των ανεμιστηριών στις 3.000 στροφές ανα λεπτό (η default επιλογή της apple είναι 2.000 rpm), παρατήρησα πτώση της θερμοκρασίας περίπου 8-10 βαθμών σε όλο το σύστημα, με ανοιχτό safari, itunes και neooffice. Ωστόσο δεν έχω δοκιμάσει να τρέξω κάτι πιο απαιτητικό γιατί αναρωτιέμαι: Είναι ασφαλές, ή ρισκάρω κάτι με τη χρήση του; Μήπως κινδυνεύω να κάψω τους ανεμιστήρες μου; Και side-question: απο πούθε βγαίνει αυτός ο αέρας των ανεμιστήρων??
Αυτά, και ελπίζω να μη σας κούρασα!