Καλημέρα Μάριε και από μένα,
θα σου απαντήσω και εγώ από την σκοπιά του νιούφη στα Mac (είμαι κάτοχος ενός MacBook Pro εδώ και 3 μήνες) αλλά και του προγραμματιστή.
1) Στον Desktop θα έχεις καλύτερη απόδοση απλά και μόνο λόγω του σκληρού. Επίσης αν δε κάνω λάθος, επειδή δεν έχουν “περιορισμό” στην ενέργεια που καταναλώνουν, αντίστοιχης συχνότητας επεξεργαστές έχουν καλύτερη απόδοση. Αλλά πρώτα πρέπει να ξεκαθαρίσεις αν θέλεις φορητό ή σταθερό και μετά αν θες windows μηχάνημα ή mac.
Εκτός και αν θες extreme επιδόσεις που κανένας φορητός δε μπορεί να προσφέρει προτείνω φορητό, αφού και μεταφερσιμότητα έχεις και πολύ μικρότερη κατανάλωση ρεύματος έχεις (αν σε ενδιαφέρει - ένα τυπικό σταθερό καταναλώνει τουλάχιστον 5 φορές περισσότερη ενέργεια - χωρίς να υπολογίζω την οθόνη)
2) Δε μπορώ να απαντήσω μιας και δεν είμαι ειδικός επί του θέματος, ξέρω μόνο (το έχω δοκιμάσει) ότι η κάρτα γραφικών είναι αρκετά δυνατή ώστε να σηκώνει ότι παιχνίδι κυκλοφορεί στην αγορά με καλά έως εξαιρετικά γραφικά (ανάλογα το παιχνίδι).
3) Ως νιούφης δεν έχω την ανάλογη εμπειρία, αλλά εφόσον δε παίζεις παιχνίδια σίγουρα περισσότερο από ένα windows μηχανημα (στο οποίο επίσης δε παίζεις παιχνίδια). Από όσα έχω διαβάσει κάθε νέο λειτουργικό από την Apple δεν είναι απαραίτητο ότι θα γονατίσει ένα μηχάνημα (αλά Vista) αλλά αντιθέτως μπορεί να του ανεβάσει τις επιδόσεις! Ήδη λένε ότι η επόμενη έκδοση του Mac OS Χ δε θα επικεντρωθεί σε νέα χαρακτηριστικά (όπως πχ το Leopard) αλλά στη βελτίωση των επιδόσεων και της σταθερότητας!
4) Ως συμπλήρωμα στο 2 έχω δοκιμάσει:
- Crysis - τρέχει με τα περισσότερα στο High αλλά αν θέλεις ομαλότατη κίνηση (πάνω από 25fps) τότε τα η πλειοψηφία στο medium
- Assasins Creed - σχεδόν στο full!
- Oblivion - το τρέχει άνετα σχεδόν στο full
- Orange Box - Στο τέρμα full όλα!
Από βιντεάκια έχω δει ότι τρέχει εξαιρετικά επίσης ότι έχει Unreal Engine 3 και το Call of duty 4! Για φορητό είναι μία χαρά!
5) Όπως σου είπε και ο Μιχάλης, περιμένει απάντηση “όχι να μην παρεις”? Προφανώς σου προτείνω να το πάρεις, απλά δε ξέρω για το βάθος χρόνου από 1ο χέρι. Αυτό που ξέρω είναι ότι μετά από μία περίοδο ενασχόλησης δε μπορείς να δουλέψεις σε windows χωρίς να νοιώθεις μια ξενέρα. Ακόμα οντως μπορείς να είσαι πιο αποδοτικός με ένα mac
Με αφορμή αυτό να πω ένα δυο άσχετα σχετικα πράγματα. Είναι μύθος ότι είναι ακριβά μηχανήματα τα Apple. Μπορεί σε επίπεδο σύνθεσης (με εξαίρεση τη μητρική που σχεδιάζει η Apple) να βρεις φθηνότερα μηχανήματα όμως δες τι παίρνω επιπλέον με το MacBook Pro στις 15,4” που έχω:
- Το ελαφρύτερο φορητό με βάρος οριακά κάτω από 2,5 κιλά
- Το πιο λεπτό φορητό με πάχος μία ίντσα (2,54 εκ)
- Μεγαλύτερη ανάλυση 1440x990 σε αντίθεση με την τυπική 1280x800
- Ποιοτικό όμορφο μηχάνημα (δε σημαίνει πάντα απροβλημάτιστο)
Για μένα τα 3 πρώτα ήταν must.
Για να τα λεμε και όλα όμως, λόγω της λεπτότοτητας έχει και μεγαλύτερη θερμοκρασία αλλά υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για να βελτιώσεις την κατάσταση. Ακόμα δε μπορείς να αλλάξεις μόνος σου σκληρό χωρίς να χάσεις την εγγύηση…
Τέλος το service είναι χειροτερο σε σχέση με το εξωτερικό ελέω RainBow.
6) Σε αυτό το ζήτημα ισχύει ότι ξέρεις και στα PC…