Τώρα που βρήκαμε πιπέρι, θα ρίξουμε και στα λάχανα…
Δημοσιεύθηκε στις: 01 October 2008 12:47 PM   [ Αγνοήστε ]  
Administrator
Avatar
RankRankRankRank
Μηνύματα:  1252
Εγγράφθηκε  2007-02-02

Τώρα θα μου πείτε (και με το δίκιο σας αν κρίνετε από τον τίτλο), τι μας λές βρε άνθρωπε; Τι δουλειά έχουν τα πιπέρια και τα λάχανα με την θεματολογία του MacLife.gr; Κι όμως έχουν! Οι λαϊκές ρήσεις είναι σοφές και επέλεξα την συγκεκριμένη για να παρομοιάσω την κατάσταση που φαίνεται να δημιουργείται με το iTunes Store τις τελευταίες ημέρες. Σύννεφα στον ορίζοντα για το #1 ηλεκτρονικό κατάστημα αλλά για πάμε να δούμε αναλυτικά τι τρέχει με το iTunes Store.

Σε άρθρο του Fortune διαβάζω πως το όργανο Copyright Royalty Board (CRB) στην Ουάσινγκτον, αναμένεται να συζητήσει αύριο την πρόταση του οργανισμού National Music Publishers’ Association, για αύξηση των τιμών στα τραγούδια που πωλούνται από ηλεκτρονικά καταστήματα όπως το iTunes. Η αύξηση που απαιτεί ο εν λόγω οργανισμός θα κυμαίνεται μεταξύ 9 και 15 σέντς ανά τραγούδι. Σε δήλωσή του την περασμένη χρονιά πρός το CRB, ο Eddy Cue (υπεύθυνος του iTunes) είπε ότι η Apple θα προτιμούσε να κλείσει το iTunes Store παρά να αυξήσει τις τιμές πάνω από τα 99 σέντς ή να απορροφήσει το επιπλέον κόστος.

“Αν το iTunes Store υποχρεωνόταν να απορροφήσει οποιαδήποτε αύξηση στις τιμές πώλησης των τραγουδιών, το αποτέλεσμα θα ήταν η ζημιογόνος λειτουργία του. Η Apple έχει ξεκαθαρίσει πως δραστηριοποιείται στον συγκεκριμένο κλάδο για να έχει κέρδη και κατά πάσα πιθανότητα θα τερμάτιζε την λειτουργία του iTunes Store αν σταματούσε να συμβαίνει κάτι τέτοιο”, είπε ο Cue.

Η ιστορία για αύξηση των τιμών σε τραγούδια και άλμπουμ στο iTunes Store δεν είναι καινούργια. Ανάλογες απαιτήσεις είχαν και οι δισκογραφικές εταιρίες αλλά η επιμονή του Στήβ Τζόμπς έδωσε ξεκάθαρη λύση στο πρόσφατο παρελθόν. Φυσικά οι δισκογραφικές εταιρίες σε καμμία περίπτωση δεν κάνουν λόγο για την απορρόφηση του έξτρα κόστους που συζητάμε. Το παράδοξο είναι πως οι δισκογραφικές εταιρίες κερδίζουν 70 σέντς από τα 99 που κοστίζει ένα τραγούδι, εκ των οποίων 9.1 σέντς αποδίδονται στους καλλιτέχνες που έχουν τα δικαιώματα. Τα υπόλοιπα 29 σέντς πηγαίνουν στην Apple τα οποία άραγε χρησιμοποιούνται για την συντήρηση του iTunes Store ή μεταφράζονται σε κέρδος .

Κι έτσι φτάνουμε στην λαϊκή ρήση “τώρα που βρήκαμε πιπέρι (δηλ. εκατομμύρια πωλήσεις) θα ρίξουμε και στα λάχανα (δηλ. δώσε και μένα μπάρμπα)”. Οι καλλιτέχνες, οι δισκογραφικές εταιρίες και όλοι οι εμπλεκόμενοι στην μουσική βιομηχανία, μάλλον έχουν μυριστεί ψητό και απαιτούν μεγαλύτερα κέρδη. Η επιτυχία του iTunes Store και η καθιέρωσή του τον τελευταίο χρόνο στην πρώτη θέση δημιουργεί πολλούς μνηστήρες. Η Apple από την μία θέλει να κάνει την δουλειά της: να έχει κέρδος από τα εκατομμύρια πωλήσεις τραγουδιών, αφού δεν μπορώ να πιστέψω ότι τα 29 σέντς ανά τραγούδι δεν αφήνουν αξιόλογα κέρδη, και φυσικά να προωθεί τις πωλήσεις των iPods. H σθεναρή άρνηση της Apple και κυρίως του Στήβ Τζόμπς στην αύξηση των τιμών, είναι ενθαρρυντική για τους χρήστες και καταναλωτές. Από την άλλη όμως, οι καλλιτέχνες φαίνεται να είναι ο τελευταίος τροχός της άμαξας αποκομίζοντας τα μικρότερα οφέλη(;) από τις πωλήσεις κι αυτό φαίνεται με τον τρόπο που συγκεκριμένα συγκροτήματα αντιδρούν, όχι μόνο στα κέρδη που έχουν αλλά και την ποιότητα της ψηφιακής πλατφόρμας. Πρόσφατα οι Metallica αντέδρασαν (με την διάθεση του τελευταίου τους άλμπουμ στο iTunes Store) λέγοντας πως η συμπίεση της μουσικής τους στα ψηφιακά φορμά υποβαθμίζει την ποιότητα της, με αποτέλεσμα να μην ακούει ο μουσικόφιλος αυτό που θα ήθελαν.

Ο “πόλεμος” λοιπόν καλά κρατεί και να δούμε τελικά ποιός θα βγεί κερδισμένος απ’ όλη αυτή την ιστορία. Φυσικά όλα γίνονται με γνώμονα το κέρδος και αυτό δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε. Αν το επιπλέον κόστος φτάσει στον καταναλωτή, είναι προφανές ότι οι πωλήσεις θα μειωθούν, αφού οι χρήστες θα κατευθυνθούν μάλλον σε εναλλακτικές λύσεις (αυτό μας έχει διδάξει το πρόσφατο παρελθόν). Ελπίζω στο τέλος να μην υποχρεωθούμε εμείς να πληρώσουμε τα σπασμένα αφού το μέλλον είναι ψηφιακό με τις πωλήσεις των CDs να έχουν πέσει ήδη σε ποσοστό 20% από πέρσι.

 Υπογραφή 

“Φασούλι το φασούλι, δεν γίνονται περιουσίες, γίνονται φασολάδες!”

Προφίλ
 
 
Δημοσιεύθηκε στις: 01 October 2008 01:36 PM   [ Αγνοήστε ]   [ # 1 ]  
Moderator
Avatar
RankRankRank
Μηνύματα:  285
Εγγράφθηκε  2008-05-26

Μήπως, το «τώρα που βρήκαμε παππά, να θάψουμε καμιά δεκαριά», ταιριάζει καλύτερα στη περίσταση :.  scratch

 Υπογραφή 

Οταν όλα αποτύχουν..., δοκίμασε το manual

Προφίλ
 
 
Δημοσιεύθηκε στις: 01 October 2008 01:38 PM   [ Αγνοήστε ]   [ # 2 ]  
Administrator
Avatar
RankRankRankRank
Μηνύματα:  1252
Εγγράφθηκε  2007-02-02

Νομίζω πως και οι δύο λαϊκές ρήσεις έχουν το ίδιο νόημα.

 Υπογραφή 

“Φασούλι το φασούλι, δεν γίνονται περιουσίες, γίνονται φασολάδες!”

Προφίλ