mac mini σαν HTPC
Δημοσιεύθηκε στις: 24 September 2007 02:39 PM   [ Αγνοήστε ]  
Jr. MacLifer
RankRank
Εγγράφθηκε  2007-09-19

Χρησιμοποιώ εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο ένα Intel Core Duo mac mini σαν HTPC. Το έχω συνδέσει με DVI σε μια LCD TV 32 ιντσών και με οπτική ίνα σε εξακάναλο ενισχυτή. Έχω βρει την υγειά μου παιδιά. Το mac mini είναι ΑΘΟΡΥΒΟ, έχει 4 USB θύρες που τις έχω γεμίσει με εξωτερικούς δίσκους και παίζει από το πρωί ως το βράδυ ελληνικές ταινίες, ξένες σειρές, μουσική, φωτογραφίες. Επίσης είναι και τρελλό κατεβαστήρι. Ειλικρινά είναι το αγαπημένο μου mac και θα στεναχωρηθώ πολύ αν ο Στήβι μια μέρα το καταργήσει. Είναι το ιδανικό HTPC που παίζει άψογα HiDef είναι μικρό και αθόρυβο και μπορεί κάποιος να το αποκτήσει για 632 Ευρώ. Χρησιμοποιώ το Sofa Control για να ελέγχω όλες τις εφαρμογές με το Apple Remote Control μιας και το Front Row είναι ακόμα σε προεφηβικά στάδια χρηστικότητας και το VLC ή Chroma για αναπαραγωγή videos. Ιδού και το setup μου στο flickr.
Το AppleTV είναι μικρότερο μεν σε μέγεθος και πιο μουράτo, αλλά δεν παίζει DVDs ή CDs, παίζει μόνο video και audio από iTunes, δεν κάνει τίποτα άλλο γενικώς και έχει 314 Ευρώ. Γιατί κάποιος να το αγοράσει δεν καταλαβαίνω.
Χρησιμοποιεί κανείς άλλος το mac mini για HTPC εδώ ή μόνο εγώ είμαι τρελλός και παλαβός; Βρε μπας και έχει πάρει κανείς σας το AppleTV;

Υπογραφή 

Ιδιαίτερα μαθήματα Mac OS X για wannabe switchers: Gomac.gr

Προφίλ

Δημοσιεύθηκε στις: 24 September 2007 06:56 PM   [ Αγνοήστε ]   [ # 1 ]  
Administrator
RankRankRankRank
Εγγράφθηκε  2007-02-02

Εχω ασχοληθεί πάρα πολύ με το κομμάτι HTPC αφού είμαι “πορωμένος” και με το Home Cinema. Το Mac mini αποτελεί μια σχετικά καλή λύση αυτή την στιγμή αλλά δυστηχώς όχι αρκετή σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Κι όταν λέω ανταγωνισμός εννοώ το αυθεντικό HTPC, το οποίο διαθέτει πολύ περισσότερες δυνατότητες. Επιγραμματικά θα αναφέρω τους σημαντικότερους τομείς που υπερτερεί ένα HTPC από το Mac mini:

- Αναπαραγωγή Blu-Ray και HD-DVD. Δυστηχώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ούτε λογισμικό αλλά ούτε και hardware που να παίζει τους δίσκους υψηλής ευκρίνειας τουλάχιστον για το Mac mini.
- Εξαιρετικά υψηλότερη υπολογιστική ισχύς λόγω ταχύτερων επεξεργαστών αλλά και καρτών γραφικών. Η επιλογή στο Mac mini είναι standard και περιορισμένη.
- Πλήθος εφαρμογών για αναπαραγωγή αρχείων βίντεο (avi, Xvid, mkv, κ.ο.κ.) και πουσάρισμα της ποιότητας εικόνας στο μέγιστο. Στο Mac OS X ειδικά για αρχεία matroska όπου και κυκλοφορούν αρκετά αρχεία HD, υπάρχουν μόνο ο VLC και o Mplayer και υστερούν σημαντικά.
- Κάρτες ήχου.
- Πλήθος εφαρμογών γενικότερης μορφής για βελτιώσεις και ρυθμίσεις της εικόνας και του ήχου.

Ενας homecinemas που σέβεται την εγκατάστασή του απαιτεί από πλευράς ήχου και εικόνας τα μέγιστα. Κάτι που το Mac mini δεν μπορεί να προσφέρει. Αποτελεί μια καλή λύση όπως είπα παραπάνω για τον beginner αλλά σε καμμία περίπτωση για τον απαιτητικό. Στα σύν του Mac mini είναι φυσικά το Mac OS X και το front row αλλά όχι αρκετό. Θα έλεγα πως το Mac mini μπορεί να πάρει μια θέση στην εγκατάστασή μας αλλά ως δευτερεύον μηχάνημα, ώστε να εκμεταλευτούμε κάποια πράγματα που δεν μπορεί να μας προσφέρουν τα windows. Κάτι ανάλογο μπορεί να κάνει και το AppleTV όμως με τα μισά λεφτά.

[ Διορθώθηκε: 24 September 2007 06:58 PM by Μιχάλης Σ.]
 Υπογραφή 

“Φασούλι το φασούλι, δεν γίνονται περιουσίες, γίνονται φασολάδες!”

Προφίλ

Δημοσιεύθηκε στις: 24 September 2007 07:38 PM   [ Αγνοήστε ]   [ # 2 ]  
Jr. MacLifer
RankRank
Εγγράφθηκε  2007-09-19

Δεν ομιλώ με χρήστες Βίντοουζ. Άλλος κανείς; tongue laugh
Σίγουρα τα HTPC με Windows προσφέρουν περισσότερες επιλογές πάντως, δεν το αμφισβήτησε κανείς αυτό, ούτε όμως και το HTPC απευθύνεται μόνο για τους πορωμένους με το πουσάρισμα της τέλειας εικόνας. Όλος και περισσότερος κόσμος ψάχνει μια γέφυρα ανάμεσα σε υλικό που κατεβάζει από το Ιnternet και τρόπο να τα αναπαράγει στην τηλεόραση. Δεν είναι απαραίτητο να κάθεται με τις ώρες και να δοκιμάζει codecs σαν κανένας Λινουξάς. Απλά πατάει play και χαίρεται. Τέτοιος είμαι και γω και δεν είμαι homecinemas, thankyouverymuch :-D

Υπογραφή 

Προφίλ

Δημοσιεύθηκε στις: 24 September 2007 08:19 PM   [ Αγνοήστε ]   [ # 3 ]  
Administrator
RankRankRankRank
Εγγράφθηκε  2007-02-02

Μουά χρήστης windows;;; bang χαλάρωσε.. το μόνο windows είναι στο HTPC τα τελευταία δέκα χρόνια.

Είσαι λιγάκι υπερβολικός όμως. Εγώ είπα “καλό είναι το Mac mini"… αλλά είπα και γιατί δεν είναι καλό. Η λογική του “είμαι macάς κι όλα τα υπόλοιπα είναι μάπα” δεν μου πάει καθόλου. Αντιθέτως πιστεύω πως πρέπει να κρίνουμε τα πράγματα αντικειμενικά. Απλά είπα σε ποιούς τομείς υπερτερεί το HTPC. To Mac mini είτε μας αρέσει είτε όχι αποτελεί μια λύση αλλά όχι την απόλυτη. Καλό είναι ένα θεμα να το γνωρίζουμε καλά πριν το απαξιώνουμε και στην περίπτωση του HTPC δεν είναι δοκιμές codecs και άλλα τέτοια. Κάνει την δουλειά και με απλό τρόπο απλά σου δίνει την δυνατότητα να φτάσεις και στα άκρα, κάτι που το Mac mini ή οποιοσδήποτε Macintosh δεν τα έχει καταφέρει μέχρι σήμερα. Αυτό μαρτυρά άλλωστε και η ανυπαρξία σχετικού λογισιμικού. Εσύ ο ίδιος είπες πως δεν δικαιολογείς το AppleTV σε σχέση με το Mac mini γιατί το θεωρείς “κατώτερο”. Το ίδιο πράγμα λέω κι εγώ για το HTPC απένταντι στο Mac mini. Απλό είναι.

Καλό είναι φίλε μου το “Think Different” και η απλότητα όταν αυτή εξυπηρετεί τους σκοπούς του εκάστοτε χρήστη. Το Mac mini βρίσκεται κοντά μας σχεδόν τρία χρόνια κι αν άξιζε πραγματικά να υϊοθετηθεί στο home cinema θα το είχε κάνει ήδη. Η ύπαρξη του AppleTV (κι όχι μόνο) μαρτυρά πως δεν τα έχει καταφέρει. Μην κρίνουμε τα πράγματα βάσει μόνο των δικών μας αναγκών.

Και τέλος να μην ξεχνάμε πως η home cinema πλευρά του Mac mini έκανε την εμφάνιση του ουσιαστικά με το front row, πολύ μικρό χρονικό διάστημα για να αξιώνει μια ισχυρή θέση στο home cinema. Το μέλλον θα δείξει και φυσικά ελπίζουμε η Apple να ξεπεράσει το HTPC και να το κάνει “the Apple way” που εντέλει θα είναι κι ο καλύτερος. Ο καιρός θα δείξει.

Προς το παρόν, ακόμη κι αν δεν μας αρέσει HTPC-Mac mini 3-0! teeth

Y.Γ. Και για πάρα πολλούς το πατάς play και χαίρεσαι, στο home cinema δεν είναι αρκετό.

Υπογραφή 

Προφίλ

Δημοσιεύθηκε στις: 24 September 2007 08:26 PM   [ Αγνοήστε ]   [ # 4 ]  
Administrator
RankRankRankRank
Εγγράφθηκε  2007-02-02

Παρεπιπτόντως ξέχασα να αναφέρω ότι έχω κι εγώ συνδεδεμένο ένα Mac mini με το home cinema για να κάνω πράγματα που δεν μπορώ να κάνω με το HTPC. Ετσι για να μην νιώθεις μόνος!  LOL

Υπογραφή 

Προφίλ

Δημοσιεύθηκε στις: 24 September 2007 08:46 PM   [ Αγνοήστε ]   [ # 5 ]  
Jr. MacLifer
RankRank
Εγγράφθηκε  2007-09-19

Λοιπόν, προφανώς συμφωνούμε. Εκεί που υπάρχει παρεξήγηση είναι στο τι ζητά ένας χρήστης από ένα HTPC.
Θεωρώ ότι αν δούμε το HTPC σοβαρά, το mac mini όντως δεν έχει καμμία τύχη. Αν το δούμε όμως σαν έναν όμορφο, απλό τρόπο για να δούμε τις ταινίες μας και να ακούσουμε τη μουσική μας χωρίς τους γνωστούς περιορισμούς που εισάγει το AppleTV, τότε είναι ένα άξιο και τίμιο μηχάνημα. Σίγουρα με λιγότερα λεφτά μπορείς να φτιάξεις ένα καλύτερο σύστημα, το mac mini όμως είναι κάτι που δεν απευθύνεται στους γνώστες και στους “πορωμένους” αλλά σε απλούς χρήστες που ούτε καν θα μπουν στη διαδικασία να συνδυάσουν hardware και software για το απόλυτο μηχάνημα.
Σημασία έχει ότι και οι δύο κατηγορίες χρηστών μπορούν να κάνουν την δουλειά τους και να μείνουν και ευχαριστημένοι με ό,τι κι αν διαλέξουν. Και έχω την εντύπωση ότι αν το επόμενο βήμα είναι το ψηφιακό βίντεο στο σαλόνι, η Apple πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα από το AppleTV που εκμεταλλεύεται την εξοικείωση του χρήστη με το iTunes. Κατεμέ το AppleTV δεν αξίζει τα λεφτά του μιας και η πλειονότητα των videos που βλέπω δεν υποστηρίζονται και ούτε θα υποστηριχθούν ποτέ από το iTunes και η λύση του μόνιμου transcoding είναι τρομερό χάσιμο χρόνου και πόρων συστήματος.
Για πες μου λίγο τι είδους HTPC έχεις φτιάξει και τι software χρησιμοποίησες;

Υπογραφή 

Προφίλ

Δημοσιεύθηκε στις: 24 September 2007 09:12 PM   [ Αγνοήστε ]   [ # 6 ]  
Administrator
RankRankRankRank
Εγγράφθηκε  2007-02-02
Αντώνης Σιγάλας - 24 September 2007 08:46 PM

Λοιπόν, προφανώς συμφωνούμε. Εκεί που υπάρχει παρεξήγηση είναι στο τι ζητά ένας χρήστης από ένα HTPC.
Θεωρώ ότι αν δούμε το HTPC σοβαρά, το mac mini όντως δεν έχει καμμία τύχη. Αν το δούμε όμως σαν έναν όμορφο, απλό τρόπο για να δούμε τις ταινίες μας και να ακούσουμε τη μουσική μας χωρίς τους γνωστούς περιορισμούς που εισάγει το AppleTV, τότε είναι ένα άξιο και τίμιο μηχάνημα. Σίγουρα με λιγότερα λεφτά μπορείς να φτιάξεις ένα καλύτερο σύστημα, το mac mini όμως είναι κάτι που δεν απευθύνεται στους γνώστες και στους “πορωμένους” αλλά σε απλούς χρήστες που ούτε καν θα μπουν στη διαδικασία να συνδυάσουν hardware και software για το απόλυτο μηχάνημα.
Σημασία έχει ότι και οι δύο κατηγορίες χρηστών μπορούν να κάνουν την δουλειά τους και να μείνουν και ευχαριστημένοι με ό,τι κι αν διαλέξουν. Και έχω την εντύπωση ότι αν το επόμενο βήμα είναι το ψηφιακό βίντεο στο σαλόνι, η Apple πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα από το AppleTV που εκμεταλλεύεται την εξοικείωση του χρήστη με το iTunes. Κατεμέ το AppleTV δεν αξίζει τα λεφτά του μιας και η πλειονότητα των videos που βλέπω δεν υποστηρίζονται και ούτε θα υποστηριχθούν ποτέ από το iTunes και η λύση του μόνιμου transcoding είναι τρομερό χάσιμο χρόνου και πόρων συστήματος.

+1

To τελευταίο μου HTPC:

- Κουτί Silverstone Grandia Black
- Μητρική ASUS P5W DELUXE (s775,975x,DDR2)
- Επεξεργαστής intel Core 2 Duo 6750 2,66GHz
- Ψήκτρα Επεξεργαστή ZALMAN 9500 LED
- Τροφοδοτικό 600W ZALMAN
- Κάρτα Γραφικών ASUS PCI-X 8600GT SILENT 512MB HDCP
- Μνήμη RAM 1GB DDR2- 800 Mhz
- Σκληρός Δίσκος Western Digital 500 GB
- DVD-ROM Drive ASUS Silent 16X

1058847543_1512485bf0_o.jpg

1059737994_f9e2d81afa_o.jpg

Υπογραφή 

Προφίλ

Δημοσιεύθηκε στις: 30 September 2007 08:41 PM   [ Αγνοήστε ]   [ # 7 ]  
New MacLifer
Rank
Εγγράφθηκε  2007-05-29

Γιώργο πολύ όμορφο το living roooom smile Το είχα δει καθώς “περιεργαζόμουν” το site σου. Κάτι ανάλογο σκέφτομαι να φτιάξω κι εγώ στο καινούργιο σπίτι(όταν μπω με το καλό). Κι εγώ είμαι της άποψης ότι το Mac Mini είναι ιδανικό για κάποιον ΜΗ harcore χρήστη HT. Έχω ήδη οργανώσει τις ταινίες και τη μουσική έτσι ώστε να είμαι έτοιμος! Εμένα πάντως με βολεύει πολύ το FrontRow. Μια ερώτηση μόνο: Την οπτική σε ποιά έξοδο την έχεις συνδέσει; Βγάζει 5.1; Για καλό και για κακό βέβαια έχω αγοράσει κι ένα KISS DP-600 να υπάρχει αν αποφασίσω να κάνω βάλω αλλού τον υπολογιστή και να κάνω streaming τις ταινίες ασύρματα. Ξέρω Μιχάλη, έχει πολλά στραβά το KISS αλλά επειδή έχω κυρίως SD ταινίες, δεν με πειράζουν.

Μιχάλη η κάρτα γραφικών που έχεις στο HTPC έχει HDCP απ’ ό,τι είδα. Αυτό δεν σου κάνει downscaling τα HD αρχεία video? Ή αυτό συμβαίνει μόνο όταν η συσκευή αναπαραγωγής δεν το υποστηρίζει;

Υπογραφή 

MyBlog

Προφίλ

Δημοσιεύθηκε στις: 30 September 2007 11:21 PM   [ Αγνοήστε ]   [ # 8 ]  
Administrator
RankRankRankRank
Εγγράφθηκε  2007-02-02

Δημήτρη, την οπτική ίνα την συνδέεις στην έξοδο του ήχου (είναι SPDIF) αρκεί να προσαρμόσεις στο βίσμα ένα mini jack.

Τι σχέση έχει που είναι η κάρτα HDCP με το downscaling βρε φίλε; To HDCP υπάρχει ως κώδικας προστασίας για την σύνδεση DVI/HDMI ή καλύτερα όπως το λένε κι οι φίλοι μας οι Αγγλοι: high-bandwidth digital-content protection.

Πάντως δεν τίθεται θέμα downscaling λόγω κάρτας ούτως ή άλλως. Αν το HD υλικό είναι 720p τότε παίζει στην native ανάλυση του προβολέα (στον δικό μου που είναι 720p προβολέας δεν υπάρχει downscalling), αν είναι 1080p τότε γίνεται downscaling αλλά μόνο λόγω του δικού μου προβολέα σε 720p.

Υπογραφή 

Προφίλ

Δημοσιεύθηκε στις: 30 September 2007 11:36 PM   [ Αγνοήστε ]   [ # 9 ]  
New MacLifer
Rank
Εγγράφθηκε  2007-05-29

Για το HDCP εννοώ ότι αν είναι μια LCD HDCP compliant και το DVD Player δεν είναι, τότε η TV το αναγνωρίζει και κάνει το BD-DVD ή το HDDVD downscaling. Ή το αντίθετο τελοσπαντων, δεν θυμάμαι καλά. Έτσι δεν είναι; Γι αυτό ρώτησα. Τα video από αρχείο το ξέρω ότι τα παίζει κανονικά.

Με την οπτική τελικά το Mini βγάζει 5.1; Δεν το έχω ψάξει πολύ, αλλά από τα λίγα που διάβασα, μπερδεύτηκα smile

Υπογραφή 

MyBlog

Προφίλ

Δημοσιεύθηκε στις: 01 October 2007 09:02 AM   [ Αγνοήστε ]   [ # 10 ]  
Administrator
RankRankRankRank
Εγγράφθηκε  2007-02-02

Δημήτρη, έχω την εντύπωση πως το μπέρδεμα με τα κλειδώματα και το HDCP υπάρχει όταν έχεις κανονικές συσκευές DVD players. Δεν ξέρω αν ισχύει το ίδιο με το PC αφού δεν έχω βάλει ακόμη Blu-Ray Drive.  whistle

Ναί το Mac mini βγάζει 5.1 από την οπτική ίνα.

Υπογραφή 

Προφίλ

Δημοσιεύθηκε στις: 02 October 2007 11:09 AM   [ Αγνοήστε ]   [ # 11 ]  
Jr. MacLifer
RankRank
Εγγράφθηκε  2007-09-19

Μπαρντόν, εμένα αποκαλέσατε Γιώργο; Δηλαδή με περάσατε για το Γιώργο Σιγάλα; Περίεργο γιατί εγώ δε σταμάτησα το μπάσκετ (δεν το ξεκίνησα ποτέ)! Χαρ χαρ :-D

Υπογραφή 

Προφίλ

Δημοσιεύθηκε στις: 02 October 2007 11:15 AM   [ Αγνοήστε ]   [ # 12 ]  
New MacLifer
Rank
Εγγράφθηκε  2007-05-29

Χα χα! Και είχα μέσα μου την αμφιβολία ότι έγραψα μπαρούφα! My apologies…

Υπογραφή 

MyBlog

Προφίλ

Δημοσιεύθηκε στις: 05 November 2007 04:20 PM   [ Αγνοήστε ]   [ # 13 ]  
New MacLifer
Rank
Εγγράφθηκε  2007-08-21

Το πιο μικρό μοντέλο του Mini είναι καλό για Home Cinema?
Τι περισσότερο θα πρέπει να του βάλω για να τρέχει ικανοποιητικά?

Υπογραφή 

αmbition makes you look pretty ugly
κicking and squealing gucci little piggy…

Προφίλ

Δημοσιεύθηκε στις: 05 November 2007 07:03 PM   [ Αγνοήστε ]   [ # 14 ]  
Jr. MacLifer
RankRank
Εγγράφθηκε  2007-09-19

Μια χαρά είναι και δε χρειάζεται να του προσθέσεις τίποτα άλλο από έναν μεγάλο εξωτερικό δίσκο για τα media και ίσως ένα εξωτερικό usb DVD-Recorder για να γράφεις DVD! Αν και έχω ήδη ένα, λιγουρεύομαι και γω ένα ακόμα των 630 Ευρώ.

Υπογραφή 

Προφίλ

Δημοσιεύθηκε στις: 17 April 2008 09:07 PM   [ Αγνοήστε ]   [ # 15 ]  
New MacLifer
Rank
Εγγράφθηκε  2008-04-16

Αντώνη παρακολούθησα με προσοχή αυτά που γράφεις και έμαθα αρκετά. Για να σου δώσω να καταλάβεις έχω ένα macbook 13.3 with memory 2G και θέλω να το εκμεταλευτώ και για να ακούω μουσική αλλά και για να βλέπω καμία ταινία. Έτσι σκέφτομαι σοβαρα το apple tv, Είμαι απλός χρήστης και δεν ζητάω πολλά. Ίσως αγοράσω και το 2.1 της klipsch (δύο δορυφόροι και ένα subwoofer) για υποστήριξη ήχου, τηλεόραση έχω μία καλή.
Δεν θέλω να μπω στη διαδικασία να πάρω mac mini. Καμία ιδέα?

Χτες το απόγευμα πήγα plaisio, multirama mediamarkt, κανένας δεν ξέρει καν τι είναι το apple tv. Mono apo rainbow μπορώ να το προμηθευτώ??

Προφίλ