Ερωτεύθηκα ένα macbook…
Δημοσιεύθηκε στις: 10 October 2007 10:13 PM   [ Αγνοήστε ]  
New MacLifer
Rank
Εγγράφθηκε  2007-10-10

Πρώτο μήνυμα στο φόρουμ, σας χαιρετώ ! Χρόνια στο κουρμπέτι των υπολογιστών (oric atmos, spectrum, ql, commodore, amiga, atari, pc, pc, pc.........) καθώς και στα κυκλώματα ήχου/μουσικής (music-making/production, dj-mixing etc.) και βρίσκομαι τον τελευταίο καιρό να ψάχνομαι για ένα laptop (το προηγούμενό μου -δεν σας λέω τη μάρκα, είναι εύκολο να το βρείτε! τά ‘παιξε).

Ψάχνομαι για laptop που λέτε στο οποίο βασικά θέλω να wifi συνδέομαι όταν κινούμαι (δηλαδή συνέχεια, για το λόγο αυτό έχω γεμίσει τον τόπο routers) αλλά κυρίως για να παίζω μουσική.

Χρησιμοποιώ μόνo traktor της native instruments (έκδοση 3)

[Επίσης γράφω μουσική πλέον στα pc μόνο με το Ableton Live (έκδοση 6) ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΤΟ Mac ΓΙ ΑΥΤΟ]

Είδα λοιπόν στα Μultirama, ένα MACBOOK 13.3” 2.16 GHZ BLACK GR το οποίο και μετά από 5-10 clicks ερωτεύθηκα παράφορα.

Σας παρακαλώ, βοηθήστε έναν ερωτευμένο ο οποίος πήγαινε full για toshiba, μιας και δίνει μέχρι και 4 χρόνια εγγύησης ε! και όπου δεν υπάρχει δυνατότητα ή χρήμα για mac .....

Σας σημειώνω ότι θέλω να δώσω max 1200-1300 ευρώα ... και ερωτεύθηκα το 13.3 (ΑΡΑ ΘΕΛΩ MacBook ΟΧΙ Pro)

1) Που φτιάχνονται ? (στην κίνα φαντάζομαι, αν όχι εκπλήξτε με!) Είναι αντοχής τόσης που να τα αφήσω να κατεβάζουν νύχτες ολόκληρες (σε κ.σ. μην τρελλαθούμε) ή να παίζω set 4-5 ώρες χωρίς κολλήματα και ζεστάματα ?

2) MACBOOK 13.3” 2.0 GHZ μόνο WHITE βγαίνει (προτιμώ το μαύρο και δυστυχώς δεν το βλέπω να βγαίνει) στην ελλάδα βγαίνει μόνο με ελληνικό OSX ? (θέλω το αγγλικό)

3)
a.[σημαντικότερη ερώτηση]:Τι chipset ήχου έχει by default η apple σ’αυτά? (αντίστοιχα (αν υπάρχει αντιστοιχία με τα pc) με το hd audio, και τους asio drivers)) πρακτικά το traktor στην έκδοση MACBOOK 13.3” 2.0 GHZ θα έχει χαμηλό latency ? με 1gb RAM είναι αρκετό?
b.Υπάρχει περίπτωση να παίζει χωρίς extra καρτα ήχου και το ableton live με έστω λίγα plugins (όχι βαριά...) για κάποια live, αν δεν γίνεται δεν πειράζει απλά για να ξέρω σας ρωτάω.

4) Μνήμη και δίσκο μπορώ να αλλάξω εύκολα ? είναι δηλ προσβάσιμα ή όχι για τον κοινό (+ κάτι ακόμα) θνητό) (μη μου πείτε ότι χάνεται η εγγύηση αν τα αλλάξεις μόνος σου)…

5) Να περιμένω τα χριστούγεννα για να το πάρω με leopard ? αξίζει λέτε τον κόπο?

Ευχαριστώ, ευχαριστώ, ευχαριστώ, ευχαριστώ, ευχαριστώ !

(όσα και οι ερωτήσεις)

poGue

Προφίλ

Δημοσιεύθηκε στις: 11 October 2007 09:21 AM   [ Αγνοήστε ]   [ # 1 ]  
Administrator
RankRankRank
Εγγράφθηκε  2007-02-02

Καλώς όρισες στην παρέα μας!  welcome

Πάμε όμως στις ερωτήσεις σου.

1) Επεσες μέσα. Στην Κίνα συναρμολογούνται. Ο δικός μου iMac είναι ανοιχτός 24/7 συνεχώς με πιο πρόσφατο κλείσιμο πριν από τρείς μήνες. Είναι μοντέλο δυόμισι χρονών. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα περί κολλημάτων κ.ο.κ. Το MacBook ανεβάζει θερμοκρασία αλλά όχι τόση που να ενοχλεί. Σε κάθε περίπτωση είναι φυσιολογική για την λειτουργία του ασχέτως πόσο τον λειτουργείς. Βέβαια ένας φορητός δεν έχει κατασκευασθεί για να παίζει 24/7 non stop οπότε δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τις επιπτώσεις από μια τέτοια χρήση με πλήρη βεβαιότητα.

2) Το λευκό μοντέλο που περιγράφεις κυκλοφορεί μόνο σε λευκό χρώμα. Το MacBook σε μαύρο χρώμα υπάρχει μόνο σε μία έκδοση και με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αλλά και διαφορά στην τιμή.

3) Η κάρτα στο MacBook είναι φυσικά onboard, δεν ξέρω ποιός τις φτιάχνει. Εχεις πάντως ψηφιακή έξοδο/είσοδο ήχου μέσω SPDIF. Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά στα Info του συστήματος που πιθανών να δώσουν κάποια απάντηση στις ερωτήσεις σου. Οταν βρεθώ στο δικό μου MacBook θα σου κάνω ένα screenshot. Εγω που είχα τρέξει το Tractor ένα φεγγάρι ήταν απροβλημάτιστο στα 2Gb μνήμης, δεν ξέρω τι παίζει με το 1GB. Πιθανολογώ πως η κάρτα ήχου του MacBook πρέπει να ικανοποιεί τις μουσικές ανησυχίες του καθενός αφού απευθύνεται σε μουσικούς.

4) Πανεύκολα. Δές εδώ πως αλλάζεις δίσκο. Με τον ίδιο τρόπο αλλάζεις και μνήμη.

5) Το Leopard αναμένεται μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός. Καλό θα ήταν να περιμένεις λιγάκι για να το παραλάβεις μ ε το καινούργιο λειτουργικό και έτσι να γλιτώσεις το κόστος της αναβάθμισης. Αν και η Apple σε μοντέλα που πωλήθηκαν λίγο πριν την κυκλοφορία του νέου της λειτουργικού, συνήθως μετά το προσφέρει με ελάχιστο κόστος. Επειδή όμως δεν ξέρουμε την ακριβή ημερομηνία κυκλοφορίας του ακόμη, καλό θα ήταν να περιμένεις.

Υπογραφή 

“Φασούλι το φασούλι, δεν γίνονται περιουσίες, γίνονται φασολάδες!”

Προφίλ

Δημοσιεύθηκε στις: 11 October 2007 12:55 PM   [ Αγνοήστε ]   [ # 2 ]  
New MacLifer
Rank
Εγγράφθηκε  2007-10-10

Αγαπητέ δημήτρη, σε ευχαριστώ για τη γρήγορη απάντησή σου..

Ο MACBOOK 13.3” 2.0 GHZ που είναι ο πιο οικονομικός, και βγαίνει μόνο σε λευκό λερώνει πολύ ή να μην το σκέφτομαι ?

Ο δίσκος του MACBOOK 13.3” 2.0 GHZ είναι serial ata (κι όχι ata) ? (γιατί εφόσον είναι s-ata και διαθεσιμότητα υπάρχει και οι τιμές έχουν πέσει). Νόμιζα πως οι macbook έχουν ata και οι mbp sata.

Ποιόν Macbook έχεις ? Μέχρι που τον έχεις “τσιτώσει” ?

thanx again

poGue

ps Μίλησα με κάποιες εταιρίες που το φέρνουν εδώ, την καλύτερη εντύπωση μου έδωσε η http://www.bestdeals.gr (στη θεσσαλονίκη). έχετε καλή άποψη γι’ αυτούς?

Προφίλ

Δημοσιεύθηκε στις: 11 October 2007 01:32 PM   [ Αγνοήστε ]   [ # 3 ]  
Administrator
RankRankRank
Εγγράφθηκε  2007-02-02

To MacBook δεν λερώνει. Εξαρτάται που είσαι διατεθειμένος να τον χρησιμοποιήσεις… σε κανά χωράφι ας πούμε; tongue laugh Μια χαρά θα είσαι.

Ο δίσκος του MacBook είναι S-ATA και μπορείς να βρείς παντού.

Εγώ έχω το πρώτο μοντέλο με τον Core Duo επεξεργαστή. Τον έχω τσιτώσει όσο δεν παίρνει! Κι εδώ μια χαρά θα είσαι.

Εταιρεία δεν μπορώ να σου προτείνω. Υπάρχουν πλήθος εταιρειών και εντός και εκτός συνόρων. Να προσέξεις το after sales service απ’ όπου κι αν αγοράσεις.

Αυτά από τον Μιχάλη. Δημήτρης είναι άλλος… teeth

Υπογραφή 

Προφίλ

Δημοσιεύθηκε στις: 11 October 2007 05:05 PM   [ Αγνοήστε ]   [ # 4 ]  
New MacLifer
Rank
Εγγράφθηκε  2007-10-10

Κατ’αρχάς πολλά ευχαριστώ από τον χάρη στο μιχάλη ... εκ παραδρομής (από άλλο φόρουμ για άλλο θέμα...) το “δημήτρη”, είμαι σε ένα δίλημα να το πάρω τώρα απ’ το bestdeals ή να περιμένω αφενός την πιθανή ανακοίνωση και ανακοίνωση νέων (?) macbook με το leopard…

επίσης τα χριστούγεννα θα’μαι λογικά κάπου στην κεντρική ευρώπη οπότε και από κει μπορεί…

όμως με τρώει… τα 2 θέματα που με απασχολούν είναι το αν λερώνει (ΛΕΣ ΟΧΙ, δεκτό) και η εγγύηση (η bestdeals τα στέλνει USA μου πε το πρωί στο τηλέφωνο(...)

στα 1100 πάντως ευρώ ΔΕΝ παίρνω 13’’ toshiba , ούτε ΤΙΠΟΤΑ άλλο σοβαρό.. άρα η τιμή είναι καλή..

τι λες? να το πάρω από bestdeals με εγγύηση USA (δεν είναι πρόβλημα?) ή να περιμένω ?

poGue

ps τώρα που το θυμήθηκα είναι ένας φίλος νεα υόρκη μεχρι δευτέρα… λες ? (και με το ρεύμα τι γίνεται?)

Προφίλ

Δημοσιεύθηκε στις: 11 October 2007 05:56 PM   [ Αγνοήστε ]   [ # 5 ]  
Administrator
RankRankRank
Εγγράφθηκε  2007-02-02

Αν θα περιμένεις φίλε μου ή αν θα το πάρεις τώρα εξαρτάται αποκλειστικά από σένα. Υπάρχει μια φήμη για αναβαθμισμένα MacBook μέσα στο Νοέμβριο. Είναι όμως φήμη που σημαίνει πως μπορεί να αποδειχθεί και λανθασμένη. Επιπλέον υπάρχει και το θέμα αν θέλεις να έχει Leopard ή όχι.

Αν έχεις κάποιο φίλο στην Αμερική σίγουρα σε συμφέρει από άποψη τιμής λόγω ισοτιμίας ευρώ και δολαρίου. Με το ρεύμα απλά παίρνεις από εδώ ένα ευρωπαϊκό καλώδιο τροφοδοσίας Apple. Εν πάσει περιπτώσει, η τελική απόφαση είναι δική σου.

Υπογραφή 

Προφίλ

Δημοσιεύθηκε στις: 11 October 2007 11:13 PM   [ Αγνοήστε ]   [ # 6 ]  
Jr. MacLifer
RankRank
Εγγράφθηκε  2007-09-19

Έχω κι εγώ “βασικό” mac το μαύρο μου ΜacBook μου (Core Duo) εδώ και 15 μήνες και είναι σκυλί και τραβάει και στην ανηφόρα. Για την BestDeals έχω ακούσει πολύ καλά λόγια και τα άτομα που εργάζονται εκεί είναι σοβαρά. Αν θες να περιμένεις για το Leopard θα πρέπει να υπολογίσεις και το χρόνο που θα χρειαστεί για να κάνουν την εμφάνιση τους τα νέα μοντέλα στην Ελλάδα. Η BestDeals που φέρνει από Αμερική φέρνει γρήγορα. Το Abbleton Live υπάρχει και για mac από όσο ξέρω.

Υπογραφή 

Ιδιαίτερα μαθήματα Mac OS X για wannabe switchers: Gomac.gr

Προφίλ

Δημοσιεύθηκε στις: 12 October 2007 02:03 AM   [ Αγνοήστε ]   [ # 7 ]  
New MacLifer
Rank
Εγγράφθηκε  2007-10-10

κάποτε στη σαντορίνη, ψάχνοντας με έναν γνωστό μου κάποιον κύριο σιγάλα που εργαζόταν στο κατάστημα της εθνικής τράπεζας στα φυρά, τόλμησα να ρωτήσω στο γκισέ του : με συγχωρείτε ο κύριος σιγάλας ??? οπότε σηκώθηκαν 6-7 άνθρωποι και μου είπαν : παρακαλώ..... μια μικρή ιστορία που θυμήθηκα με αφορμή το επώνυμο σιγάλας και το αγαπημένο μου νησί στην ελλάδα !!!

φίλε αντώνη, και μόνο που δίνεις την : http://www.gomac.gr/ με βοηθάς… για τη best deals αποκόμησα καλές εντυπώσεις τουλάχιστον τηλεφωνικά....

απλά θα ζητούσα από οποιονδήποτε εδώ μέσα ξέρει κάτι παραπάνω για mac και ήχο, να μου εξηγήσει καλύτερα το πως δουλεύει ο mac αντίστοιχα με ένα pc που στο θέμα του ήχου, που εκεί ας πούμε πως έχουμε directsound και κυρίως asio που δουλεύουν άψογα με τα hd audio sound engines των pc laptops...γι’ αυτό και πόσταρα στο :  /Βίντεο, Φωτογραφία & Μουσική.

ευχαριστώ και πάλι φίλε αντώνη , τρέχω στο gomac.gr να διαβάσω smile

Προφίλ

Δημοσιεύθηκε στις: 12 October 2007 09:52 AM   [ Αγνοήστε ]   [ # 8 ]  
Jr. MacLifer
RankRank
Εγγράφθηκε  2007-09-19

κάποτε στη σαντορίνη, ψάχνοντας με έναν γνωστό μου κάποιον κύριο σιγάλα που εργαζόταν στο κατάστημα της εθνικής τράπεζας στα φυρά, τόλμησα να ρωτήσω στο γκισέ του : με συγχωρείτε ο κύριος σιγάλας ??? οπότε σηκώθηκαν 6-7 άνθρωποι και μου είπαν : παρακαλώ..... μια μικρή ιστορία που θυμήθηκα με αφορμή το επώνυμο σιγάλας και το αγαπημένο μου νησί στην ελλάδα !!!

Είμαστε όντως πολλοί και κυρίως Σαντορινιοί!

απλά θα ζητούσα από οποιονδήποτε εδώ μέσα ξέρει κάτι παραπάνω για mac και ήχο, να μου εξηγήσει καλύτερα το πως δουλεύει ο mac αντίστοιχα με ένα pc που στο θέμα του ήχου, που εκεί ας πούμε πως έχουμε directsound και κυρίως asio που δουλεύουν άψογα με τα hd audio sound engines των pc laptops...γι’ αυτό και πόσταρα στο :  /Βίντεο, Φωτογραφία & Μουσική.

To Macbook έχει onboard κάρτα ήχου η οποία είναι της Intel και προσφέρει “HD Audio”. Ιδιαίτερη σχέση με τον ήχο για mac δεν έχω, αλλά υποστηρίζει οπτική είσοδο και έξοδο ήχου μέσω minijack. Επίσης διάφοροι επαγγελματίες παραγωγοί και ντιτζέηδες συνήθως προτιμούν την αγορά εξωτερικής firewire (π.χ. της M-Audio) κάρτας ήχου που μετατρέπουν τα mac τους σε κονσόλα. Η πλειονότητα των επαγγελματιών DJs χρησιμοποιούν mac (π.χ Sasha), άρα δε μπορεί θα είναι καλοί στον ήχο (δες και εδώ http://www.apple.com/pro/profiles/ ).

φίλε αντώνη, και μόνο που δίνεις την : http://www.gomac.gr/ με βοηθάς… για τη best deals αποκόμησα καλές εντυπώσεις τουλάχιστον τηλεφωνικά....

δεν το έδωσα προσωπικά σε σένα, είναι η υπογραφή μου στο φόρουμ :-D
Το gomac.gr είναι ένα site που έφτιαξα για την προώθηση των ιδιαίτερων μαθημάτων που παραδίδω πάνω σε υπολογιστές mac στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Υπογραφή 

Ιδιαίτερα μαθήματα Mac OS X για wannabe switchers: Gomac.gr

Προφίλ

Δημοσιεύθηκε στις: 12 October 2007 01:37 PM   [ Αγνοήστε ]   [ # 9 ]  
Administrator
RankRankRank
Εγγράφθηκε  2007-02-02

Συνήθως οι επαγγελματίες μουσικοί DJs κ.ο.κ. προτιμούν MacBook Pro λόγω ύπαρξης PCMCIA. Ετσι οι δυνατότητες επέκτασης είναι περισσότερες.

Υπογραφή 

Προφίλ

Δημοσιεύθηκε στις: 12 October 2007 02:37 PM   [ Αγνοήστε ]   [ # 10 ]  
New MacLifer
Rank
Εγγράφθηκε  2007-10-10

Σωστό και γνωστό, απλά η φορητότητα ενός MacBook (για live mixing, γιατι για να γράφω έχω τα desktop) είναι απίστευτη στα 13.3’’ ! αυτό έχω ερωτευθεί… το πόσο μικρό και θαυματουργό είναι....

Βρίσκω σε κάποιους πωλητές ebay (φερέγγυους της τάξης του 99%) κυρίως από αγγλία, τιμές που μαζί με ταχυδρομικά πάνε στα (σας τα υπολογίζω) 920 ευρώ) ... τι θα λέγατε γι αυτή την περίπτωση? (μιλάμε για factory sealed μηχανήματα με 1 year global warranty (που εδώ έχουν +200 euro)

Αυτό το global warranty δεν ξέρω πως δουλεύει....anyway…

poGue

Προφίλ