Aperture vs. Lightroom, το δίλημμα!
Δημοσίευθηκε στις 08/03/2007 από: Μιχάλης Σ.
Εδώ και αρκετό καιρό χρησιμοποιούσα το Aperture για την οργάνωση των ψηφιακών φωτογραφιών μου. Ενα εξαιρετικό πρόγραμμα από την Apple, όπου με την αναβάθμιση του στην έκδοση 1.5 έγινε ακόμη καλύτερο. Μέχρι που έκανε την εμφάνισή του το Lightroom από την Adobe για να μου βάλει φωτιές και να σπείρει διχόνοιες. Κι αυτό γιατί όσο καλό κι αν είναι το Aperture, η τελική έκδοση του Lightroom δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Ομολογώ πως δεν είχα μπεί στον κόπο να δοκιμάσω καμμία δοκιμαστική έκδοση του Lightroom, αφού έχω εγκαταλείψει αυτό το σπόρ εδώ και καιρό. Τώρα όμως που κυκλοφόρησε η τελική έκδοση 1.0 μπήκα στον πειρασμό και το αγόρασα. Τι το ήθελα; Καλά ζούσα τόσο καιρό στην άγνοια. Το Lightroom είναι ομολογουμένως ένα εκπληκτικό πρόγραμμα που στέκεται αντάξια δίπλα στο Aperture. Δεν θα κάνω ανάλυση στα χαρακτηριστικά του καθενός αφού ετοιμάζω ένα λεπτομερές συγκριτικό και review. Απλά ήθελα να μοιραστώ μαζί σας το δίλημμά μου (όχι μόνο δικό μου αλλά και ολόκληρης της κοινότητας) εδώ και μια εβδομάδα που εγκατέστησα και χρησιμοποιώ το Lightroom. Ποιό από τα δύο είναι καλύτερο;
Φυσικά αν έχεις PC, δεν έχεις και δίλημμα. Τo Aperture τρέχει μόνο σε Mac οπότε για τους “PCάδες” το Lightroom είναι μονόδρομος. Αν όμως μπορείς να τα τρέξεις και τα δύο, τότε έχεις πρόβλημα. Δυστηχώς απάντηση δεν υπάρχει στο παραπάνω ερώτημα, ποιό δηλαδή είναι καλύτερο από τα δύο. Κι αυτό γιατί και τα δύο προγράμματα έχουν σημεία που υστερούν και άλλα που υπερτερούν. Για παράδειγμα στο Aperture ο τρόπος οργάνωσης των φωτογραφιών (library) είναι πιο σωστός και εύκολος απ’ ότι στο Lightroom ενώ από την άλλη, ο τρόπος που μπορεί να διαχειριστεί τις εκτυπώσεις των φωτογραφιών το Lightroom είναι κλάσεις ανώτερος. Θα έλεγα λοιπόν πως και τα δύο προγράμματα είναι πολύ καλά. Εχουν κοινά στοιχεία, το ένα κάνει κάτι καλύτερα από το άλλο και τούμπαλιν, οπότε καταλήγουμε πως το ιδανικό θα ήταν ο συνδυασμός και των δύο. Βέβαια αυτό δεν είναι δυνατόν αλλά με την κυκλοφορία του Lightroom ευελπιστώ πως και τα δύο προγράμματα στην επόμενη έκδοση τους, θα δανειστούν χαρακτηριστικά και ίσως φθάσουμε στο σημείο που δεν θα παίζει ρόλο ποιο από τα δύο θα τρέχεις. Προς το παρόν η σίγουρη λύση είναι να τα δοκιμάσεις και τα δύο και να δείς ποιο ταιριάζει καλύτερα στον τρόπο σκέψης και εργασίας σου. Βέβαια αποτολμώντας την σύγκριση, πέφτεις στην παγίδα και εξακολουθείς να αναρωτιέσαι, ποιο από τα δύο να κρατήσω;
Απαντήσεις
Από: Dimitris K.
on March 8th, 2007
at 12:51 PM
Μιχάλη αγόρασες το Adobe® Photoshop® Lightroom™ 1.0;
Μόλις χθες ήρθε ενημερωτικό email από την Adobe, επειδή συμπλήρωσα τα στοιχεία μου στο <a href=\"http://www.whatisinthebox.co.uk/\" title=\"What is in the Box?\” target=\"_blank\">What is in the Box?</a> ...νομίζω. Και έχει 217 ευρώ αν δεν κάνω λάθος. Άσχετα με τη σύγκριση με το Aperture, αξίζει τα λεφτά του; Για οργάνωση μόνο εννοώ φυσικά.
Από: Μιχάλης Σ.
on March 8th, 2007
at 01:29 PM
Ναι Δημήτρη το έχω κάτι παραπάνω από μια εβδομάδα τώρα. Οτι αξίζει τα λεφτά του είναι βέβαιο αλλά δεν είμαι βέβαιος τι εννοείς για οργάνωση. Αν εννοείς για να οργανώσεις μόνο την φωτογραφική βιβλιοθήκη σου δεν νομίζω ότι αξίζει να το πάρεις. Είναι γεγονός ότι το Aperture ή ακόμη και το iPhoto έχουν καλύτερες μεθόδους οργάνωσης. Οπότε αν είναι να το πάρεις μόνο και μόνο για να οργανώσεις τις φωτογραφίες σου… κράτα το iPhoto.
Από: Dimitris K.
on March 8th, 2007
at 02:33 PM
Για επεξεργασία εικόνας χρησιμοποιώ το Photoshop και ότι συμπεριλαμβάνει η σουίτα της Adobe. Σίγουρα δε, θα επενδύσω στην CS3 σε λίγες μέρες, οπότε δεν κάνω άλλη αγορά - απλά ρώτησα ενημερωτικά. Εξ άλλου η Adobe CS3 ποιος-ξέρει-τι-άλλο θα κουβαλάει μαζί της… εδώ μιλάνε για Photoshop με 3D, μελλοντικά! Πάντως από τις δοκιμαστικές εκδόσεις των δυο “οργανωτικών”, Aperture και Lightroom, μπορώ να πω ότι το Aperture με είχε εντυπωσιάσει - περισσότερο.
Όσο για τη σύγκριση που κάνεις, για θέματα οργανωτικά, με το iPhoto, θα διαφωνήσω κάθετα. Καμία σχέση. Το Aperture είναι “επαγγελματικό” και σε αυτόν τον τομέα και χρησιμοποιεί ανώτερη τεχνολογία από το “παιδικό” iPhoto.
Από: Νίκος
on March 8th, 2007
at 04:06 PM
Χρησιμοποιώ το Aperture πάνω από ενα χρόνο. Εχω ενα Powermac Quad με καρτα ΑΤΙ Χ1900 και μπορώ να πω ότι το Aperture σερνεται μονο με 20000 φωτογραφίες. Αρχiσα να δοκιμάζω την τελική έκδοση του Lightroom και είμαι ευχαρηστημενος από την απόδοση του. Θα συνεχίσω να δουλεύω και τα δυο προγράματα για λίγο καιρό, γιατί πιστεύω η version 2 του Aperture θα αλαξει τις ισοροπίες πάλι.
Αν δεν υπήρχε θέμα performance τότε θα κράταγα το Aperture χωρίς συζήτηση.
Από: Μιχάλης Σ.
on March 9th, 2007
at 12:39 PM
Ρε Δημήτρη με μπέρδεψες!
Εγώ σου έγραψα πως το Aperture και το iPhoto έχουν καλύτερο σύστημα οργάνωσης από το Lightroom και το Aperture σαφώς καλύτερο από το iPhoto. Που διαφωνείς;
Τώρα άλλο πράγμα το Aperture & το Lightroom και άλλο το Photoshop, αφού απευθύνονται σε διαφορετικούς χρήστες και παρέχουν άλλες δυνατότητες.
Αγαπητέ Νίκο και για μένα το Aperture διαθέτει τα καλύτερα χαρακτηριστικά. Απλώς το Lightroom έχει κάποια πολύ καλά χαρακτηριστικά που δυστηχώς λείπουν από το Aperture.
Από: Μιχάλης Σ.
on March 9th, 2007
at 12:56 PM
Να συμπληρώσω πως ελπίζω η έκδοση 2.0 θα είναι βελτιωμένη και θα καλύψει τα κενά, ιδιαίτερα στον απαράδεκτο σχεδιασμό της εκτύπωσης φωτογραφιών. Πως είναι δυνατόν να μην μπορείς σε μια σελίδα Α4 να εκτυπώσεις περισσότερες από μια φωτογραφίες;;
Από: Dimitris K.
on March 9th, 2007
at 01:13 PM
Με λίγα λόγια θέλω να πω, ότι η κατοχή του Photoshop, αναιρεί την ανάγκη για χρήση των Aperture και Lightroom ως επεξεργαστικά προγράμματα, γιατί απλά δεν χρειάζονται ή υστερούν. Και ως προς τα οργανωτικά, το iPhoto θα μπορούσε να καλύψει τις όποιες ανάγκες μου “δωρεάν” - συν τα συνοδευτικά (Bridge και-ότι-άλλο-βγει) της σουίτας.
Δηλαδή κατά τη γνώμη μου το Aperture είναι ένα “wanabee Photoshop” και το Lightroom μια απλή αντ-απάντηση στα οργανωτικά προς την Apple. Αυτά.
Από: Dimitris K.
on March 9th, 2007
at 01:17 PM
Είναι όμως το Aperture, ένα πανίσχυρο εργαλείο για φωτογράφους, στο θέμα της οργάνωσης και διαχείρισης φωτογραφιών. Και καλύπτει και κάποια βασικά (με το παραπάνω)στην επεξεργασία.