Apple + Intel 2008
Δημοσίευθηκε στις 19/12/2007 | Συντάκτης: Δημήτρης
Όταν η Apple ανακοίνωσε τα τελευταία της οικονομικά αποτελέσματα στο τέλος του Οκτώβρη, ένα από τα πιο εντυπωσιακά δεδομένα που προέκυψαν, είναι η οικονομική γιγάντωση της εταιρείας σε σχέση με τις IBM, Intel και Dell. Από αυτές τις τρεις, οι δύο έχουν λόγο να ανησυχούν. Εκτός βέβαια από την Intel, αφού τα νέα laptop και desktop μηχανήματα της Apple είναι με επεξεργαστές της.
Με την Apple να πουλάει Intel Macs για παραπάνω από 18 μήνες, είναι ξεκάθαρο ότι, όσον αφορά στα μη-επαγγελματικά προϊόντα, ενδιαφέρεται μόνο για τους mobile επεξεργαστές. Ακόμη και το iMac χρησιμοποιεί τέτοιον. Αυτό φαίνεται απίθανο να αλλάξει μέσα στον επόμενο χρόνο.
Η φιλοσοφία της Apple να φτιάχνει συνεχώς λεπτότερα μηχανήματα απαιτεί “χαμηλών τόνων” πυρίτιο: Οι επεξεργαστές δεν πρέπει να έχουν μεγάλη κατανάλωση ούτε να παράγουν υπερβολική θερμότητα. Ενώ το βιομηχανικό design της εταιρείας και η αποδεδειγμένη αδυναμία των Vista έχει βοηθήσει πολύ τις πωλήσεις των Mac, η Apple έχει ωφεληθεί πολύ από την πώληση υπολογιστών που το hardware τους ήταν κατώτερο από εταιρίες όπως η Dell και η HP.
Αυτό ωστόσο μπορεί να αλλάξει, αφού η Intel έχει κυκλοφορήσει τετραπύρινους επεξεργαστές αρκετό καιρό τώρα, και, καθώς οι τιμές αυτών θα πέσουν του χρόνου, οι μεγάλοι κατασκευαστές υπολογιστών θα πουλήσουν περισσότερες συνθέσεις με τους εν λόγω επεξεργαστές μέσα. Παρόλο που αυτή δεν είναι και η αποδοτικότερη λύση αφού ανεβάζει το επίπεδο κατανάλωσης και θερμοκρασίας.
Εν συντομία, το παραπάνω είναι καλό για το Mac Pro, αλλά αντιθέτως δεν είναι και ό,τι καλύτερο να στριμώξεις έναν τέτοιο επεξεργαστή σε ένα λεπτό αλουμινένιο περίβλημα(iMac). Ακόμα χειρότερα, η mobile έκδοση τετραπύρινων επεξεργαστών δεν αναμένεται πριν από το 3ο τρίμηνο του 2008. Αυτό σημαίνει ότι το iMac θα παραμείνει διπύρινος για τους επόμενους 9-12 μήνες, την ώρα που όλο και περισσότερα Windows PCs θα είναι τετραπύρινα. Για άλλη μια φορά, τα iMac θα αρχίσουν φαίνονται αδύναμα σε σύγκριση με τα κοινά PC, εν αντιθέσει με τα laptop της, που είναι στην ίδια(διπύρηνη) μοίρα με όλα τα υπόλοιπα laptop.
Για την ώρα, όλα τα Apple laptops χρησιμοποιούν την πλατφόρμα Santa Rosa. Οι Santa Rosa CPUs θα αντικατασταθούν από τους Monteniva τον Μάιο του 2008 και παρόλο που και οι Monteniva θα είναι με 2 πυρήνες θα κατασκευάζονται με τεχνολογία 45nm αντί για 65nm. Κάτι τέτοιο σημαίνει λιγότερη εκλυόμενη θερμότητα και υψηλότερους χρονισμούς.
Επιπλέον, η νέα πλατφόρμα θα περάσει σε DDR3 μνήμη για να υποστηρίξει πιο γρήγορες FSB ταχύτητες. Και θα προσφέρει υποστήριξη WiMax, του νέου και πιο γρήγορου ασύρματου πρωτοκόλλου. Μαζί με τους νέους επεξεργαστές θα έρθει και ένα νέο chip γραφικών το οποίο θα υποστηρίζει τα υποχρεωτικά DRM standards για τα HD-DVD και Blue-Ray. Η Apple μπορεί βέβαια να μην επιλέξει να ενσωματώσει όλες αυτές τις τεχνολογίες, αλλά ποιός θα έβαζε στοίχημα ότι δεν θα έχουμε μια μεγάλη ανανέωση της mobile σειράς της εταιρείας;
Συν τοις άλλοις, η Intel ισχυρίζεται ότι οι νέοι επεξεργαστές θα έχουν μέχρι και 40% μικρότερο μέγεθος. Με τόσο δραστική μείωση μεγέθους και κατά συνέπεια βάρους, εξαιρετικά μικροί υπολογιστές είναι δυνατόν να κατασκευαστούν-φανταστείτε μια συσκευή με μέγεθος ανάμεσα σε iPhone και MacBook, ίσως με οθόνη αφής. Εξάλλου η εμπειρία της Apple από την κατασκευή συσκευών όπως το iPod και το iPhone, σημαίνει ότι έχει μια καλή βάση κι ένα κατάλληλο interface για υπερ-φορητές συσκευές.
Αν καταφέρατε να φτάσετε μέχρι το τέλος του κειμένου, συγχαρητήρια! Είναι σίγουρο ότι έχετε αρκετή υπομονή ώστε να περιμένετε την επόμενη επαναστατική συσκευή της Apple μετά το iPhone, που κι εγώ, όπως πολύς κόσμος, πιστεύω ότι θα είναι ένα Ultra Portable notebook αλλά κι ένα consumer tower σύστημα.
Δεν υπάρχουν!
Σχόλια
Από: Αντώνης Σιγάλας
on December 19th, 2007
at 12:13 PM
Δημήτρη συμφωνώ με τις σκέψεις σου για τους τετραπύρηνους vs. διπύρηνους. Όμως η αγορά γέρνει πλέον επικίνδυνα προς τους laptops υπολογιστές και η Apple αυτό το ξέρει πρώτα από όλους. Τα desktop μηχανήματα, ειδικά τα tower κουτιά είναι πλέον πολύ λούμπεν εκτός και αν είσαι κανάς πορωμένος Πισάς που έχεις τα specs για ψωμοτύρι. Αυτοί οι χρήστες ούτως ή άλλως δεν προσανατολίζονται προς mac για πολλούς λόγους.
Από: Δημήτρης
on December 19th, 2007
at 11:46 PM
Μμμ… Έχεις δίκιο σ’ αυτό. Είμαστε στην εποχή του “minimal”. Αλλά πρέπει να βρουν έναν τρόπο οι κατασκευαστές CPU να ανεβάσουν κι άλλο τις επιδόσεις στα mobile μοντέλα τους.
Από: iSixtir
on December 21st, 2007
at 10:41 PM
“Από αυτές τις τρεις, οι δύο έχουν λόγο να ανησυχούν.”
Καλό πολύ καλό. Η ΙΒΜ ειδικά τρέμει… τα Z, P, Ι και Χ systems, έχουν ανταγωνιστή! Την Apple με τα IPOD και τα iMac.
Πως σου ήρθε τώρα αυτό μόνο εσύ ξέρεις. Οτι θες λες, κρίμα και σε διαβάζουν και άλλοι.
Θα το πω πάντως στον θείο Sam να είναι ενήμερος.
Από: Δημήτρης
on December 22nd, 2007
at 03:48 AM
Επειδή ακριβώς με διαβάζουν κι άλλοι, διάβασε εσύ αυτό: http://bits.blogs.nytimes.com/2007/10/23/how-apple-can-keep-its-value/, ξαναδιάβασε το άρθρο και πες μας τι κατάλαβες γιατί μάλλον δεν κατάλαβες.
Από: iSixtir
on December 22nd, 2007
at 01:18 PM
Κατάλαβα αυτό που είπα και πριν… Εσύ δεν κατάλαβες τη διαβάσες…
Ο κύκλος εργασιών δεν έχει καμία σημασία σε ΜΗ ανταγωνιστικές εταιρίες. Αν το συγκρίνεις έτσι (μόνο κύκλο εργασιών) βάλε και την Citibank και την Coca Cola κλπ (υπερβολή μεν αλλά για να το κάνω καθαρό).
Είναι σαν να σου λέω η Cisco κάνει χ δις πάνω από Apple άρα πρέπει να φοβάται η Apple… Δεν είναι όμως έτσι.
Αν και το παράδειγμά σου είναι εύστοχο με την Dell (τομέας προσωπικών υπολογιστών) με την IBM έκανες λάθος σύγκριση.
H IBM έχει πλέον δίωξει το κομμάτι PC όπως και τόσα άλλα (printing, networking klp)…
Αυτά που έχει στη φαρέτρα της η ΙΒΜ απλά δεν τα έχει η Apple (και το αντίστροφο), άρα και η σύγκριση μεταξύ τους είναι άστοχη.
Η σκέψη σου στο συγκεκριμένο κομμάτι είναι απλά άστοχη.
Από: Δημήτρης
on December 22nd, 2007
at 10:42 PM
Καταρχή είσαι επιθετικός χωρίς λόγο. Επίσης έμεινες στην πρώτη παράγραφο αγνοώντας το κυρίως νόημα του άρθρου.
Δεν έχει καμία σχέση ο κύκλος εργασιών των εταιρειών. To market cap με απλά λόγια, αναφέρεται στην θεωρητική τιμή που είναι διατεθιμένος να πληρώσει κάποιος - σε μια υποθετική κατάσταση πάντα - για να αγοράσει μια εταιρεία. Και η αναφορά μου έχει να κάνει με τον χρηματιστηριακό ανταγωνισμό των 2 εταιρειών οι οποίες ανήκουν στον ΙΤ τομέα. Άρα κάποια σχέση έχουν μεταξύ τους. Αν θέλεις άνοιξε ένα θέμα στο forum για περεταίρω συζήτηση.
A, και no offence, συζήτηση κάνουμε