Μία εβδομάδα με το Mac OS X Leopard - Μέρος 3ο
Δημοσίευθηκε στις 14/11/2007 | Συντάκτης: Μιχάλης Σ.
Στα προηγούμενα δύο μέρη της περιγραφής του Mac OS X Leopard, ασχοληθήκαμε με την εγκατάσταση του λειτουργικού, τις αλλαγές και προσθήκες στο γραφικό περιβάλλον (Spaces, QuickLook, Stacks), τον νέο Finder, το Time Machine και τέλος τον Safari. Σήμερα θα ασχοληθούμε με τις εφαρμογές Mail, το ανανεωμένο Preview και ημερολόγιο, καθώς και μερικά ακόμη χαρακτηριστικά από το Mac OS X. Να θυμίσουμε πως έχετε την δυνατότητα να ανακαλύψετε λεπτομερώς τα 300 και πλέον νέα χαρακτηριστικά του Leopard εδώ.
Mail
H εφαρμογή Mail έρχεται πλήρως ανανεωμένη στο Leopard. Πρώτο και κύριο χαρακτηριστικό που αξίζει να αναφερθούμε, είναι η δυνατότητα δημιουργίας πιο εντυπωσιακών emails, με μια σειρά έτοιμων templates που έχει σχεδιάσει η Apple για’ αυτό τον σκοπό. Με το πάτημα ενός κουμπιού εμφανίζεται μία ειδική μπάρα με τις διαθέσιμες κατηγορίες από templates, τα οποία μπορούμε να επιλέξουμε ώς θέμα για το email μας. Σε κάθε template μπορούμε φυσικά να προσθέσουμε τις δικές μας φωτογραφίες και να το τροποποιήσουμε ανάλογα με τα γούστα μας, ώστε να ταιριάζει σε κάθε περίπτωση. Η βάση για κάθε τέτοιο email είναι η ‘html’ οπότε είναι συμβατό με κάθε POP client ή HTTP λογαριασμό που ήδη χρησιμοποιούμε όλοι μας.
Εξαιρετικά χρήσιμες προσθήκες τα Notes και To Do’s. Σε συνεργασία με το iCal αλλά και τον συγχρονισμό τους από το (dot).Mac, μας προσφέρουν την δυνατότητα να κρατάμε σημειώσεις ή να δημιουργούμε υπενθυμίσεις, τόσο απλά, σαν να γράφαμε ένα email στον εαυτό μας αλλά με πολύ πιο δυναμικά χαρακτηριστικά. Ο συνδυασμός του Mail με το iCal κατά την δική μου άποψη, αποτελούν την απόλυτη λύση καθημερινής οργάνωσης. Στα Notes έχουμε την δυνατότητα να προσθέσουμε κάθε είδους αρχεία, από φωτογραφίες και χάρτες μέχρι βίντεο, να τα στείλουμε ώς email ή να τα μετατρέψουμε σε To Do’s. Επιπλέον με τα To Do’s μπορούμε οποιοδήποτε κείμενο από κάποιο email που έχουμε λάβει να το μετατρέψουμε με ένα κλικ σε To Do, και φυσικά να προσθέσουμε υπενθυμίσεις κρατώντας το πάντα άμεσα συνδεδεμένο με το αρχικό email. Δύο σημαντικά εργαλεία για να μην ξεχνάμε τίποτε άλλο στην καθημερινή μας εργασία, εκτός από το να τα δημιουργούμε.
Η αριστερή στήλη υϊοθέτησε και αυτή την μορφή του iTunes και του νέου Finder. Εκτός από τα Inbox και τα Smart Mailboxes που προυπήρχαν, προστέθηκαν ξεχωριστά tabs για reminders που περιλαμβάνει τα Notes & To Do, και φυσικά τα RSS Feeds. Με τα RSS Feeds να λειτουργούν όπως ακριβώς και στον Safari, ανοίγοντας το Mail μας, έχουμε την δυνατότητα να ενημερωθούμε καθημερινά για όλα όσα μας ενδιαφέρουν από το διαδίκτυο. Επιπλέον προστέθηκε και ένα πεδίο ενημέρωσης, που μας δείχνει την πρόοδο των εργασιών κάθε φορά που εκτελούμε μια εντολή, δηλ. αποστολή και λήψη email, notes κ.ο.κ.
Η εφαρμογή Mail είναι πιο ώριμη από ποτέ και συνεργάζεται καλύτερα με τις υπόλοιπες εφαρμογές όπως το iCal και ο Safari. Αν διαθέτουμε λογαριασμό (dot).Mac τότε ο συγχρονισμός της με τους υπόλοιπους Macintosh υπολογιστές μας είναι πλήρης και σε κάθε επίπεδο. Επιπλέον η εγκατάσταση Web Based λογαριασμών όπως το Gmail, Yahoo κ.ο.κ., γίνονται προσθέτοντας μόνο το username και password, αφού το Mail αναλαμβάνει τα υπόλοιπα. Θεωρώ πως όλες οι προσθήκες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες και φυσικά καλοδεχούμενες.
Preview
To Preview είναι μία από τις πιο χρήσιμες εφαρμογές στο Mac OS X. Στην έκδοση 4.0 για το Leopard, έγινε ακόμη πιο χρήσιμη αφού προστέθηκαν κάποια εργαλεία για να κάνουν την ζωή μας πιο εύκολη. Να θυμίσουμε για τους νέους χρήστες πως με το Preview μπορούμε να δούμε διάφορα έγγραφα, αρχεία pdf και σχεδόν οποιοδήποτε αρχείο εικόνας. Εκτός από το γραφικό περιβάλλον της εφαρμογής που είναι αισθητά βελτιωμένο, προστέθηκαν και μια σειρά από εργαλεία που μας παρέχουν την δυνατότητα για πιο δυναμική διαχείρηση του εκάστοτε εγγράφου ή εικόνας. Με εργαλεία όπως το Annotate και MarkUp μπορούμε να σημαδέψουμε συγκεκριμένα σημεία, ή να κάνουμε highlight ένα κομμάτι κειμένου. Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε κείμενο σε οποιοδήποτε σημείο ή ακόμη και sticky notes, προκειμένου να κάνουμε κάποιες παρατηρήσεις ή σημειώσεις. Το Core Animation έχει βάλει το χεράκι του και στο Preview προκειμένου να έχουμε πιο ομαλές αυξομειώσεις στα έγγραφα και τις εικόνες. Ακόμη με το εργαλείο Instant Alpha μπορούμε να αφαιρέσουμε το background εύκολα από οποιαδήποτε εικόνα, και φυσικά μπορούμε πλέον να αναδιοργανώσουμε τις σελίδες ενός εγγράφου pdf όπως μας βολεύει. Ολες τις αλλαγές ή μετατροπές που κάνουμε, είτε σε έγγραφα είτε σε εικόνες έχουμε την δυνατότητα να τα σώσουμε και ειδικά τις εικόνες με ένα κλικ να τις στείλουμε είτε στο iPhoto, είτε στο Aperture.
Αυτές είναι οι σημαντικότερες προσθήκες στο Preview. Αν πριν χρησιμοποιούσατε το Preview μόνο για να βλέπετε εικόνες και έγγραφα, τώρα θα μπορείτε να κάνετε πολύ περισσότερα και να οργανώσετε τα αρχεία σας με εντελώς διαφορετική φιλοσοφία.
iCal
Κι εδώ το γραφικό περιβάλλον βελτιώθηκε με την γνωστή πλέον μπάρα στην αριστερή πλευρά και πιο “καθαρή” σχεδίαση στα ημερολόγια. Είπαμε ήδη πως το iCal συνεργάζεται άψογα με το Mail, μεταφέροντας στο ημερολόγιο τα To Do’s αυτόματα. Μικρές προσθήκες στο γραφικό περιβάλλον, όπως για παράδειγμα η μπάρα που μας δείχνει την ώρα της ημέρας ή το μίνι ημερολόγιο, είναι εξαιρετικά χρήσιμες. Ενα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που προτέθηκε είναι η δυνατότητα ενσωμάτωσης φωτογραφιών, βίντεο, παρουσιάσεων κ.ο.κ. στα events. Αν λοιπόν έχουμε ένα σχετικό έγγραφο που συνδυάζεται με κάποιο event δεν έχουμε παρά να το επικολλήσουμε. Επίσης μπορούμε να επιλέξουμε την προσθήκη alarms σε όλα τα events και να προκαθορίσουμε τον χρόνο από τις ρυθμίσεις. Περισσότερες λειτουργίες έχουν προστεθεί για χρήση με εταιρικά δίκτυα, όπου μπορούμε να δημοσιοποιήσουμε τις ελεύθερες ώρες για συναντήσεις και να τις προγραμματίσουμε με το CalDAV Group Scheduling.
Θα λέγαμε πως το iCal αποτελεί έναν ακόμη κρίκο που λειτουργεί άριστα, στην οργάνωση του χρόνου μας και την διευθέτηση των υποχρεωσεών μας.
Front Row
Στο Mac OS X Leopard συμπεριλαμβάνεται η έκδοση 2.0 του Front Row, το οποίο έχει δανειστεί το γραφικό περιβάλλον και την λειτουργικότητά του από το Apple TV. Δεν έχει νόημα να πούμε πολλά πράγματα για το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό αφού οι δυνατότητές του είναι λίγο πολύ σε όλους γνωστές. Το περιβάλλον και οι λειτουργίες όπως ήδη αναφέραμε είναι ακριβώς ίδιες με το AppleTV με μόνη απουσία της επιλογής YouTube. Να σημειώσουμε πως το Front Row παίζει σε όλους τους Mac ανεξαρτήτως αν υπάρχει remote control ή όχι. Η πλοήγηση στην περίπτωση απουσίας remote control γίνεται από το πληκτρολόγιο χωρίς βέβαια να αποκλείονται και άλλοι τρόποι (πχ. bluetooth).
Στο επόμενο μέρος θα ασχοληθούμε με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του Mac OS X Leopard.
Μία εβδομάδα με το Mac OS X Leopard - Μέρος 2ο
Μία εβδομάδα με το Mac OS X Leopard - Μέρος 1ο
Δεν υπάρχουν!